Анализи и статии

10.09.2008

Списък на общините, намиращи се в селските райони на Република България

bulgaria_map_big

Ако искате да развивате селски туризъм или бизнес свързан с възобновяеми енергийни източници това е вашата отправна точка.

Този списък представлява сбор от приоритетните общини които попадат в селските райони.

Finansirane.eu може да Ви укаже съдействие и насоки при избора на подходящи консултанти в различните етапи. Finansirane.eu може да Ви съдейства при подготовката за изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони.За автора

Ивайло Здравков
Ивайло Здравков е председател на Българска Асоциация на Бенифициентите по Европейски Програми (БАБЕП) и основател на консултантска компания ЕНПРОМ. Участвал е в изработването и управлението на някой от най-големите частни проекти, финансирани по линия на Европейските фондове.
 
 

 
measure_4.2_content

Колко важни са приоритетите по мярка 4.2 от ПРСР?

Изпълнението на проект, финансиран по европейска програма е голямо предизвикателство за всеки, но дали то ще бъде увенчано ...
от Ивайло Здравков
0

 
 
годжи-бери-плодчета

Инвестиция в здравето или Годжи бери

Рекламирани като супер-храна, плодовете на Годжи бери (Lycium barbarum) са познати още под името мерджан, лициум или вълче грозде. Ка...
от Ивайло Здравков
7

 
 
traveldocs1-686x315

Алтернативи за алтернативен туризъм

През последните години много започна да се шуми около темата за алтернативния туризъм. Започнахме до усвояваме средства от ...
от Ивайло Здравков
67

 

 
bulgaria-karta-obshtinata

Финансиране за общини (Видео)

В този материал искаме да представим какви са възможностите за финансиране на общини, юридически лица с нестопанска цел или...
от Ивайло Здравков
7

 
 
finansirane

Aнексиране след подписан договор с ДФЗ

Хронологията за финансиране на всяка дейност посредством европейска програма има следната последователност: Проучване ̵...
от Ивайло Здравков
10

 

 
 

 1. Veselin Dobrev

  здравейте искам да попитам мога ли да кандидатствам за създаване на ягодово насаждение по мярка 4,1
  Благодаря предварително!!!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Веселин,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 2. Надежда

  Здравейте, вече сме се срещали с вашия консултант във Варна, регистрирах фирма миналата седмица и имам сключен предварителен договор за закупуване на земя, очаквам сделката да се осъществи до края на месеца. Искаме да направим къща за гости в селото на баща ми в община Вълчи дол. При откриване на разплащателната сметка на фирмата, реших да попитам в банката, която си избрах, дали дават банкова гаранция при одобрен проект по мярката за развитие на селските райони. Дадоха ми телефон, звъннах и служителят веднага ми постави въпроса – каква друга дейност имам до сега, с какво се занимавам, имам ли друга фирма, с чиято дейност да гарантирам, че мога да върна парите. Аз съм държавен служител, съпругът ми работи в чужбина, фирма откривам за първи път. Попитах дали ипотека на имот става за целта, защото нямам друга фирма, но отговорът отсреща беше – това за ипотеката е ясно, но не е достатъчно. Има ли изобщо смисъл да кандидатствам по проект, след като банките не са склонни да отпускат средства за финансирането? Да разбирам ли, че къща за гости по европроект може да си направи само някой, който вече има друга развита печеливша дейност?


 3. Valentina Georgieva

  Здравейте, имам къща в село Селищен дол община Перник, област Перник по нотариален акт. Искам да знам дали ще има известно изменемие за настоящия списък на общини за перида 2014-2020г., защото някъде четох, че се очаква увеличение и промяна на настоящия, с оглед подпомагане на по трудно достъпни села или с доказано нисък икономически разстеж в последните години. Имам идея да се реставрира къщата като се пристрои и помещение за заведение за хранене-механа типична за района, като по този начин осигуря и работна дейност и отворя работни места, където това е сериозен проблем за местните!
  Благодаря ви предварително за отговора!
  Успехи и повече осъществени проекти през новият период ви желая!
  Поздрави Валентина Георгиева


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Валентина,
   Към момента все още не е ясно как ще прилага новия подход за селата, които попадат под обхвата на не приоритетните общини. Моля следете нашия сайт, в момента в който имаме яснота по този въпрос ние ще го обявим.


 4. Георги

  Здравейте
  Интересувам се дали може да получа финансиране за построяването на къща за гости в гр.Банско, по програмата за развитие на селски туризъм?


 5. Тодор

  Здравейте!
  Бих искал да получа информация кой населени места в Странджа планина може да бъдат финансирани по програма „Развитие на селските райони“.

  Благодаря!


 6. Тодор

  Здравейте!
  Бих искал да получа информация кои населени места в Странджа планина биха финансирани по програма „Развитие на селските райони“.

  Благодаря!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Тодор,
   Моля да видите следните приоритетни общини за програмата! Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 7. borko mishev

  Здравейте,искам да попитам мога ли да кандидатствам по някоя програма за субсидия,имам засадени 5000 дръвчета плодни който ще извадя през есента,като също така ще засадя през март тази година още 6000 дръвчета.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Борко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 8. Йовка Арсова

  Здравейте,
  Бих искала да получа информация, мога ли да получа финансиране по европейска програма за организиране на детски център, и по скора за занималня на деца от 1-ви до 4-ти клас.
  Благодаря
  Й. Арсова


 9. Jordanka Mitkova

  Здравейте, искам да направя спа център на 1 етаж от съществуваща еднофамилна къща в гр.Обзор, община Несебър или да го комбинирам с хотелската част. Въпросът ми е, може ли да се кандидатства при вече изградена къща? Благодаря предварително!


 10. Стела Стайкова

  Здравейте,
  виждам, че с.Черноморец/ към настоящия момент гр. Черноморец/ е в списъка на районите, които няма да се подпомагат. Интересувам се за с.о. Червенка, гр. Черноморец, относно изграждане на къща за гости. Да разбирам ли, че не попада в районите, който ще се подпомагат? Другият ми въпрос е: Това окончателният списък за 2015 г. ли е, или предстои да се гласува такъв.
  Благодаря, за отделеното време предварително!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Стела,
   Ако вилна зона „Червенка“ попада под обхвата на град Черноморец то е не допустима за кандидатстване в сферата на туризма. През новия програмен период,се очаква да има някой корекции за приоритетните общини по отношение основно на курортните места.


 11. natasha simeonova

  Здравейте,
  Имаме 14 дка земя в гр.Брусарци обл.Монтана до водоем. Можем ли да кандидатстваме по програма за отглеждане на зеленчуци.
  Благодаря.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Наташа,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 12. Петко Тренчев

  Здравейте,
  Имаме 4 дка земя засъдена плодни дръвчета в с.Баня обл.Пазарджик. Можем ли да кандидатствам по програма за отглеждане на плодове.
  Благодаря.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Петко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително!


 13. Milena

  Здравейте,
  интересува ме дали мога да кандидатствам по програма за развитие на селските райони, ако искам да изградя обект в село Побит Камък, община Разград?

  Благодаря и хубав ден!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Милена,
   Тъй като село Побит камък попада под обхвата на община Разград не е сред приоритетните за програма „Развитие на селските райони“, която е основна исканата от вас дейност. За да сте допустим кандидат по програма дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Разград, а те са както следва: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил, Цар Калоян


  • Veselina Georgieva

   Здражейте господин Здравков,бих искала да разбера по коя програма мога да участвам за създаването на тенис корт,фитнес на открито в с.Ягодово общ.Родопи.Благодаря ви предварително.


 14. Иван

  Здравейте,
  собственик съм на учебен център за обучение на шофьори.
  Бих искал да попитам по коя програма мога да кандидатствам за отпускане на средства за осъвременяване на учебната база-закупуване на мултимедия, симулатори и други?
  Благодаря!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Иван,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 15. Диана Недялкова

  Здравейте!

  Имам земя в с. Българи, на която искам да построя къща за селски туризъм, но нямам средства.
  По коя програма мога да кандидатствам, за да се случи желаното?

  Поздрави!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Диана,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Царево е сред приоритетните за програма.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 16. Raina

  здравейте, искам да закупя къща в с. Буново, община Мирково, област София и имам намерение да я направя къща за гости, като кандидатствам по програмата за развитие на селски туризъм. Какво трябва да направя-от къде да започна?


  • Raina

   здравейте, искам да закупя къща в с. Буново, община Мирково, област София и имам намерение да я направя къща за гости, като кандидатствам по програмата за развитие на селски туризъм. Какво трябва да направя-от къде да започна?


 17. Георги Пенчев

  Здравейте! Имам къща в с.Дряново,общ.Тунджа. Искам да я преобразя в къща за гости. Мога ли да бъда финансиран по програма ” Развитие на селските райони”, и ако мога какво трябва да направя?
  Благодаря ви предварително !


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Георги,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Тунджа е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 18. Свилен Марков

  Имам къща и селскостопански постройки на около 2 декара място в с. Васил Левски област Търговище ,община Търговище.Искам да я направя за селски туризъм. Вдвора ще има детска площадка,басейн / и за деца /, една или две стаи ще са подсигурени и за инвалиди. Има място и за билярд,фитнес уреди ,тенис на маса и други. Мисла да има кафез с пауни,малко зайци, пъдпъдъци,фазани и може нещо екзотично като игуана и маймунка. Селото е на около 5км. от гр. Търговище. В Търговище се намира ” мисионис ” / На три места Ал Идриси споменава тайнствения Мисионис (като столица на Мизия?)./ На близо е и гр.Велики Преслав /Столица на страната от времето на Първото българско царство, в новата история Велики Преслав е със статут на град от 1883 година. До Освобождението през 1878 година градът е наричан и с турското название Ески Стамболук (стар Истанбул). Селището носи името Преслав до 1993 година, когато е издаден указ за преименуването му на Велики Преслав. / .Има оче много други забележителности около гр. Търговище. Искам да разбера дали ще мога да участвам по програмата за селски туризъм. Благодаря Ви предварително.


  • Здравейте Свилен,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансирана при положение, че дейността попада под обхвата на приоритетна община за програма. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 19. Румяна Иванова

  Здравейте.
  Бих искала да попитам дали бих могла да получа финансиране за построяване на къща за гости около Рабишкото езеро, общ. Макреш, обл. Видин? Ако да, то мярка 312 ли трябва да бъде моята отправна точка?
  Благодаря :)


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Румяна,

   Вие може да кандидатствате с проект за финансиране по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 6.4 новото име на мярка 312, тъй като община Макреш е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 20. Албена Иванова

  Здравейте. Бихте ли ми казали дали по мярка 312 могат да кандидатстват новосъздадени фирми, които нямат предходна дейност?


 21. Петрова

  Здравейте бих искала да попитам мога ли да кандидатствам по програма за направата на къща за гости какви са условията и с кого мога да се консултирам става въпрос за област Габрово град Трявна, Благодаря предварително


  • Здравейте г-жа Петрова,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Трявна е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 22. Екатерина Христева

  Бихте ли ми поснили, моля, какво значи агломерационни ареали?
  Благодаря


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Екатерина,

   Най – просто казано, въпросните ареали определят големината на съответната община!


 23. Петър Чавдаров

  Здравейте бих искал да попитам мога ли да кандидатствам по мярка 6,4 за направата на къща за гости в област Добрич, град Шабла. Въпросът ми е свързан конкретно с това дали Шабла е изключена от програмата понеже е считан за град с развит туризъм и дали има промяна в програмата 2014-2020?


 24. николаи златков

  Здравеите искам да ви попитам вузмойно лие да кандидацвтвам по програма за развитие на селските раиони гр .Левски обл Плевен искам да направя голяма и сувременна автомивка но нямам фирма и точно какво да направя незнАм благодаря николаи златков.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Николай,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Левски е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 25. Данчо Скерлев

  Здравей, имам къща с 4.8 дек. двор.Намира се в село Каменна река област Тополовград. Мога ли да кандидадствам за развиванена селски туризъм.Благдаря предварително.


 26. Цветан Попов

  Здравейте и от мен,
  искам да кандидатствам с програма за РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ с проект възобновяема електроенергия под формата нафотоволтаична система в районите на град Свищов област Велико Търново. Интересува ме, може ли да се осъществи, по мярка 312 и какви документи ще са ми нужни, докато съм физическо лице?


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Цветан,
   Финансирането на централи за продажба на ел. енергия е недопустимо за финансиране по програми за безвъзмездна помощ освен, ако не са за собствена нужда.


 27. Диди Щерева

  Здравейте, има ли изобщо някакъв вариант и програма по която все пак може да се кандидатства за селски туризъм на села които не попадат в райони за финансиране.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Диди,
   Към този момент не може да се каже на 100% до няколко месеца ще се знае дали тези села, които попадат под обхвата на не приоритетните общини ще могат да кандидатстват.


 28. Йовко

  Здравейте , в процес на взимане под наем за повече от 5 години съм за 2 рибарника които са в регулация като такива площа и е 17 д/ра ,но не са ползвани от години , искам да попитам дали мога да кандидатствам по някоя програма за реконструкция да започнат да действат


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Йовко,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Аквакултури“, но има някой неща, които ще трябва да се прецизират. Това може да стане на среща при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 29. Aлександра

  Здравейте Ивайло искам да попитам следното имам къща близо до град Радомир която е идеална за еко туризъм или къща за гости ще може ли да се финансира от вашите програми


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Александра,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Радомир, е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 30. Милена Иванова

  Здравейте, моята идея е да си направя декоративен разсадник в село Друган община Радомир мога ли да кандидатствам по европейска програма и финансира ли се закупуването на земя?


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Милена,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“. За повече и по подробна информация заповядвайте при нас!


 31. Диди Щерева

  Здравейте, имам селска къща до Велико Търново, и то не попада в списъка по Програма за развитие на селските райони, моля кажете има ли вариант да се кандидатства по някоя програма за селски туризъм в този случай.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Диди,
   За съжаление към този момент няма да може да се кандидатства по програма ‚Развитие на селските райони“, която е основна за исканата от вас дейност. За да сте допустим кандидат по програма, дейността Ви трябва да се развива под обхвата на приоритет на община за област Търново, а те са както следва: Елена, Златарица, Лясковец, Павликени, Полски Тръмбеш, Стражица, Сухиндол


 32. Галина

  Село Овощник влиза ли? Благодаря


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Галин,
   За съжаление село Овощник не е сред приоритетните тъй като попада под обхвата на община Казанлък, която не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат дейността трябва да се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310


 33. Петко

  Здравейте, имам парцел който се води ливада и е близко до регулация мисля да й сменя предназначението и да кандидатствам за къща за гости. Искам да попитам каква би била процедурата и какво от нея се поема по програмата. Проект за къщи, консултантска услуга, строителство…………………..Благодаря предварително!!!


 34. Петко

  Също така каква е финансовата помощ и какъв е процента самоучастие.Благодаря


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Петко,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: http://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 35. Стефан

  Привет,
  искам да попитам да ли мога да кандидатстван по нямоя мярка за закупуване на техника в строителството, като регистрирам нова фирма в приоритетна община в която имам собствен имот.Искам да си закупя дребна и средна строителна техника. Мерси!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Стефан,
   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 36. silver

  “Харесайте ни, за да видите цялата статия ;)” – Харесвам ви (наистина без ирония) и ви подкрепям (засега само емоционално) , но как да стане като не използвам социални мрежи..
  Излиза, че за да видя например “Списък на общините, намиращи се в селските райони на Република България” трябва да си направя фейсбук?
  Сигурно има и други като мен, така че няма да е лошо да го премахнете това с фейсбука.

  Е сега питах google за този списък и ми излезе ->
  http://www.didproekt.net/OP_EU.pdf

  Надявам се, че става въпрос точно за това.


 37. Здравейте Веселина,

  Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Родопи е сред приоритетните за програмата.

  За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 38. Raina

  здравейте, искам да закупя къща в с. Буново, община Мирково, област София и имам намерение да я направя къща за гости, като кандидатствам по програмата за развитие на селски туризъм. Това населено място попада ли в такъв район и какво трябва да направя?


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Райна,
   Исканата от вас дейност може да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Мирково е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 39. Десислав

  Здравейте, имам парцел в с. Бадевци, община Елена и имам намерение да направя къща за гости, като кандидатствам по програмата за развитие на селски туризъм. Това населено място попада ли в такъв район и какво трябва да направя?


 40. Ивайло Здравков

  Здравейте Десислав,
  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Елена е сред приоритетните за програмата. В момента в село Бадевци дори приключва един от нашите проекти, който може да видите.
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 41. Емилия Иванова

  Здравейте! Бих искала да запитам възмовно ли е да се кандидатства за финансинаре на къща за гости в с. Топола, общ. Каварна?


 42. Виктор

  Здравейте, притежател съм на парцел 3.132 кв.м, в село Вълчеци, община Елена. Парцелът е точно къщата за отдих – Трухчевата къща. Бих ли могъл да кандидатствам по някоя мярка за къща за отдих или нещо, като вилно селище….по програма…„Развитие на селските райони“ ? Благодаря предварително !!! Поздрави !!!


  • Здравейте Виктор,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Елена е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.


 
 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *