Надгради уменията и знанията си по Програма „Творческо развитие“

[dropcap]Н[/dropcap]ационалният фонд „Култура“ е обявил конкурс по програма „Творческо развитие“ по два модула от програмата – „Краткосрочни събития“ и „Дългосрочни събития“.

Срокът за кандидатстване и по двата модула е до 3 октомври 2019г.  

Програмата е насочена към обучаващи се артисти, културни мениджъри, критици, както и към реализирани артисти, културни мениджъри и критици, търсещи възможности за развитие на уменията си.

[box type=“shadow“ align=“aligncenter“ class=““ width=““]По програмата се финансират следните проекти:

 • проекти, предвиждащи участието на български творци в обучителни събития и дейности за професионално развитие
 • проекти за осигуряване на стипендии за участието на български артисти в обучителни събития[/box]

Под проект в контекстът на програмата се разбира участието в събитието, за което се кандидатства.

Обучителното събитие по програма „Творческо развитие“ представлява семинар, уъркшоп, пленер, резиденция, практика, ателие и др., като за съответния модул е с различна продължителност:

 • обучително събитие по модул „Краткосрочни обучителни събития“ – с продължителност до един месец
 • обучително събитие по модул „Дългосрочни обучителни събития“ – с продължителност над един месец

[box type=“shadow“ align=“aligncenter“ class=““ width=““]Чрез осъществяването на обучителните събития се цели надграждане на усвоени практики и умения и качествен обмен, както и активно участие в дебатите и новите тенденции в сферата на развитие на кандидатите. [/box]

Общият бюджет по програма „Творческо развитие“ е 30 000 лв.

За всеки модул има отделен максимален размер на финансиране:

 • За модул „Краткосрочни обучителни събития“ се финансират разходи по проекти на стойност до 4 000 лева, включително.
 • За модул „Дългосрочни обучителни събития“ се финансират разходи по проекти на стойност до 8 000 лева, включително.

[box type=“shadow“ align=“aligncenter“ class=““ width=““]Допустими кандидати по програмата могат да са български физически лица или всички културни организации, включително и организации с нестопанска цел.[/box]

Важно е да се отбележи, че при кандидатстване на физическо лице задължително е кандидатът да има доказуем опит или квалификация в сферата на изкуствата или културната дейност, или да е започнал своето образование в същата. 

При организациите, които кандидатстват, приоритетно ще се разглеждат организации/институции, които са имали, имат или планират включване на участниците в бъдещи творчески проекти. Освен това една организация може да кандидатства за финансиране само за една обучителна програма за календарна година.

Допустимите разходи, за които може да се кандидатства са следните:

 • такси за участие в обучителни събития (за кандидатстващи организатори на събития се описват разходите, които формират таксите – наеми, хонорари, материали, пътни, настаняване)
 • разходи за настаняване
 • пътни разходи на участника/участниците в проекта и свързаните с проекта инструменти и материали от едно населеното място до населеното място на участието/ята на събитията
 • финансират се разходи за най-нискобюджетния вид транспорт (или комбинация от видове транспорт; изключени са оферти за бизнес класа и пр.)

Проектните дейности, финансирани от Националния фонд „Култура“, следва да започнат не по-рано от датата на подписване на договора  и да бъдат приключени и отчетени до 30 ноември 2020 г.

Консултантите от консултантска фирма novek могат да Ви съдействат за осъществяване на Вашите идеи, като Ви помогнат с изготвянето и управлението на проекта. На посочените контакти може да си уговорите среща за безплатна консултация, на която да обсъдите възможностите пред Вас.

[button color=“blue“ size=“medium“ link=“http://novek.bg/%D0%BF%D1%80%D1%81%D1%80/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-6-3-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D1%81%D1%80/“ icon=““ target=“false“]София 02 489 69 59[/button]

[button color=“blue“ size=“medium“ link=“https://novek.bg/%D0%BF%D1%80%D1%81%D1%80/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-6-3-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D1%81%D1%80/“ icon=““ target=“false“]Пловдив 0879 373 335[/button]

[button color=“blue“ size=“medium“ link=“https://novek.bg/%D0%BF%D1%80%D1%81%D1%80/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BC%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B0-6-3-%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D1%80%D1%81%D1%80/“ icon=““ target=“false“]Варна 0888 580 069[/button]

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Compare items
 • Total (0)
Compare
0