Начало / Общи / Аквакултури / „ФИШ ЕКСПРЕС“ – с малко помощ мечтите стават реалност

„ФИШ ЕКСПРЕС“ – с малко помощ мечтите стават реалност

На  19.07.2019г. Управляващият орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. публикува за обществено обсъждане проектите на Условия за кандидатстване, Условия за изпълнение и приложенията към тях по процедура чрез подбор на проекти BG14MFOP001-5.007 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури”, мярка 5.4 „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури”.

В тази връзка искаме да ви запознаем с реализираният проект на „ФИШ ЕКСПРЕС“ по мярка 5.4 „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури” с помощта на консултантска фирма novek .

За информация, по процеса на възникването на идеята и реализация и, се обърнахме към мениджър – европейски програми и проекти от консултантска фирма novek , който е участвал в изготвянето и управлението на проектното предложение.

Бихте ли ни дали повече информация как  „ФИШ ЕКСПРЕС“ стига до идеята за създаване на проект за преработка на аквакултури в град Пловдив?

През 2014 г. „Фиш експрес“ започва работа в град Пловдив на място, което не e подходящо за търговия и още по-малко за обработка на риби. Собственикът решава да наеме складови площи, което допълнително разпокъсва бизнес процесите. Решението е компанията да се изнесе извън града и през 2015 година Илиян Григоров купува парцел на около 4 километра от Пловдив, с добра пътна връзка към магистралата и към града.

 

Собственикът иска да създаде предприятие за обработка, производство и търговия с морска риба и рибни деликатеси край Пловдив, по последните технически и технологични тенденции за сектора. За целта е необходимо да вложи доста парични средства за създаването на желаното предприятие. Собственика Илиян Григоров решава да потърси финансова помощ и така достига до идеята за европейско финансиране и връзката с нас.

Каква е финансовата помощ която „Фиш експрес“  получава?

След кандидатстване по мярка 5.4 „Преработване на продуктите от  риболов и аквакултури”,  „Фиш експрес“  печели финансиране на проект  за „Изграждане на предприятие за преработка на риба и рибни продукти“ от Програмата за морско дело и рибарство на стойност 1.829 млн. лв. От тях 686 хил. лв. са с европейско финансиране от Европейския фонд за морско дело и рибарство. Други 228.6 хил. лева са национално съфинансиране. Общо от програмата получава  914 600 лв., което е половината от цялата сумата по проекта. За останалата сума от 914 400лв., която трябва да бъде вложена от собственика, е сключен 9-годишен банков кредит при 3% лихва, което е сериозно, но  поносимо напрежение.

За какви разходи собственика използва получената финансова помощ?

Собственика влага средства в изграждането на сградата, която се състои от две основни части – производствена и административна, в закупуването на необходимите машини за производството, необходимото обзавеждане за помещенията и хладилни автомобили.

Всяка седмица специализираните хладилни автомобили на фирмата пътуват 2-3 пъти до Гърция, а за по далечните дестинации се наема допълнително и специализиран хладилен транспорт. Освен от Гърция тя пристига тук също и от Испания, Дания, Румъния. Целта на компанията е да добавя по-висока стойност върху цената на рибата чрез нейната заготовка и преработка.

Следващата крачка, която предприема собственикът на „Фиш експрес“, е да разработи и авторски рецепти за полуготови и готови рибни продукти.  Амбицията е с новите си продукти компанията да стъпи на европейския пазар. Фирмата има около 15 европейски доставчици, които биха могли да станат и клиенти. Така ще се разшири продуктовия асортимент на фирмата, ще се увеличат приходите и конкурентноспособността и на пазара.

Какви са приоритетите на мярка 5.4 ?

Приоритетите на мярката са свързани със създаването на работни места и запазването на съществуващите. Това е приоритет за всички програми отпускащи европейска финансова помощ, за подпомагане на борбата с безработицата. С инвестицията на „Фиш експрес“ се разкриват нови 12 работни места и днес общият брой на заетите е 18 души.

Друг компонент от приоритетите е и опазването на околната среда, чрез третиране на отпадъци и икономия в използването на енергия. „Фиш експрес“ има  изградена фотоволтаична система и котелна инсталация на пелети, за екологично  производството на енергия от възобновяеми енергийни източници.

Приоритет още по мярката са подобряване на условията за труд, преработката на собствен улов или аквакултури и видове с добър или с много добър пазарен потенциал.

ВИЖ ТУК - ОЦЕНКА НА ПАЗАРНИЯ ПОТЕНЦИАЛ

ВИЖ ТУК - ОЦЕНКА НА ПАЗАРНИЯ ПОТЕНЦИАЛ

 

Група ФАО код Вид Пазарен потенциал
Шаранови  видове FCG Амур (бял) Добър
BKC Амур (черен) Добър
CGO Каракуда (сребриста) Добър
SVC Толстолоб (бял) Добър
BIC Толстолоб (пъстър) Добър
FCP Шаран Добър
Пъстървови видове TRS Пъстърва (балканска) Много добър
TRR Пъстърва (дъгова) Добър
SVF Сивен Добър
SAL Сьомга Добър
Сомови видове PGZ Пангасиус Незадоволителен
ITP Сом (американски,канален) Задоволителен
CLZ Сом (африкански) Добър
SOM (европейски) Много добър
Други хищни сладководни видове GIP Барамунди Незадоволителен
FPP Бяла риба (сулка) Много добър
ELE Европейска речна змиорка Много добър
FPE Костур (речен) Добър
FPI Щука Добър
Есетрови видове PAM Веслонос Много добър
APG Есетра (руска) Много добър
APB Есетра (сибирска) Много добър
HUH Моруна Много добър
APE Пъструга Много добър
APR Чига Много добър
STU Други есетрови видове (хибриди,бестер и др.) Много добър
Черен хайвер Много добър
Морски видове TUR Калкан Много добър
BSS,SBH Лаврак (европейски,слънчев и др.) Добър
SBG Ципура Добър
Мекотели и ракообразни AYS Евро-американския речен рак Много добър
CRD Езерен рак Много добър
Скариди(топловодни) Много добър
Скариди(студеноводни) Много добър
MSM Черна морска мида Добър
Водорасли Висши водорасли (кафяви,червени и зелени) Добър
Нисши водорасли (спирулина,хлорела,хематококус) Добър

Може ли да ни разкажете за изготвянето и управлението на такъв вид проект?

Изготвянето на проектите е свързано с много бумащина и работа с различни държавни и частни институции. Документацията, която трябва да бъде подготвена от кандидата е обемна и хората предпочитат да се обръщат към нас, като консултанти за съдействие.

Ние от консултантска фирма novek предлагаме помощ във всеки един етап по проекта   – от възникването на идеята до нейното изпълнение. Екипът на novek притежава над 10 годишна експертиза в подготовката и управлението на проекти по Европейски програми, като обединява голяма мрежа от специалисти (архитекти, проектанти, технолози, доставчици и строители). По този начин сме единствената организация в България, която може да предостави цялостно решение при подготовката на печеливш проект и неговото изпълнение.

Относно управлението това беше една от първите мерки, чието кандидатстване беше през системата ИСУН. Имахме цялото съдействие от страна на управляващия орган и заедно се справихме с новостите в системата.

Консултантите от консултантска фирма novek могат да Ви съдействат за осъществяване на Вашите идеи, като Ви помогнат с изготвянето и управлението на проекта. На посочените контакти може да си уговорите среща за безплатна консултация, на която да обсъдите възможностите пред Вас.

София 02 489 69 59 Пловдив 0879 373 335 Варна 0888 580 069

ВИЖ СЪЩО

100% финансиране за иновативни решения

Стартира приема по подмярка 16.1. „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.