Начало / Акцент Евро Финансиране / 3 млрд. евро трябва да усвоим до 2018 г., а до момента проектите по европрограми са едва за 279 млн. лв.

3 млрд. евро трябва да усвоим до 2018 г., а до момента проектите по европрограми са едва за 279 млн. лв.

бюрокрацияПрекаленото администриране на европейските програми, създаването на нови регламенти в движение от страна на Европейската комисия и неясните правила на българските власти силно затрудняват усвояването на средства от страна на българския бизнес. По данни на правителството към момента България е усвоила едва 279 млн. лева. Те са под 2% от заложения план, според който до края на 2018 г. трябва да сме реализирали проекти за 3 млрд. евро, които представляват 30% от бюджета на всички европейски програми. Това заяви пред „Блумбърг ТВ България“ Кристина Цветанска, председател на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми.

Има огромен интерес от страна на българския бизнес към усвояване на европейски средства. Проектите по отворените програми надхвърлят 4-5 пъти определените бюджети, посочи тя. Например по „Добри и безопасни условия на труд“ са били предадени проекти за 500 млн. лв. при бюджет от 80 милиона лева.

Ако до края на 2018 г. не усвоим въпросните 3 млрд. евро, ще загубим безвъзвратно т.нар. резерв по европейските програми, който представлява 6% от всяка една програма, посочи Цветанска.

Забавянето при подготовката на нормативните правила и на управляващите органи е основната причина за забавеното стартиране на европейските програми от новия програмен период 2014-2020 г.

Причините да няма достатъчно одобрени проекти са административни, коментира още тя. Липсва административен капацитет, което си личи по забавения темп на разглеждане на проектите от някои управляващи органи.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.