Начало / Акцент Евро Финансиране / 35 договора с МИГ бяха връчени на церемония в МЗХ

35 договора с МИГ бяха връчени на церемония в МЗХ

МИГ с договори на церемония в МЗХ35 договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” по Програмата за развитие на селските район, бяха връчени днес в Министерството на земеделието и храните. Те са на стойност 1 761 824 лв. и обхващат териториите на 61 общини с население от 716 876 жители. На церемонията по връчването участваше заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев.

Договорите са за изпълнение на дейности за създаване и регистрация на нови местни инициативни групи (МИГ), обучения, информиране и популяризиране на подхода „Водено от общностите местно развитие”, както и разработване на стратегии за водено от общностите местно развитие. „Отделя се сериозен бюджет, който е свързан с подготовката на тези стратегии, защото без качествена стратегия, разработена според нуждите на съответната община, по-трудно се създава качествен продукт“, заяви заместник-министърът.

С това се приключва първият прием на големи стратегии на Местните инициативни групи.

МИГ са подали заявленията за финансиране на стойност 220 млн. лв. „Идеята е  МИГ-овете да управляват отделните мерки и проекти, като половината от техния бюджет е за общински дейности, а останалата част за частни бенефициенти“, поясни Васил Грудев.

Заместник-министърът подчерта, че се дава възможност на МИГ-овете да разработят свои собствени специфични необходимости, за да бъдат най-близо до нуждите на местното население.

„Основните дейности, за които се кандидатства са общински дейности за дребномащабни инфраструктурни проекти, проекти на читалища, детски градини, училища и за закупуване на земеделска техника“, посочи зам.-министър Грудев.

ВИЖ СЪЩО

За твърда финансова подкрепа на пчеларите в следващата ОСП настоява наш евродепутат

Заради осигуряване на услугата „опрашване“ Момчил Неков внесе искане секторът да получава директни и обвързани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.