Начало / Акцент Евро Финансиране / 6-те млн. евро за млечните животни вече са разпределени в полза на малки и средни ферми
десислава танева

6-те млн. евро за млечните животни вече са разпределени в полза на малки и средни ферми

десислава танева6-те милиона евро, които бяха разпределени към България през септември от европейския бюджет, ще се разпределят към малките и средни ферми, съобщи снощи по телевизия „Европа“ аграрният министър Десислава Танева.

Тя обясни, че към стопанствата с млечни крави и биволи ще се преведат почти 5 млн.  евро. Половината от тях ще бъдат раздадени на фермите с крави на база литър мляко. Другата половина ще е за глава животно. При биволовъдите субсидията ще се изплати според броя на животните.

При овце и кози-майки помощта също ще е на база брой животни.

Стопанствата с над 200 крави и над 500 овце няма да получат от европейската помощ, тъй като министерството смята, че малките и средни животновъди са по-уязвими в неблагоприятната ситуация. Тя даде за пример помощите по de minimis, от които се възползват по-малките ферми.

Наскоро Десислава Танева посочи в друго интервю, че догодина ще бъде стартиран дебат за поставяне на условието животновъдите да получават финансиране при доказано с фактури произведено мляко, т.е. на база литър суровина. Идеята е през 2017 г. именно по този начин да се разпределят средствата, което вече се прилага при продукцията от плодове и зеленчуци.

 

ВИЖ СЪЩО

От днес овцевъди и козевъди кандидатстват за помощта de minimis

От днес, 19 юли, овцевъди и козевъди в страната заявяват подпомагане по държавната помощ de minimis. Крайният срок …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.