Начало / Акцент Евро Финансиране / 8 млн. евро за създаване на фермерски пазари, промени в Наредба 26, за да има продавачи

8 млн. евро за създаване на фермерски пазари, промени в Наредба 26, за да има продавачи

Производителите ще бъдат улеснени в преработката и директните продажби чрез промени в нормативите

фермерски пазар„В Програмата за развитие на селските райони има предвиден публичен ресурс от 8 млн. евро, който е предназначен за създаването на фермерски пазари и обединения на производители. Очаква се подмярката да бъде отворена през втората половина на 2016 година“. Това информира заместник-министърът на земеделието Васил Грудев днес на форум „Бъдещето на фермерските пазари“.

Промени в Наредба 26, които ще бъдат обнародвани съвсем скоро, ще облекчат пък условията за фермери, които искат да извършват преработка и директни продажби на мляко, сирене, яйца. Васил Грудев посочи, че целта е да се скъси веригата на доставка и чрез фермерските пазари тя да стане „производител – потребител“. Според него към 2020 г. България най-после ще има истински, традиционни пазари на фермери, такива каквито са в Европа.

Чрез промените в Наредба 26 ще се облекчат изискванията за животновъдните обекти, в които се добива сурово мляко за директна доставка. Дава се възможност доставката на сурово мляко да става по-лесно – опаковките може да са на производителя, но и на потребителя, обясни експертът от МЗХ Невена Петрова, цитирана от „Инвестор“.

Отпадат ограниченията за процента яйца от кокошки и пъдпъдъци, които може да продава директно едно стопанство (досега ограничението е било 40 на сто).

Различните операции при преработка на сурово мляко ще могат да се извършват в едно помещение, при условие че се вършат последователно и след всеки етап се чисти и се прави дезинфекция.

Подобни са и облекченията, залегнали в проект за изменение на Наредба 4 – за специфичните изисквания към кланичните пунктове. Там освен добив на месо ще може да се извършва транжиране и преработка. Животните ще трябва да са отгледани във фермата. Целта е да намалеят разходите на фермерите за сграден фонд, но да се запази хигиената.

Васил Грудев припомни, че в края на ноември тази година ще бъде отворен и приемът по подмярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на земеделска продукция”. „Там ресурсът, който ще се предостави на земеделските производители е 100 млн. евро, като суровинната обезпеченост, която трябва да бъде доказана от бенефициентите, е минимум 50% за първата година, като поне 30% от нея трябва да бъде осигурена от български земеделски производители“, обясни Васил Грудев. Той коментира още, че чрез това изискване Програмата гарантира, че ще бъдат подкрепени българките производители и ще се повиши добавената стойност на българското земеделие.

ВИЖ СЪЩО

За последно през 2018-а земеделските министри ще обсъдят новата ОСП, фипронила, климата

Правителството прие позицията на България за заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.