Начало / Акцент Евро Финансиране / Асоциация „Биопродукти“: Кой иска да унищожи биоземеделието

Асоциация „Биопродукти“: Кой иска да унищожи биоземеделието

Днес, 3 май, Българска асоциация „Биопродукти“ свиква пресконференция, за да обяви, че единствените производители на биологична продукция в ЕС, които все още не са получили компенсаторни плащания, са българските. Нещо повече. Те дори нямат информация кога ще им бъдат преведени евросубсидиите по мерки 11 и 214. Кризисната за сектора ситуация се засилва и от факта, че заявителите по мерки 10 и 11 не могат да приключат очертаването на площите по Кампания 2017 г., която изтича на 15 май.

Акцент в пресконференцията ще е прогнозата за бъдещето на българското биопроизводство след всички перипетии, поставени пред него.

От асоциацията ще обяснят и какви действия на европейско ниво ще бъдат предприети.

„Официално навсякъде се тръби, че биоземеделието и здравословните храни са приоритет и основна грижа и задача на всяко управление в България, но фактите са други. Към настоящия момент биоземеделците са единствените, които не са получили своите плащания, компенсиращи по-ниските добиви и повече разходи. Това води до пълна неравнопоставеност с останалите сектори в земеделието. Едни получават парите си още през декември, други през януари, февруари… Днес вече е май, биоземеделците все още не са получили това, което ЕС е оценил като жизнено важно за тях“, се посочва в прессъобщението.

Пресконференцията започва от 12 часа в пресклуба на БТА в София.

 

ВИЖ СЪЩО

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в разкриването на измами с европари

Разплащателните агенции на България и Хърватска обмениха опит в противодействие на измамите в рамките на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.