Анализи и статии

01.08.2012

Изчисляване размера на икономическите единици за Млад фермер и мярка 121

Defining-Sustainable-Food

В таблицата по-долу може да намерите информация относно размера на стопанството (дка/ бр./ кв.м.), който отговаря на 1 икономическа единица за съответните растителни или животински видове.


Хареса ли тази публикация? Ако искаш да зададеш въпрос или да изразиш мнение, може да го направиш в коментарите по-долу, както и във форума на Finansirane.eu на адрес Finansirane.eu/forum/ Можеш също така да се запишеш за нашия информационен бюлетин за да получаваш най-новата информация свързана с възможностите за финансиране по различни европейски програми.


За автора

Ивайло Здравков
Ивайло Здравков е председател на Българска Асоциация на Бенифициентите по Европейски Програми (БАБЕП) и основател на консултантска компания ЕНПРОМ. Участвал е в изработването и управлението на някой от най-големите частни проекти, финансирани по линия на Европейските фондове.
 
 

 
4.1_Start

Стартира мярка 4.1 – Инвестиции в земеделски стопанства

По време на първия предварителен Комитет за наблюдение по ПРСР 14-20 г. бяха приети критериите за одобрение на проекти по мярк...
от Ивайло Здравков
6

 
 
Mlad_fermer_2014-2020

Млад фермер (НЕ) само за младите фермери

Когато говорим за Млад фермер през новият програмен период 2014-2020 трябва да имаме предвид, че възможностите младите фермер д...
от Ивайло Здравков
2

 
 
farm

Искам да направя ферма – по коя мярка да кандидатствам?

Новият програмен период 2014-2020 дава няколко възможности на земеделските производители, както и на тези, които желаят да се за...
от Ивайло Здравков
13

 

 
СПО

Какво означава Стандартен Производствен Обем (СПО) и как се прилага

През стария програмен период 2007-2013 размерът на стопанството се изчисляваше във вече познатите ви икономически единици, кат...
от Ивайло Здравков
1

 
 
МЗХ

Какви са изискванията към земеделските площи за получаване на субсидия?

За да се приеме, че дадена земеделска площ е допустима за подпомагане, чрез директни плащания или по мерки от ПРСР, върху нея ...
от Ивайло Здравков
0

 

 
 

 1. Любен Пенков

  колко декара сами нужни зада кандидатстван за програмата която финансират 1500Е ежегодно,и как се казва програмата,благодаря предварително


 2. Ивайло Здравков

  Здравейте Любен,

  Нямам представа за коя програма говорите! Моля конкретизирайте си питането!


  • anastas

   здравеите искам да попитам искам да засадя 25 декара със лавандула мога ли да кандидатствам по някаква програма за супсидиране благодаря предварително


  • borislav borisov

   здравейте имам 1.800 двор с къща мога ли да кандидаствам за млад фермер и какво трябва да засея


  • venko

   zdraveite kolko dekara qgodi shte mi trqbva za programata mlad fermer i kolko trqbva da napravq za 5 godina


 3. надежда

  Здравейте!Отглеждам източна туя и лигуструм/на около 500-600 кв.м/Искам да превърна хобито си в бизнес .Възможно ли е да участвам с проект в програма за субсидиране и какви биха били изискванията за тази цел?Благодаря предварително!


 4. Ивайло Здравков

  Здравейте Надежда,

  Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по две основни мерки (Мярка 112 – Млад фермер и Мярка 121 ) от програма „Развитие на селските райони“. По коя от двете мерки може да кандидатствате се определяна от големината на земеделското стопанство.

  За да кандидатствате по Мярка 121 Вие трябва да отговаряте на следните изисквания:

  Да сте регистриран земеделски производител;
  Да имате оборот от земеделска дейност от предходна година около 8 000 лева;
  Да имате земеделско стопанство поне една икономическа единица.

  Що касае Мярка 112 – Млад фермер, ние не работим по нея!


 5. антония

  Здравейте! Мога ли да кандидатствам по мярка 141 с 1,5 дка картофи и 1 дка домати?


 6. Кой участва с проекти? На кой се отпускат пари? Не се вижда нищо да се прави в България?


 7. Диана Анастасова

  Здравейте г-н Здравков.
  Имам регистриран пчелин и регистрация като земеделски производител, интересувам се мога ли да кандидатствам за субсидиране от евр. фондовете за увеличаване на кошерите и пчелните семейства.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Диана,

   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 112 – Млад фермер и/или Мярка 121, по коя от двете мерки да се кандидатства зависи колко голяма ще е инвестицията. За да кандидатствате по Мярка 121 трябва да имате една икономическа единица, което е равно на 33 пчелни семейства. Както да имате оборот от предходна година от земеделска дейност равен на 3 500 евро.


 8. deliana

  zdraveite.iskam da kandidatstvam po mqrka 141 sas bamq i tikvi namereniqta sa mi da poseq osnovno bamq a po malko tikvi kolko dekara trqbva da sa nai malko i dvete kulturi za da me udobrqt :)


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Диляна,
   Ние не работим по Мярка 141! Ако имате предвид 112 млад фермер, моля да се свържете с нашия офис в град Сливен, който се занимава основно с подготовката на проекти по Мярка 112 – Млад фермер.
   Адрес град Сливен:
   Офис – град Сливен
   Георги Сава Раковски №20 А 3
   Тел: +359 (0)44 63 36 63
   Моб: +359 (0)876 37 78 33
   E-поща: sliven@finansirane.eu


 9. ася трендафилова

  Zdraveite iskam da kandidatstvam za otglejdane na padpadaci kak i po kakva mqrka stava i kakvo trqbva da imam ,kakvi dokumenti sa6to i na kakva ikonomi4eska edinica otgovarq


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Ася,
   Вие може да кандидатствате по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 112 – Млад фермер и/или Мярка 121, по коя от двете мерки да кандидатствате се определя на база обема на инвестицията и колко голямо стопанство искате да направите.


 10. hlapeto

  kak vi sa iziskvaniqta za kadidacvaneto za otglejdane na patpadaci mojeli po podrobna tablica kolko polsht e neophodima kato za nachalo kolko ptici mi sa nujni te uvelichavatli se sqka godina …..


 11. Ивайло Здравков

  Здравейте Атанас,
  Може да кандидатствате с по Мярка 112 – млад фермер. Нашия офис в Сливен се занимава основно с подготовката на проекти по Мярка 112. Моля да се сържете с тях за повече подробности.


 12. DEYAN OBLAKOV

  Здравейте,
  Казват, че за различни видове култури или животински категории,се изисват различен брой точки за кандидатстване.
  Въпросът ми е дали няма таблица за това.
  Благодаря ви и поздрави.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Деан,
   Според културата или вида на животните се определя икономическа единица. Кажете за какво става въпрос за да Ви кажем колко площ или животни са необходими за една икономическа единица.


 13. DEYAN OBLAKOV

  Благодаря ви за отговора,но от горноизнесената таблицата става ясно за площта или бройката на видовете.
  Бих ли могъл да помоля за таблица по която се определят субсидиите,които биха могли да отпуснат за декар,кв.м.,или бройка за всеки отрасъл?
  Идеята ми е да кандидатствам по мярка 121,но не знам колко средства се отпускат в различните видове отрасли.

  Благодаря ви и поздрави


 14. imam jelanie da kandidatstvam po evropeiski proekt za otglejdane na praseta.imam napravena baza s vsichko neobhodimo za otglejdane ,no se nojdaq ot malka pomosht za realizaciq.ako moje da me nasochite po koq mqrka e po odachno da kandidatstvam. blagodarq predvaritelno


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Стоян,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“ – Мярка 112 и/или Мярка 121, по коя от двете мерки да кандидатствате се определя на база обема на земеделското стопанство.


 15. мила

  4 икономически единици, за да може да кандидатствате,може ли да го обясните,с пример.
  или ако имам 30 крави това на колко единици се равнява ,благодаря


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Мила,
   Относно Мярка 112 – Млад фермер, моля да се обърнете към нашия офис в Сливен, които са специализирани за подготовката на проекти по Мярка 112 – Млад фермер.


 16. Todor

  Здравейте :)
  Имам 20 декара земя, могали да кандидатствам по проекта “Млад фермер” искам да отглеждам ягоди?


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Тодор,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, който се занимава основно с подготовка на проекти по Мярка 112 – Млад фермер.


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Борислав,
   Моля да се свържете с нашия офис в Благоевград, където се готвят основно проекти по Мярка 112 – Млад фермер.


 17. Dimitar

  zdraveite.Iskam da popitam,znaete li neshto otnosno remont na jilishte.Stava vapros za pensioneri.Blagodaria :)


 18. Мими Башева

  Здравейте, имам около 30 декара естествени ливади в Родопите, това на колко икономически единици се равнява и по кой проект мога да кандидатствам


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Мими,
   Сами по себеси тези ливади не са николко икономически единици! За да образуват икономическа единица, трябва да се гледа някакъв вид култура върху тях и на база нея се определя икономическата единица.


 19. Radostina

  Здравейте,
  изчислих си че за да засея източно туя ми трябват декар и половина за 4 икономически единици.та въпросът ми е има ли значение колко броя ще са в декар.


 20. Ивайло Здравков

  Здравейте Радостина,

  Броя се определя от технологична карта за отглеждане на съответното растение (култури)


 21. Ангел Чавдаров

  Здравейте господин Здравков !

  За да кандидатствам по мярка 141 колко време трябва да съм натрупал като регистриран земеделски производител – месец или два? Ако се регистрирам днес или утре да речем, 02 или 03 септември, късно ли е за кандидатстване по мярката? Благодаря Ви предварително !


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Ангел,
   За съжаление ние не работим по Мярка 141 от програма „Развитие на селските райони“ и не мога да Ви помогна.


 22. Мартин

  Здравейте,искам да попитам със колко мерни единици трябва да се увеличи броя на разсадите (ОРЕХ) като,кандидатствам по- проекти по Мярка 112 – Млад фермер.В таблицата виждам,че трябва да се започне с 3 дка. Имам 13 дка. и незнам дали ще ми стигнат. Благодаря Ви предварително!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Мартин,

   Моля да се обърнете към нашия офис в Сливен, които са специализирани в разработката и управлението на проекти по мярка 112 – Млад фермер. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.


 23. Мехмед Фере

  Здравейте, искам да кандидатствам по мярка 112 с овошки арония и имам следните въпроси:
  1 Колко декара са необходими за 1 година ?
  2 С колко се увеличават всяка година ?
  3 Колко декара трябва да са на 5 година
  4 Защо в таблицата не са написани по декари а в мерни единици ?
  5 Мога ли да се регистрирам като земеделски производител ако съм студент редовно ?
  6 За колко Време ще се регистрирам като земеделски производител ?
  Много се надявам някои да ми отговори тук с точни отговори а не с отговор “Моля да се обърнете към нашия офис”
  Благодаря предварително


 24. Ивайло Здравков

  Здравейте Мехмед,
  Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, тъй като там се подготвят проектите по Млад фермер и ще Ви дадат пълна информация за всичко, което Ви интересува.


 25. zdaveite iskam da kandidatvam za mlad fermer po mqrka 112 s p4elni ko6eri ,interesuva me s kakva broika se zapo4va i ka se is4idlqvat tiq edenici :)


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Иван,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, който е специализиран в разработката на проекти по Мярка 112 – Млад фермер.


 26. Zdr.bih iskala da popitam imam za cel da zaseia 4erni4eva gradina v razmer ot 7dekara ,za da se zanimavam za vbade6te s otglejdane na bubi,bihteli mi kazali kolko dekara 4arnici se iz4isliava 1ikonomi4eska edinica,za6toto v tablicata niama po to4no za 4erni4evi nasajdenia,ilil se otnasia kam traini ovo6ni nasajdenia,blagodaria vi predvaritelno,lek den!


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Весела,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, където ще Ви дадат пълна информация по отношение на Млад фермер. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.


 27. Марио

  Здравейте, бих искал да кандидатствам с калифорнийски червеи по програмата на млад фермер, бихте ли ми казали каква инвестиция трябва да си приготвя, говоря за самото изграждане на таква ферма за червеи и за самите червеи , колко пари трябва да отделя за 240кв. червеи, мерси


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Марио,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, който се занимава с подготовката на проекти по млад фермер. Адреса е посочен в нашия сайт „КОНТАКТИ“


 28. СОНЯ ДОЙЧЕВА

  здравейте искам да направя градина с бадеми.колко трябва да е площа нужна за субсидия.и при удобрение на каква стойност е субсидията?


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Соня,

   В зависимост от мащаба на инвестицията и стопанството се определя по коя мярка да се кандидатства, дали да бъде Мярка 112 Млад фермер или Мярка 121.


 29. Karen

  За да кандидатствам с калифорнийски червей колко декара ми трябват и колко квадрата червейчета?
  Благодаря :)


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Карен,

   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен за повече и по подробна информация за МЯРКА 112 – Млад фермер.


 30. Желязко Колев Манолов

  Имам ниви и искам да ги засадя с орехи. Вече съм засадил смокини, имам също и лозови насаждения. Мога ли да кандидатствувам по някоя от мерките и каква е процедурата. Изисква ли се регистрация като земеделдски производител , начален капитал и има ли възрастова граница.


 31. Donka

  moje li da polucha infonrmaciq na kolko e raznqva edna ikonomicheska edinica


 32. kynka

  Може ли да кандидатствам с 2 декара овошки за Млад фермер ,Имам ветеринарно образование ,


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Кунка,
   Моля да се свържете с колегите от Сливен за повече и по подробна информация. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.


 
 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>