Общи

12.11.2013

Програмен период 2014 – 2020! Какво се очаква по ПРСР!

Още статии от »
Статията е подготвена от: Ивайло Здравков
Tags:
2014-finansirane

Зачислилите запитвания за програмен период 2014 – 2020 и какво точно ще се случва – въобще дали ще има такъв ме провокира да напиша няколко реда по тази тема. Това, което мога да кажа към този момент, имайки предвид все още липсващата информация по отношение на това, какво се очаква да се случи през програмен период 2014 – 2020 година е на база разговори и проведени срещи с представители на Министерство на земеделието и храните и Държавен фонд земеделие. Ето и промените и новостите, които се очакват:

Кога ще започне новия прием по ПРСР през 2014 – 2020 година?

Другата година отварянето на „прозорците“ за набиране на проектни предложения по ПРСР се очаква да стартират през месец май – юни. Това означава, че всички които искат да кандидатстват с проект, трябва да започнат подготовката не по-късно от месец януари. Така инвеститорите ще разполагат с достатъчно време  и няма да се стига до ситуации в които се прави компромис, проектите се  „претупват“, а това води до лошо качество и пропуснати ползи в дългосрочен план.

Ще има  ли ОС 1, ОС2, ОС3 и ОС 4?

Новата промяна, която се очаква да бъде направена е да няма повече ОС1, ОС2, ОС3 и ОС4, а всички мерки да са в една ОС. Това ще позволи прехвърлянето на средства от не толкова атрактивните мерки, към тези които има по – голям интерес. До сега това беше почти мисия невъзможна поради задължителното съгласуване в Брюксел! Така например прехвърляне на средства от Мярка 141 към Мярка 312 изискваше тромава и дълга процедура, която в повечето случаи беше по-удачно да бъде спестена от страна на българските чиновници за сметка на неусвоени средства.

Ще останат ли приоритетните общини по ПРСР и през период 2014 – 2020 година?

Новата промяна, не предвижда изключване на определени общини, както беше до сега. Така на практика (с изключение на областните градове) всичко, което е село, както и голяма част от градовете ще бъдат допустими. Така в новия програмен период 2014-2020 няма да има ощетени общини. Предстои обаче да разберем какъв ще бъде механизма за поставяне на приоритет за това кои селища ще бъдат с по-висок приоритет или това ще зависи от други характеристики на специфичните инвестиционни проекти (енергийна ефективност, осигуряване на работни места и пр.)

Какъв ще бъде размера на субсидията през 2014 – 2020 година?

Към момента горната граница на субсидията по Мярка 311 и Мярка 312 беше 200 000 евро. През новия програмен период се очаква горната граница на субсидията да достигне 500 000 евро. По отношението на останалите мерки също се очаква да има повишаване, но към този момент не можем да кажем с колко и при какви параметри.

Надявам се, че до колкото можем сме успели да внесем малко разяснение какво се очаква да се случи през новия програмен период, който предстои. Очаквайте и още информация по отношение на програмен период 2014 – 2020 година. Ние от Finansirane.eu и „Българска Асоциация на Бенефициентите по Европейски Програми“ ще следим всичко, което се случва и има отношение по европейските програми.


Хареса ли тази публикация? Ако искаш да зададеш въпрос или да изразиш мнение, може да го направиш в коментарите по-долу, както и във форума на Finansirane.eu на адрес Finansirane.eu/forum/ Можеш също така да се запишеш за нашия информационен бюлетин за да получаваш най-новата информация свързана с възможностите за финансиране по различни европейски програми.


За автора

Ивайло Здравков
Ивайло Здравков е управляващ съдружник в консултантска компания ЕНПРОМ. Участвал е в изработването и управлението на някой от най-големите частни проекти, финансирани по линия на Европейските фондове.
 
 

 
preranking

Скандално! ДФЗ ще дава приоритет на луксозни джипове пред производствени предприятия

Уважаеми приятели и колеги, С голямо недоумение искам да, Ви информирам, че след 7 месеца забавяне на оценката на проекти по М...
от Ивайло Здравков
21

 
 
Streit

Спорове и липса на единомислие спъват старта по приема на проекти по ПРСР 2014-2020г.

„Противоречията в агросектора у нас за рамките и новите мерки на ПРСР 2014-2020 ще забавят старта на програмата”, това заявяват...
от Ивайло Здравков
0

 
 
670px-Start-a-Chicken-Farm-Business-Step-3

2000 Евро за стартиращ бизнес на село

В Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 се предвижда финансиране на стартиращ бизнес на територията на селските р...
от Ивайло Здравков
8

 

 
Мярка 311 и 312 през 2014-2020 година.

Как ще изглежда мярка 312 и 311 през 2014-2020

През старият програмен период 2007-2013 най-голям интерес сред неземеделските дейности предизвикваха мерки 311 и 312. През новият ...
от Ивайло Здравков
14

 
 
Млад фермер 2014-2020

Еквивалента на Млад Фермер през 2014-2020 (ВИДЕО)

Еквивалента на мярка 112 или по-позната като “Програма Млад Фермер” ще бъде подмярка 6.1 или Стартова помощ за млади земе...
от Ивайло Здравков
12

 

 
 

 1. vedat

  Zdraveyte.iskam da popitam dali ste moga da kandidatstvam i po koya myarka tocno po 321 ili 322,vav selo todor ikonomovo,obstina kaolinovo za mehana i avtomovka na edno i sasto myasto blizo dekar i polovina v centara na seloto,i v momenta nyamam firma,fizicesko lice sam.blagodarya predvaritelno!


 2. Ивайло Здравков

  Здравейте Ведат,

  Моля да се свържете с нашия офис във Варна за повече и по подробна информация.

  Офис – град Варна
  бул. Цар Освободител №269А ет.4 офис 2 (Бизнес център Конструмат зад магазин МЕТРО)
  Тел: +359 (0)52 983 289
  Моб: +359 (0)885 580 070 – Георги Георгиев
  E-поща: varna@finansirane.eu


 3. биси

  Здравейте,искам да попитам мога ли да кандисатстван по ПРСР за направата на механа с леглова база до 12 места, в с.. Радювене Област Ловеч,обекта възможно ли е да е по наем да не е моя собственост,и от кога до кога е срока за кандидатстване през 2014г.Благодаря предварително!
  Поздрави!


 4. zdraveite as sam mom4e na 23 godimi ot selo OXRID i iskam da vi po pitam dali moje da si napravq razvadnik za riba


 5. i kam koi da se obarna i kakvo trqbva da napravq


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Валентин,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Аквакултури“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!


 6. Angelova

  Zdraveite iskam da popitam kak moga da kandidatstvam za podmqrka 6.1 startova pomo6t za novi zemedelski stopanstva trqbva li ve4e da sum registrirana kato zemedelski proizvoditel i da imam dogovor za zemq koga moje da se kandidatstva po tazi podmqrka


  • Ивайло Здравков

   Здравейте Г-жа Ангелова,
   Моля да се свържете с нашия офис в Сливен, където се подготвят проектите по Мярка 6.1. там ще Ви дадат пълна информация за всичко каквото Ви интересува.


 
 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>