Начало / Евро Новини / EEA Grants – и тук ни спряха „кранчето“

EEA Grants – и тук ни спряха „кранчето“

Европейското икономическо пространство (ЕИП) се присъедини към санкциите на ЕС и също спря парите за България.

Финансовият механизъм на ЕИП е решил миналата сряда да замрази безвъзмездната си помощ за страната въз основа на въведената от ЕС наказателна мярка от 23 юли 2008 г., с която бе отнета акредитацията на разплащателните агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Парите от ЕИП трябваше да минат през Централното звено за финансиране и договаряне, което е на подчинение на финансовия министър Пламен Орешарски. Правителството е било уведомено веднага за новата санкция, но е премълчало, съобщава вестник „Сега“.

Тромавата ни администрация задвижи процедурата по усвояване на средствата едва тази година, като на 28 май министър Орешарски обяви края на набирането на проектни предложения. Техният брой бе 264 на обща стойност 190 млн. евро, което бе 10 пъти повече от общия бюджет на програмата. Последвалото пресяване одобри 40 проекта за 17.2 млн. евро плюс 21 резервни проекта. Отделно ЕИП дава 2 млн. евро на неправителствени организации, които няма да бъдат засегнати от замразяването на парите, защото се контролират пряко от Финансовия механизъм, а не от министерството на Орешарски.

ВИЖ СЪЩО

Процедура „Обучения за заети лица“ е спряна за кандидатстване

Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“  временно преустановява подаването на проектни предложения …

2 коментара

  1. Подскажите, кого я могу спросить?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.