Начало / Акцент Евро Финансиране / SANTE ще проследи действията на БАБХ относно чумата по дребни преживни

SANTE ще проследи действията на БАБХ относно чумата по дребни преживни

Правителството ще завиши в сряда предвидените обезщетения за умъртвените животни и започне превеждането на средствата

От утре, 17 юли, от Главна дирекция „Здравеопазване и политика за потребителите“ (SANTE) на Европейската комисия, ще започнат проверки върху действията на БАБХ след установяването на чума по дребните преживни животни. SANTE идва в България по искане на директора на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев. Той иска експертите да се произнесат дали мерките, предприети от българските власти за неразпространение на заразата, съответстват на изискванията, разпоредени в европейското законодателство.

Инспекцията ще продължи 5 дни, а резултатите от нея ще бъдат изпратени седмица по-късно.

Междувременно земеделският министър Румен Порожанов, който се срещна в събота с пострадали от чума стопани от Странджа, се ангажира предвидените обезщетения да бъдат увеличени. Предварителното решение е било за умъртвените животни да бъдат изплатени средно по 225 лв. за овца/коза под селекционен контрол и 140-150 лв. за останалите. Министърът информира, че минималното обезщетение за евтаназирано животно ще е 190 лева, а ако е под селекция – 240 лева.

Регистрираните земеделски стопани ще получат парите по банков път възможно най-бързо, а за останалите ще бъде направена организация да вземат средствата си на място в кметствата в селата. Компенсациите вероятно ще се преведат след правителственото заседания в сряда, 18 юли.

На стопаните, които не искат  да получат средства като компенсация за евтаназираните животни, ще им бъдат осигурени идентични животни, които да отглеждат след като бъдат изпълнени мерките за биосигурност в засегнатите общини.

ВИЖ СЪЩО

трансгранично сътрудничество

“Жокер” за 10 млн евро се предоставя на малките и средни предприятията от граничните райони между България и Гърция.

Отворена за кандидатсване е покана по приоритетна ос 1: „Конкурентен и иновативен трансграничен регион“  от …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.