АИКБ иска договорите за аренда да се сключват със съгласието на всички съсобственици

земяАсоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) поискаха договорите за аренда на земеделската земя да се сключват със съгласието на всичките съсобственици или с един, който притежава повече от 50% от поземления имот. От името на асоциацията председателят Васил Велев изпрати писмо с искане за промяна в Закона за арендата, до председателя на земеделската комисия Румен Христов и председателя на правната комисия Данаил Кирилов.

В писмото, цитирано от „Нива“, се обръща внимание върху факта, че към днешна дата един миноритарен съсобственик на земеделска земя може да я отдаде на арендатор без съгласието и знанието на останалите съсобственици. На вписания в Службата по вписвания догонор, ощетените съсобственици трудно могат да се противопоставят и остават ощетени, се посочва в писмото. Такива закононарушения са честа практика от пролетта на 2012 г. насам, посочва Велев.

АИКБ предлага корекция в чл. 3 ал. 4 на Закона за арендата, която да даде право единствено на съсобственик, притежаващ над 50% от имота, да подписва договор за аренда със земеделски производител. Другата възможност е ако миноритарен съсобственик е упълномощен с нотариална заверка на подписите от останалите собственици да сключи съответния договор с арендатора.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0