Асоциация Биопродукти готви протест в началото на юни заради субсидии

Българска Асоциация Биопродукти (БАБ) започва подготовка на протест, който ще се проведе по време на срещата на европейските министри на земеделието в началото на юни в София.

До този момент биопроизводителите не са получили никакви плащания по мерките, насърчаващи биопроизводството – м.214 и м.11, които по индикативен график трябваше да бъдат изплатени през месец април.

На бранша са изплатени едва 50 % от полагащата им се подкрепа по схемата за обвързано производство за плодове и зеленчуци, за разлика от всички останали земеделци.

Голяма част от биоземеделците не са получили зелените си плащания.

„До този момент никой официално не се е ангажирал с дата за изплащане на субсидиите, нито е съобщил причината за сериозното забавяне. В същото време стопанската година напредва, разходите се увеличават, банките очакват възстановяване на кредитите срещу субсидии, а сроковете за плащане на данъците към НАП изтекоха на 30 април“, посочват в изявление до медиите от БАБ.

На този фон остават нерешените проблеми с липсата на бюджет по мярка 11, с отказаните заявления за подпомагане, подадени от биопроизводители през 2017 /писмата за които все още не са получени в голямата си част/, липсата на политика за промотиране на този вид производство.

На фона на активните действия на целия държавен апарат за противодействие на двойните стандарти при европейските храни, остава недоумението защо държавата е изоставила своите биопроизводители, които ТУК в България произвеждат качествени и чисти храни, които са достъпни за българските потребители.

От БАБ заявяват, че ще очакват подкрепа за действията си от останалите браншови асоциации, от неправителствения сектор и от всички потребители, които искат да подкрепят родното биопроизводство.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0