Асоциация „Биопродукти“ с притеснения за забавените директни плащания

Българска асоциация „Биопродукти“ изразява своето силно притеснение от факта, че биофермерите в България все още не са получили плащанията по мярка 214 и мярка 11. В обръщение към медиито от асоциацията пишат:

Според индикативния график, който беше публикуван и променян неколкократно, средствата трябваше да се получат до края на април. Вече е май месец, а не само, че няма плащане, но дори никой не споменава за причините за закъснението и очаквана дата за получаване на средствата.

Всички останали фермери в страната вече получиха субсидиите си. В същото време биофермерите получиха само 50 % от полагаемите субсидии за обвързана подкрепа за плодове и зеленчуци, като не е ясно кога ще получат останалата част. Редица биофермери бяха неправомерно санкционирани по мярката за опазване на сортове застрашени от изчезване и също не получиха средствата си.

В тази обстановка биосекторът продължава да бъде неконкурентоспособен.

В другите страни-членки на ЕС на биофермерите отдавна са получили субсидиите си. А нашият биопроизводител се гъне в непрекъсната агония от липса на средства.

В последните години секторът страда от непрекъснато забавяне и ненавременно получаване на средства, които са 100% европейски и не ощетяват бюджета.

А разсадите трябва да се садят и поливат, лозята и овошките да се изрежат и окопаят, розите да се берат, пчелините да се обгрижват, животните да се гледат. На банките трябва да се връщат кредити и лихви…

И за всичко това са необходими средства. Индикативните графици се съставят и публикуват именно за да ориентират фермерите и банковите институции за сроковете за получаване на субсидии и начина на изготвяне на погасителни планове на кредитите. Когато те не се спазват, е необходима навременна информация за причините и сроковете за забавяне. В противен случай българският биофермер не може да планува дейността си и да направи своите разчети.

Българска Асоциация Биопродукти изказва острото си възмущение, че един цял бранш върви главоломно надолу, въпреки твърденията на правителството, че здравословните продукти са важен приоритет. Фактите говорят точно обратното.

Вече втора поредна година няма средства за нови биофермери, както и за тези, които са приключили ангажимента си по старата програма и не могат да се прехвърлят по мярка 11 от новата ПРСР. Никой не работи в посока търсене на възможности за прехвърляне на средства към мярката и за следващите години и така ще се окаже, че от 7-годишен програмен период, 5 години ще са нулеви за биопроизводителите по отношение на подаване на заявление за подпомагане.

Средствата, които биофермерите получават по мярка 11 всяка година се изместват все по-напред и напред във времето и очевидно ще останат последни за изплащане. Дълги години биофермерите получаваха средствата си първи – през месец декември. Съгласно индикативните графици те започнаха да се изместват – през февруари, през март, тази година – през април. И на всичкото отгоре този график не се спазва.

Ако здравословните продукти бяха приоритет, то поне един кетъринг по време на Българското председателство щеше да е с биопродукти. Поне 5% от храните в детските заведения, болниците, социалните домове щяха да са биологични, както е в другите държави от Европейския съюз.

Кога най-после хората, които произвеждат продукти без пестициди, без химически торове, без ГМО, ще бъдат зачитани и уважавани като достойни земеделци? Кога ще се изравнят и настигнат останалите фермери и от България, и от Европа ? Кога?

Очакваме отговор от Министър Порожанов на тези въпроси и изразяваме нашата готовност да съберем всички биопроизводители пред Министерството на земеделието и храните, за да чуят лично какво е виждането на ръководството за бъдещото развитие на биологичното земеделие в България.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0