Бадемова градина – здраве и доходоносен бизнес в едно

Произход и разпространение

Културните бадемови сортове са произлезли от обикновения бадем, който се среща в диво състояние в Средна Азия. Като културно растение е бил познат в Сирия и Палестина 2000 години преди новата ера. За негова родина се смята Мала Азия и Средна Азия, Персия и Сирия. В Европа вирее предимно в средиземноморските страни, а у нас е разпространен главно в южните райони на страната.

Ботанически и биологични особености

Изисквания на вида:

Бадемът се развива и плододава най-добре в райони, където зимата не е с големи температурни колебания, с мека пролет – без чести повратни мразове и продължително лято. Допустима надморска височина за доброто развитие на бадемовите насаждения е до 600 метра. Бадемът е най-сухоустойчивият вид отглеждан у нас. За създаването на бадемови насаждения се залага често на сорта „Нонпарел“. Той е по-устойчив – от някои други сортове като „Аспарух“, „Юбилей“, „Кримски“ – на болести и неприятели. Средният добив на плодовете е по-висок от останалите: 130-200 кг./дка.

Бадемовите дървета имат доста буен растеж в млада възраст. По-късно растежът затихва и височината на короната достига 6-7 метра. Началното плододаване настъпва на 3-4 година, а пълното на 6-7 година. При благоприятни условия, плододаването продължава 35-40 години. За да се поддържат редовно, през пълното плододаване, е необходимо да се извършват резитби, чрез които се повишава качеството на продукцията.

almond structureБадемът реагира бързо на затоплянето, през фазата на принудителния покой и цъфтежът настъпва много по-рано от цъфтежа на другите овощни видове. Дълбокият покой е много кратък и при необичайни затопляния, цъфтежът може да настъпи още края на януари – началото на февруари (при нашите условия обикновено започва през втората половина на месец март – до средата на месец април).

Сортовете бадеми се делят на рано, средно и късно цъфтящи, като за предпочитане са късните сортове, защото при тях плододаването е сигурно и добивите са по-високи. Между бадемовите сортове се срещат напълно безплодни (самостерилни) и взаимно безплодни (интерстерилни) сортове. Не бива да се създават едносортови насаждения! При създаване на бадемово насаждение, трябва да се засаждат по няколко едновременно цъфтящи сортове, които да се редуват през 2-4 реда.

През кратката фаза на дълбокия покой, бадемът проявява задоволителна студоустойчивост, като листните пъпки и дървесината издържат от [-27] градуса. По-чувствителни са плодните пъпки, които през зимата измръзват при температура под [-22;-24] градуса. Бадемовите дървета са устойчиви на горещините и атмосферните засушавания през лятото. Сухоустойчивостта им се обуславя от два фактора – дълбоката и мощна коренова система и способността на растенията да хвърлят част от листата си при засушаване. Бадемите реагират много добре на напояване, при което добивът и качеството на плодовете значително се повишават.

За бадема са подходящи оцедливи, топли, окултурени почви, както и такива със слабо-алкална и слабо кисела реакция. Добре е почвата да е достатъчно влагоемна и с дълбоко ниво на подпочвените води. Много тежките глинести почви и черноземните-смолници не са подходящи за бадема. Почвата трябва да бъде достатъчно дълбока и аерирана. За икономически изгодно отглеждане, бадемът изисква по–дълбоки почви, а от разпространените у нас видове най–подходящи са канелените горски почви.

Лечебни свойства

Бадемите са с уникален химически състав.almond-oil Съдържат незаменими мастни киселини, ненаситени мазнини, както и ценни витамини (B и E) и минерали– калий, фосфор, мед и желязо. В народната медицина се използват при безсъница, малокръвие, храносмилателни смущения и нарушения на бъбречните функции; притежават болкоуспокояващо и антиконвулсивно действие.

Консумацията на плодовете на сладкия бадем помага за подобряване на зрението; препоръчва се при анемия, диабет, астма, плеврит, язва и гастрит с повишена киселинност, безсъние, главоболие, припадъци; действат като отхрачващо, успокояващо и леко слабително средство. Поради високото съдържание на фосфор, са много полезни и за занимаващите се с умствен труд.

Бадемите като инвестиция

Бадемите са атрактивна инвестиция в сферата на земеделието. Както споменахме, те раждат плодове в черупки, като основните им изисквания са мек климат, богата почва и много светлина. Освен тези фактори, съществуват и вторични като наличието на достатъчно вода през ранния период на цъфтене и добро опрашване от медоносните пчели.

В Калифорния например, е изградена мрежа между пчелари и бадемопроизводители за постигане възможно най-добро опрашване на дръвчетата.

Almond2bКакто при повечето земеделски култури и тук цената се движи следствие на изменението в търсене, предлагане и проблеми с климата. Особеното тук е, че предлагането при бадемите е по-нееластично. сравненo с редица други земеделски култури. Това означава, че предлагането не се приспособява бързо към цената, което може лесно да се обясни – от посаждането на бадемова фиданка до нейното встъпване в плододаване минават 3-4 г.

Производството на тези ядки в световен мащаб се формира в много голяма част в централната равнина на Калифорния, като от там идва около 80% от световната продукция; около 70% от нея отива за износ, а останалото се консумира на местния пазар.

Търсенето на бадеми е свързано основно с пряката им консумация или използването им в сладкарската промишленост. Китай е най-големият пазар на калифорнийски бадеми, като износът за там през 2011 година е скочил с 26% на годишна база. Интересното е, че само през януари 2012 година, износът за Китай е скочил с 548%, след като за пръв път изобщо се отчита скок на този показател за януари. Интересът не спада и от страните от Западна Европа, които до скоро са били основния пазар на американските бадеми.

Търсенето изглежда устойчиво за в бъдеще поради няколко причини:

 1. На пазара в момента има дефицит на български ядки, което  принуждава родните фирми да внасят от цял свят – Молдова, Украйна, Турция, Калифорния. Търсенето на бадеми остава постоянно, но няма предлагане, защото липсват количества. Цените на ядките през 2013 г. на българския пазар са били между 15-17 лв/кг, като качеството на българските бадеми е доста добро, в сравнение със страните-конкуренти, от които се внасят ядки. Цената на европейския пазар за килограм бадеми е средно 20 евро.
 2. Растящият пазар в Индия и Китай- двете страни са се превърнали в основен пазар за продукцията на САЩ, но се оказва, че търсенето в азиатските страни е повече от предлаганата американска продукция, което превръща страните с най- многобройно население в основни купувачи на този вид продукция.
 3. За трета поредна година (след 2010 г.) бадемите са номер едно в представянето на нови продукти на пазара. Става въпрос най-вече за продукти от сладкарската промишленост, където ядките намират приложение под различна форма. За периода 2008-2011 година продуктите с бадеми са се увеличили с 68% и предвид относително по-ниската им цена спрямо други ядки, вероятността да останат предпочитани от сладкарите е голяма.
 4. Относително ниските цени на захарта и особено на какаото, спрямо последните 2-3 години, са предпоставка за по-широко търсене на всякакъв род сладкарски изделия. След като вече стана ясно, че бадемите намират широко приложение в тази промишленост, вероятността да се повиши търсенето им в следствие на по-голямото търсене на сладки изделия не е никак малка.

Бадемът изглежда все по-високо ценен, както на узрелите пазари като Северна Америка и Европа, така и в новите като Китай и Индия. Освен това, растящите пазари на Индия и Китай тепърва имат какво да покажат. Населението на двете държави е над 7 пъти по-голямо над това на САЩ и Канада, а консумацията все още е доста под нивата на американците и европейците. Предлагането от друга страна не изглежда, че ще може да поеме бързо очаквания ръст.

Среден разход за създаване на бадемови насаждения:

 

Финансиране:

Ако искате да се сдобиете с прекрасна градина и доходоносен бизнес, то бадемовите насаждения са точно за Вас. През програмен период 2014-2020г., Програма за развитие на селски райони дава възможности, както за малки земеделски производители, така и за вече установили се на пазара. Тази инвестиция би могла да се реализира по мярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“, където помощта е в размер на 15 000 евро, представляващо плащане на 2 транша: 10 000 евро – при одобрение на заявлението за подпомагане и 5 000 евро – след проверка изпълнението на бизнес плана. Помощта предоставяна на малките стопанства е насочена към осигуряване на тяхното устойчиво развитие и растеж. По мярката се подпомагат всички дейности, които могат да гарантират това развитие, например: финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, съоръжения и оборудване; разходи за създаване и/или презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; разходи свързани със изготвянето на проект и др.

За по-напреднали земеделски производители, ще бъде по-подходяща мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“, по която финансирането е в размер на 50% – като може да бъде увеличено до 70%; максимален размер на разходите за периода на прилагане на Програмата – 1.5 млн. евро(през втори прием по мярката – юли 2016г. се очаква да бъде 1 млн. евро).

Almond-Trees-in-BloomТук може да получите финансиране за изграждане, придобиване и подобряване на сгради, закупуване на нови машини, специализирани транспортни средства, съоръжения и оборудване; създаване и презасаждане на трайни насаждения, десертни лозя, медоносни дървесни видове за производство на мед и бързорастящи храсти и дървесни видове за производство на биоенергия; дава се възможност и за закупуване на земя (на база данъчна оценка), както и всички общи разходи свързани със изготвянето на проектно предложение.

За тези, които биха желали да затворят цикъла на производство, чрез изграждане на предприятие преработка и пакетиране на ядките, или дестилерия за извличане на бадемово масло – например, могат да кандидатстват за субсидия по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“.

Програмите позволяват да направите и допълнителни инвестиции, които да подобрят добивите и качеството на продукцията от Вашите бадемови насаждения. Пример за това може да бъде изграждането на сондаж; капково напояване; закупуването на специализирана земеделска техника и транспортни средства.

За да научите за всички възможности за финансиране през тази година, независимо дали е развитието на земеделска дейност или пък за развитието на туристически или други дейности, както и да превърнете Вашите планове в реален бизнес, можете да се свържете с екип от специалисти, които да Ви помогнат в това начинание.

13 Comments
 1. Reply
  Ташка Велева 18.11.2017 at 11:06

  Здравейте . Искам да попитам ,кои плодове ще се считат за приоритетни.

 2. Здравейте! Бих желал да попитам възможно ли е кандидатстването през 2017 година по този проект бадемова гора?
  Ако да, какви са стъпките да станеш земеделски производител?

  • Здравейте,
   бадемите не са приоритетна култура и няма да получите точки при оценката за нея. Бихте могли да се ориентирате към някоя от приоритетните култури. За повече информация, може да се свържете с колегите от консултантска компания Novek, на телефон 02/ 489 6959.

 3. zdraveite
  Катерина Делева
  kade trqbva da doideme za tazi konsultaziq s vashite kolegi bihte li ostavi li telefon za vruzka ili neshto abv ili skype za vruzka s vas jelaq mnogo da se zanimavam s tova imam i ogromni poznaniq kato cqlo ne samo za bademite i za mnogo drugi neshto svurzani s zemedelieto ste vi budq mnogo blagodaren ako ostavite vashite kordinati a az neprenno ste vi se obadq stom gi vidq

  • Здравейте, бихте могли да запазите час за среща във всеки от офисите ни в страната, като телефони за контакт може да видите в секция: контакти на сайта.
   Поздрави

 4. Имам интерес към тази програма за отглеждане на бадемова гора къде мога да се консултирам с вас нашия офис е в София и се занимаваме с оглед на кола и диагностика на автомобили но бихме желали да разширим дейността си.

  • Здравейте,
   през тези година, по предстоящите приеми по земеделските мерки, бадемите няма да бъдат считани за приоритетна култура, което би редуцирало и броя точки, които ще получите. Съветваме Ви да се ориентирате към друга култура, както и да действате възможно по-бързо, тъй като мерките ще бъдат отворени с определен срок за подаване на проектни предложения.

 5. КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

  • Reply
   Божидар Караманов 06.02.2019 at 11:33

   На какви условия трябва да се отговаря за да стана земеделски производител и да кандидатствам по програмата. Колко декара трябва да бъдат засадени и ако нямам кошери с пчели за опрашването, мога ли по някакъв друг начин да ги отглеждам с цел по високи добиви.
   Каква категория трябва да е земята на която се отглеждат и как мога това да го проверя.

  • Здравейте,
   като за начало е добре да направите регистрация като земеделски производител. Бихте могли да дойдете и на консултация с наши колеги, в някой от офисите ни в страната.

 6. Reply
  ЕЛЕНА МАРИНОВА 24.02.2016 at 15:36

  КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

  • КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

  • КАКВО ТРЯБВА ДА НАПРАВЯ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАМ ПО ПРОЕКТ ЗА ЗАСАЖДАНЕ НА БАДЕМИ,КАТО НЕ СЪМ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛ

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0