Без точки през 2014г за проекти на млади фермери, желаещи да кандидатстват по мярка 214 „Агроекологични плащания”

 В отговор на официално запитване до Министерството на земеделието и храните, отправено от Фермер. БГ, на въпроса : „Ще отпаднат ли (както твърдят младите фермери) точките за агроекология (за поети в даден проект агроекологични ангажименти)?”  от МЗХ отговарят, че:

„По отношение на критерия, насочен към „Проекти на млади фермери, които са кандидатствали или имат намерение да кандидатстват за финансово подпомагане по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от Програмата за развитие на селските райони и са подписали декларация за участие в мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР“, е важно да се направи следното уточнение по отношение на проведения в края на 2013 год. прием, с цел да се даде яснота относно прилагането и същността на посочения по – горе критерий за оценка, който е пряко свързан с мярка включена в ПРСР 2007 – 2013 год. и не препраща към мерки, които биха били включени в бъдещата ПРСР за периода 2014 – 2020 год.

Приоритет по посочения критерии следва да получат проектни предложения, представени от кандидати в приема, проведен през 2013 год., които са кандидатствали по мярка 214 „Агроекологични плащания“ от ПРСР  2007 – 2013….От друга страна мярка 214 „Агроекологични плащания“, е включена в ПРСР 2007-2013 г., което от своя страна не предвижда възможност за поемане на нови ангажименти през 2014 год. поради липса на свободен финансов ресурс по мярката. Този факт на практика прави невъзможно прилагането през 2014 год. на възможността, посочена в критерия за оценка за получаване на точки при наличие на декларирано намерение от страна на съответния кандидат и прави неизпълнимо условието за предоставяне на точки по критерия само на база заявено намерение от кандидатите.”

От отговора, получен от МЗХ може да се обобщи, че точки за „Агроекология” през 2014г  при наличие на декларирано намерение няма да се дават „поради липса на свободен финансов ресурс по мярката”. Точките, присъдени на проектни предложения, подадени през 2013г, остават.

Във връзка с уточнение на финансирането на стари задължения по ПРСР 2007-2013г. от Министерството на земеделието и храните заявяват, че: „Поетите ангажименти по дейности от ПРСР 2007-2013 ще бъдат финансирани от настоящата програма до изтичането й, а от 2016 г. ще бъдат изплатени от бюджета на ПРСР 2014-2020 г.“

По материал на Фермер.БГ

 

 

1 Comment
  1. What’s up it’s me, I am also visiting this web site daily, this web page
    is truly pleasant and the viewers are really sharing fastidious thoughts.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0