Биопроизводители пред протест заради схеми за източване на бюджета

Председателят на Националната био асоциация изброи схемите за сеитбооборот, гъски, биозайци и приоритета, даден на биофермите в преход при първия прием по мярка 4.1

Биопроизводителите готвят протест заради тоталното орязване от субсидии на сектора. На пресконференция днес председателят на Националната био асоциация (НБО) Слави Трифонов съобщи, че Министерството на земеделието, храните и горите не е преодоляло бюджетния дефицит от 60 милиона лева по три мерки – старата 214 (ПРСР 2007-2013) и новите – мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“.

Липсата на посочените средства се е появила още през февруари 2017 г. Новото ръководство на МЗХГ е обещало да потърси средства, за да извади от финансовия колапс биопроизводителите. Преди това служебният министър проф. Христо Бозуков пък е допуснал да кандидатстват по мярка 10, но под условие, че има средства, нови бенефициенти със сертификат. Само преди седмица станало ясно, че за подалите заявления миналата година няма пари. Но също така са били отрязани и биопроизводителите, чиито ангажимент по мярка 214 е приключил. НБО ще алармира Европейската комисия за създадената ситуация.

Трифонов поясни, че именно пионерите в биопроизводството няма да получат от европейските компенсаторни плащания. Нещо повече – в уведомителното писмо на МЗХГ на тези земеделци им е било предложено да изберат дали да останат в биопроизводството или да преминат към конвенционалното.

Председателят заяви, че създаването на биоферма изисква дълго време и много инвестиции, така че е изключително неразумно стопани, развили се като биопроизводители, да са принудени да се връщат към общите норми в селското стопанство.

Според Слави Трифонов средставата за биоземеделие са източени чрез няколко схеми. Първата са субсидиите за сеитбооборот, който председателят недоумява защо се плащат при положение, че смяната на полетата е регулярна практика и бенефициентите влагат торове при производството. Като втора схема той посочи субсидиите за зимуващите гъски. Третата схема е цъфнала при първия прием по мярка 4.1, когато са се ползвали с приоритет и биоземеделци в преход, както и напълно начинаещи.

Нова схема, която се подготвя, е за биофермите за зайци, за които трябва да е осигурено пасище.

„Питам се защо институциите, които могат да проверят къде са отишли 60-те милиона лева, не са направили нищо“, каза Трифонов.

Председателят на НБА заяви, че протест със сигурност ще има, въпреки че земеделците са в сезона на активни дейности. Той предположи, че Асоциация „Биопродукти“ също ще подкрепи недоволството.

Петранка Гагова от УС на НБА допълни, че биопроизводителите не са допуснати до училищните мерки. Голям проблем според нея е очертаването на земята, което тече в момента, тъй като системата на МЗХГ генерира грешки. В случай, че заради такава грешка се окаже, че биоферма е с 90% от обявения размер на стопанството, то тогава санкция е пълно орязване на субсидията.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0