Броят на еднодневните договори за земеделска работа расте заради онлайн регистрацията

Работници, наети по този начин, се търсят от дребните фермери, които обработват по 100 хектара, каза социалният министър

Броят на еднодневните договори за работа в земеделието се увеличава. Общо за миналата година Главната инспекция по труда е предоставила 204.7 хил образци на трудови договори, а увеличението спрямо предходната е с 15.5 хил. броя, каза по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. 

Около 17 пъти са нараснали еднодневните трудови договори в земеделието само през януари 2018 г. благодарение на онлайн регистрацията. През същия месец на миналата година тя не е била възможна. От началото на годината са регистрирани около 5000 образци, а по същото време на 2017 г., когато електронната услуга още не е била въведена, те са били едва около 300, каза министърът.

По думите му двете години съществуване на този метод за наемане показват, че сивият сектор в земеделието изсветлява, а търсенето е най-вече от по-дребните стопани, които обработват под 100 хектара.

При увеличен брой проверки са установени по-малко работещи без договор в сектора, съобщи министърът. През 2016 г. проверките са били 3900, а случаите на работещи без трудов договор – 242. На следващата година проверките са над 5000, а нарушенията – 204. Облекчените условия за администриране, възможностите за онлайн регистрация и предоставянето на образците по интернет извън работното време на администрацията са причините мярката да се ползва повече, смята министърът.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0