Брутната добавена стойност в земеделието пада две поредни години

Стойността на брутната продукция от отрасъл “Селско стопанство” за 2016 г. по текущи цени на производител (по прогнозни данни) възлиза на 7 319,7 млн. лева, с 5,3% под нивото от предходната година. Тя се формира от стойността на продукцията от растениевъдството – 4 953,0 млн. лева (с дял от 67,7%); Продукцията от животновъдството – 1 708,1 млн. лева (с дял от 23,3%); Селскостопански услуги – 439,8 млн. лева (с дял от 6,0%); Продукцията от неотделими второстепенни дейности – 218,8 млн. лева (с дял от 3,0%). Това показват данните от Аграрен доклад 2017 на МЗХГ.

Въпреки постигнатия по-висок обем на производството в структуроопределящи направления като производството на зърнени и маслодайни култури, бели меса и яйца и запазването на производството на мляко на нивото от предходната година, през 2016 г. стойността на продукцията от растениевъдството намалява с 2,1% на годишна база, а тази от животновъдството – с 12,7%, в резултат на спад на цените при почти всички селскостопански продукти.

През 2016 г. продължава тенденцията на нарастване на дела на растениевъдството в стойността на брутната продукция от селското стопанство за сметка на дела на животновъдството. Делът на растениевъдството през годината е вече близо три пъти по-голям от този на животновъдството.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0