Бъдещето на мярка 141 е все още неясно

Както писахме преди седмица, бъдещето на мерки 112 и 141 трябва да се реши тази седмица. Е, това се случи, но само донякъде. Стана ясно, че мярка 112 няма да отвори тази година, но какво се случва с мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране”. Този въпрос не бе повдигнат на провелото се вчера съвместно заседание на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Парламентарните комисии по земеделие и Европейски въпроси. Да припомним, че по тази мярка бе обявен прием, който обаче все още не е започнал.

След срещата бе отправен въпрос по темата единствено от Фермер.БГ към зам.-министъра на земеделието и храните Явор Гечев. Редица дребните земеделски производители, които са предприели действия по кандидатстване и имат вече готови проекти по мярка 141 са в неведение дали направените от тях инвестиции до момента ще си струват. Гечев обаче посочи, че на този етап средствата са за около 600 проекта и не е взето решение дали стартирането на прием по мярката си заслужава.

В момента се търсят още резерви, които да се прибавят към мярката и когато те стигнат за над 1 000 проекта е оправдано според Гечев отварянето на мярката. Наличната сума засега в това направление е не повече от 3 млн. лв., което по изчисления на зам.-министъра е достатъчна за финансиране на 666 проекта при около 1 500 проекта заявени. Гечев увери, че щом намерят още средства и вземат решение, това незабавно ще се обяви публично.

Източник: по материал на ФЕРМЕР.БГ

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0