България разпределя 4.1 млрд.евро от ЕС по седемте оперативни програми през 2009 г.

През 2009 г. ще бъдат отворени процедури за общо 4,1 млрд. евро по оператвните програми.

Над 180% е ръстът в плащанията по оперативните програми в ЕС от началото на тази година в сравнение с последните месеци на 2008 г., каза и вицепремиерът Плугчиева, цитирана от БНР. За шестте месеца на тази година са платени общо 80 млн. лв. по седемте оперативни програми на ЕС.

„За финансовото министерство няма пречка да извършва авансови плащания към бенефициентите по оперативните програми на ЕС„, поясни Пенчева. „600 млн. евро са преведените средства на България от ЕС за авансови разплащания по оперативни програми„, уточни тя, цитирана от агенция „Фокус“.

„Изплащането на междинни суми по проекти е по-сложно, защото се изискват отчети и доклади за изпълнението им. Ако не са направени авансови плащания към бенефициентите, то това означава, че не са представени искания за това“, обясни Пенчева.

Заради антикризисните мерки на ЕС България е предвидила частично някои промени на програмите. Увеличават се приоритетите по ОП „Транспорт“, включвайки лотове 2,3 и 4 на магистрала „Тракия“, а по ОП „Регионално развитие“ 60 млн. евро, предназначени за изграждане на вътрешни газопреносни връзки у нас – от една община до друга, ще бъдат пренасочени за изграждане на газови връзки със съседните ни страни.

Източник: Портал Европа

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0