Български пчелари заминават за Европейската седмица на пчелите

Принцът на Монако Албер II и еврокомисарят по земеделие Хоган ще участват в конференция в дните на Седмицата

Bee_weekОт 13 до 15 юни в Брюксел ще се проведе Европейската седмица на пчелите и опрашването, която и тази година е организирана от евродепутата Мария Габриел – зам.-председателя на Групата на ЕНП в Европарламента и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел. Тя е председател и на Работната група по пчеларство, създадена в Европейския парламент именно по нейна идея.

Българските пчелари ще имат силно присъствие на форума, съобщиха от екипа на Габриел.

Специално участие в международната конференция под мотото „Пчелите се грижат за европейците. Европейците грижат ли се за пчелите?“ ще вземат принцът на Монако Албер II, чиято фондация води активна борба за защита на дивите пчели, и европейският комисар по земеделие Фил Хоган. Сред останалите участници са високопоставени представители на европейските институции, пчелари и земеделски производители от цяла Европа, учени, представители на бизнеса и неправителствения сектор. Конференцията ще насочи вниманието към пропуските в европейските политики с цел да се предложат конкретни инструменти за защита на пчелите и опрашителите.

В рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването, за втора поредна година Мария Габриел организира и Европейски форум на пчеларите. Той ще предостави възможност на пчелари от цяла Европа да обменят информация за състоянието на сектора в отделните държави-членки и да разгледат предложението за установяване на модели за сътрудничество със земеделските стопани, представителите на отговорните европейски и национални институции, промишлеността и научните работници.

Атрактивна част от тематичната седмица е изграждането на Селище на пчелата пред сградата на Европейския парламент. То ще предложи интересни занимания за запознаване с приноса на пчелите за опазване на биологичното разнообразие и ще привлече вниманието към предизвикателствата, пред които е изправен пчеларският сектор.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0