Бюджетът за земеделие е съкратен до 33% от общите пари на ЕС през 2021-2027 г.

Бюджетът за земеделие през следващия програмен период (2021-2027 г.) е съкратен до 33% от общия бюджет на ЕС. В този програмен период отделените средства за аграрни политики представляват 39 на сто от целия европейски портфейл. Това стана ясно при представянето на многогодишната финансова рамка вчера в Европейския парламент.

Рамката предлага общият бюджет на ЕС да е в размер 1,134 трилиона евро. За 2014-2020 г. парите за земеделие са 411 млрд. евро, а след 2020 г. е заложено да бъдат 371 млн. евро.

В следващия програмен период българският интерес е в достатъчна степен защитен, коментираха вчера вицепремиерът Томислав Дончев и финансовият министър Владислав Горанов.

Кохезионният пакет през настоящия програмен период е 371 млрд. евро, а предложението за следващия програмен период е 373 млрд. евро.

За миграция и сигурност са предложени 62,5 млрд. евро, като за сектор миграция и граници в проекта за заложени почти 35 млрд. евро, а за сигурност и отбрана – 27,5 млрд.евро.

Удвоени са парите по програма „Еразъм+“ от 14,775 млрд. евро до 30 млрд. евро.

Според Владислав Горанов България ще получи повече, отколкото досега.

Според него двата основни стълба на бюджета на ЕС – Кохезионната и на Общата селскостопанска политика, ще бъдат съхранени, доколкото е възможно, но в бюджета ще има и нови политики.

В заложената рамка за всички държави вноската скача от 1% на 1,1% от общия брутен национален доход.

 

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0