Важни промени в схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“! Добавят пчелния мед, изключват грейпфрут и киви

Пределните цени отпадат, въвеждат се фиксирани

Пчелният мед ще бъде доставян в детски градини и училища по схемите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. Извън списъка на храните, които ще се предоставят на учебните и детски заведения, остават грейпфрутите и кивито. Млякото за пиене ще бъде приоритетен продукт, а млякото с добавена захар ще бъде изключено от доставките. Това са част от промените, които земеделското министерство предлага в наредбата за прилагане на училищните схеми.

Проектонаредбата въвежда правила, според които учебното заведение е длъжно да разгледа всички постъпили предложения от заявители, а не само предложенията от заявители, които то е поканило. По този начин ще се даде възможност за участие в схемата и на тези производители, които не са получили предложение от страна на учебното заведение, като в същото време възможността то да остане без заявител се свежда до минимум. В случаите, в които са получени легитимни предложения от страна на повече от един производител, се въвеждат критерии за избор от учебното заведение.

Млякото за пиене ще бъде приоритетно доставян продукт, което не изключва по схемата да се предлагат в детските и учебни заведения сирене, извара, кисело мляко и други ферментирали или подкиселени млечни продукти без добавяне на захар, ароматизатори, плодове, ядки или какао.

След извършена проверка на прилагането на схемата, Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове“ (ИА СОСЕЗФ) е установила, че изпълнителите по схемата подават искания за възстановяване на разходите за доставка на продукти като във всички случаи се прилагат пределните цени, определени в стратегията. В някои случаи те в пъти превишават разходите за закупуване на продуктите. По тази причина в проектонаредбата е предвидено изплащането на финансова помощ за доставка на продукти да се осъществява на база фиксирани цени, вместо на пределни такива.

Досегашната наредба задължава заявителите по схемата да доставят в учебните заведения плодове и зеленчуци, с изключение на цитрусовите плодове и бананите, чрез местни покупки или от местни пазари.  Целта на тази норма е била да се стимулира производството на плодове и зеленчуци в страната, като се осигурява допълнителна възможност за пазарна реализация. Практиката по прилагане на схемата показа, че това изискване не осигурява раздаването по схемата на плодове и зеленчуци, произведени в страната. На местните пазари се предлагат и чрез местни покупки се доставят вносни плодове и зеленчуци. Отпадането изискването за „местни покупки“ и „местни пазари“ ще опрости прилагането и контрола на схемата.

Практиката по прилагане на схемите показа, че изискванията за получаване на плащане от заявителите могат да бъдат доказани по по–опростен начин и някои от изискуемите по наредбата документи могат да отпаднат. Намаляването на счетоводните документи, които се изискват от заявителите за получаване на плащане, допринася за намаляване на административната тежест, както за бенефициентите, така и за държавната администрация.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0