Вирусът на Африканската чума може да оцелее 8 месеца в шунка

Вирусът на Африканската чума по свинете е изключително устойчив и може да оцелее в добре обработена шунка в продължение на 8 месеца. Затова продуктите от свинско месо се сочат като един от основните източници на зараза, съобщи по време на днешния семинар за заболяването началникът на отдел „Здравеопазване на животните“ към Службата по здравеопазване на животните и безопасност на храните в Дания Стен Мортенсен, съобщи „Фокус“.

Заради Африканската чума по свинете Дания е унищожила всички диви свине на територията си. Принципно в държавата не е имало популация на глигани, но в последно време се е появила миграция от Германия, разказа Мортенсен.

У нас опасността от пренасяне на вируса чрез диви свине, мигрирали от Румъния към България, не може да бъде решен по начина, по който са подходили в Дания, тъй като популацията им е изключително голяма. През 2011 г. те са били около 45 хил., а към момента се дискутира число между 90 хил. и 120 хил., каза директорът на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ в БАБХ Георги Чобанов.

Чобанов съобщи, че до момента в лабораторията на агенцията по храните са постъпили около 1100 проби от диви прасета и още 2000 от домашни.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0