Вносът на зеленчуци се е увеличил с 5%, износът на плодове е паднал с 28%

 

По предварителни данни на НСИ, през първото шестмесечие на 2017 г. вносът на пресни зеленчуци се увеличава с 5% спрямо същия период на 2016 г., до 151,7 хил. тона, докато този на пресни плодове намалява с 2,5%, до 134,6 хил. тона.

Внос

Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци се дължи основно на отчетения ръст на доставките на домати – с 8 хил. тона (18,8%) и картофи – с 4 хил. тона (18,7%). Повишение се регистрира и при импорта на марули (с 6,8%), тикви (с 21%), патладжани (с 41,3%), чесън (с 92,8%) и гъби и трюфели (над тринадесет пъти).

Намаление на вноса в рамките на разглеждания период се отчита при морковите и репите, краставиците, лука, гъбите, пиперките, зелето и бобовите зеленчуци – с между 1,2% и над два пъти, най-значително при бобовите зеленчуци.

При пресните плодове водещ остава вносът на видове, които не се произвеждат в страната, като цитрусови плодове и банани. Намалението на общия внос на пресни плодове за периода се определя основно от свиване на импорта на цитрусови плодове с около 6 хил. тона, до 43 хил. тона.

Сред останалите продукти, вносът на ябълки, праскови, вишни, грозде, дини и сливи намалява с между 1,1% (ябълки) и 16,7% (сливи) на годишна база. Увеличение спрямо шестте месеца на предходната година се отчита при вноса на ягоди, круши, пъпеши, череши и кайсии, черупкови плодове, малини и дюли – с между 7,3% и близо три пъти, най-чувствително при дюлите.

Износ

През периода януари – юни 2017 г. от страната са изнесени 15,4 хил. тона пресни зеленчуци и 15,1 хил. тона пресни плодове, съответно с 2% повече и с 27,9% по-малко спрямо същия период на предходната година.

Най-голям принос за увеличение на общия износ на пресни зеленчуци имат доматите, чиито експорт нараства над два пъти на годишна база, до 4,2 хил. тона. Увеличение се отчита и при изнесените количества чесън, пиперки, картофи, зеле, тикви и патладжани – от 19,3% при чесъна до над два пъти и половина при патладжаните. От друга страна, износът на праз, краставици, гъби, лук и моркови и репи се свива с между 20,1% и 88,4%, най-значително при гъбите. Спадът на общия износ на пресни плодове през първото полугодие на 2017 г. се дължи основно на намаление на експорта на дини – с 2,2 хил. тона (42,3%), ябълки – с 2 хил. тона (98,1%) и цитрусови плодове – с 1,9 хил. тона (21,9%), което включва и реекспорт на продукти, които не са произведени в България. Съществено намаление се наблюдава и при износа на пъпеши (с 86,6%) и грозде (с 55,5%). Същевременно, износът на череши, черупкови плодове, ягоди, вишни, праскови и кайсии нараства с между 7% (череши) и над два пъти (кайсии).

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0