Водим разговори за засилване на търговията със земеделски стоки между България и Китай

В серия от срещи, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов представи  възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Китай в областта на селското стопанство в рамките на формата 16+1.

„България има чудесни селскостопански продукти и при нас има голям интерес към тях“, заяви Ли Гуандин, заместник-кмет  на град Нинбо, провинция Джъдзян. Той допълни, че целта на посещението му е да се увеличи вноса на земеделски продукти в град Нинбо, който е един от най-бързо развиващите се в Китай.

В началото на ноември 2018 г. в Нинбо официално ще бъде открит офиса на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Скоро след това Центърът за насърчаване на сътрудничеството ще открие изложение с мостри на селскостопански и хранителни стоки от страните от ЦИЕ в Младежкия иновационен център Китай (Нинбо). Това обясни по време на срещата Васил Гелев, изпълнителен директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Губернаторът на провинция Ляонин, Тан Йидзун представи възможността за създаване на „16+1 Демонстрационна зона за сътрудничество в областта на земеделието“ и на “16+1 Логистичен център и Павилион за електронна търговия със селскостопански и други продукти” в няколко града на провинция Ляонин.

Поради добре развитото земеделие, както в България, така и в провинция Ляонин, съществуват отлични неизползвани възможности за по-нататъшно развитие на двустранното сътрудничество в областта на земеделието, храните и горите. Увеличаването на търговията със селскостопански и хранителни стоки между България и провинция Ляонин се благоприятства от факта, че те произвеждат до голяма степен различни такива, което допринася за взаимно допълване, подчерта министър Порожанов.

Те обсъдиха и мерките за борба с чумата по свинете, като двете страни поеха ангажимент да си сътрудничат.

Среща с Ли Дзун, заместник-секретар на Комитета на Китайската комунистическа партия на провинция Хайнан, проведе и заместник- министър Вергиния Кръстева. Те обсъдиха възможностите за износ на мед, пчелни продукти и розово масло. „Тези продукти са типични за България, но се радват на значителен интерес в Китай“, категоричен бе Ли Дзун.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0