В 28-те областни градове трябва да има по един фермерски пазар, посъветва Грудев

Отмяната на ограниченията за Заразен нодуларен дерматит позволява свободния износ на мляко и месо в Европейския съюз и в трети страни

При откриване на изложенията в областните градове, които са в рамките на инициативата „Подкрепям българското“, все по-често земеделският министър и заместниците му призовават местните власти да създадат постоянно действащи фермерски пазари. Днес в Ловеч Васил Грудев отново насочи вниманието към тази възможност. „Скъсяването на веригата между производители и потребители защитава интересите и на двете страни. Такава възможност дава организирането на местни пазари във всички 28 областни центрове в страната“, каза заместник-министърът на земеделието и храните. Той допълни, че именно местните производители биха дали най-качествен продукт за областта си. По думите му подобен тип изложения трябва да бъдат постоянно действащи или със сезонен характер. „За потребителите е важно да консумират качествени млечни продукти, плодове и зеленчуци, които имат традиционния български вкус“, заяви той.

Васил Грудев в ЛовечЗаместник-министърът коментира и новината от вчера, свързана с промяна на европейското законодателство. Той каза, че с отмяната на  ограниченията за мляко, млечни продукти и месо от животни, ваксинирани срещу Заразен нодуларен дерматит, напълно се разрешава търговията с тях в Европейския съюз и трети страни.

Пред около 50 земеделски производители от региона, зам.-министърът посочи, че се разглеждат предложения от страна на животновъдите, свързани с последното изменение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, с което се ограничават споразуменията с т.нар. „бели петна“. Грудев поясни, че основен принцип на МЗХ е за субсидии да се заявяват само постоянно затревените площи, които се ползват от животновъди за отглеждане на животни с необходимата гъстота на животински единици.

 

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0