Въпреки спорните нормативи, проектите по мярка 4.2 ще са над 400

консервно предприятиеВ последната седмица на прием на проекти по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., броят на кандидатите непрекъснато се повишаваше. От около 80-90 в първите работни часове на 15 декември, днес към обед те стигнаха 340. Към края на работното време в днешния последния ден на прием – 18 декември, проектите най-вероятно ще надхвърлят 400, прогнозира консултантът Ивайло Янков от „Новек“.

Най-тежките и с най-висока финансова граница проекти се входират вчера и днес. Това не е поради прословутото „хващане на влака в последния момент“, а заради краткия срок между публикуването на наредбата за прилагане на подмярка 4.2 и старта на кандидатстването. Едрите проекти изискват подготвянето на куп важни документи, които се нуждаят от време. Причина за забавянето са също така и неясните моменти в норматива.

Един от големите проблеми пред кандидатите, които искат да преработват биологична суровина, очаквано бе откриването на сертифицирани биологични стопанства, разказа Ивайло Янков. Тъй като те са малко на брой, към тяхната продукция са се насочили не един, а няколко кандидата. На практика се получава така, че един собственик на биологична градина с годишно производство от 100 тона например, подписва десет договора, чрез всеки от които се ангажира да достави по 40 тона на бъдещия преработвател. Не можем да обвиним биологичния производител в некоректност, защото той не знае колко от контрагентите му ще получат финансиране по мярката и ще реализират намерението си, поясни Янков. Какво би се случило ако повечето, с които е подписал договори, изградят предприятия за преработка на биологични продукти, е въпрос, чиито отговор тепърва ще разберем. И това далеч не е единственият неясен момент.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0