Къде е държавата когато имаме нужда от нея?

clerk.jpg Какво ще се случва с проектите Ви, когато държавната администрация просто вдига рамене за пореден път. Измама ли е това или поредният фалш?

Искам накратко да ви разкажа собствения си „проектен опит“, тъй като скандалите около „усвояването“ на предприсъединителните фондове и темата „Дали имаме готовност да усвоим структурните фондове“ все по-често присъстват на телевизионния екран. Но ми се струва, че чуваме основно мнението на администрацията по въпроса. А не се дава думата на тези, които опитахме със собствени сили да достигнем до европейските пари. Погледнато от моя страна това, което се чува от екрана се разминава твърде много с действителността.

Какво имам предвид.

Що се отнася до прословутата фраза, че „бизнесът няма готовност, опит, ресурс и т.н. да прави и ръководи проекти“ Ще дам само един пример. Във първата фаза на схемата „Конкурентноспособност“ , финансирана от предприсъединителната програма ФАР (това е основната схема за подпомагане на малки и средни предприятия) кандидатстваха 1440 проекта. От тях бяха одобрени около 150 – за толкова стигаха предварително обявените средства. Мисля, че подобно е и съотношението във втората фаза.

Един от одобрените проекти беше на фирма „ИНА“ ЕООД, на която съм управител. Фирмата се занимава със селско стопанство (лавандула и рози) и има Дестилерия за производство на етерични масла. Преди две години, след два успешни проекта по програмата „От социални помощи към заетост“, които направих съвсем сама и спечелих в две последователни години към МТСП, реших да опитам с проекти по по сериозните програми ФАР и САПАРД. Написах сама проекта си за разширяване капацитета на Дестилерята на стойност 50000 евро, не съм ползувала консултанти (освен за окончателния превод на английски език) и за моя изненада той беше един от одобрените. През ноември 2006г подписах договор с МИЕ, като проектът трябваше да приключи до ноември миналата година.Това ми даде голяма надежда, реших, че наистина всеки има достъп до средствата от Европа при повече усилия и късмет. Започнах да подготвям и проект по програма САПАРД за агроекологично земеделие. В края на 2006г. получих уверение, че той също ще бъде одобрен, тъй като средствата по мярката са достатъчни, но в момента няма Директор на Фонд Земеделие, което ще наложи по-късното подписване на договора.

Всичко това беше есента на 2006г. Какво се случи до днес. НИЩО !!! Освен, че в специалната ми сметка, открита по проекта по ФАР вече 2 години престояват 28 000 евро (авансово преведени 80 % от субсидията), с които аз не мога да се разпореждам, без разрешение на Министерството.

Историята е дълга и основно включва разтегляне на процедурите, неспазване на никакви срокове от страна на Агенция ФАР към МИЕ, постоянно връщане на документите с незначителни забележки – съответно забавяне на тръжните процедури с около 7 месеца. Но най-неприятното е, че след провеждане на търга на 14.09.2007г. от Министерсктвото няма ни вест, ни кост. По Договор трябваше да получим одобрение на тръжната процедура в рамките на 40 дни, след което да подпишем Договор с избрания доставчик, който също да изпратим и да получим одобрение до 9 дни, и да пристъпим към изпълнение на проекта. Единстветоно, което получих преди месец е предложение АЗ да поискам за втори път удължаване на срока за изпълнение на проекта. Като че ли АЗ съм виновна. На многократните ми обаждания и дори посещения в агенцията получавам следните отговори – „Не можем да се справим, само трима души сме за толкова много проекти, в момента няма кой да подписва документи“ и т.н.

Кажете ми како става с един инвестиционен проект, с един бизнес план, изпълнението на който закъснява с ДВЕ години (ако останат две). Кажете ми – кой доставчик би се съгласил да подпише Договор сега на цена, която е дал през септември миналата година, при голямата инфлация, на която сме свидетели. Преди два месеца проверих какво е състоянието на останалите 17 проекта, одобрени в област Пазарджик, и се оказа, че при всички положението е подобно.

Не смятам да Ви разказвам подробно и за САПАРД. Една година след подаването на проекта, стигнах и до подписване н Договор, но доколкото разбирам първата заявка за плащане ще можем да направим чак през месец юли 2008. Т.е. – до момента няма никакво плащане, а както се оказва – субсидиите по програмата за селските райони за същите дейности ще бъдат по-големи от договорените по САПАРД. Може би дори ще дойдат преди тях. Но ние, които 2 месеца тичахме по мъките, докато съберем необходимите документи и направим проектите си, няма да пожем да кандидастваме за тях. Ще чакаме парите от САПАРД.

Имах и още едни одобрен идеен проект по програмата ФАР – фаза 1 „Развитие на човешките ресурси“ към МТСП. След като оценяването на идейните проекти (които бяха няколко странички – резюме на идеята и основни финансови разчети) закъсня с 10 месеца, аз се отказах да пиша същинския проект. Вече имах горчив опит. И по тази схема имаше подадени от бизнеса около 1800 проекта, при средства за около 100.

Няколко месеца повтарях на всички колеги предприемачи – „Пишете проекти! Не е трудно! Не е необходимо да давате рушвети! Не наемайте скъпи консултанти, които ви гарантират одобряване! “ После спрях. Сега вече не съм убедена дали и аз ще пиша повече проекти. Ако бях вложила толкова нерви, време и усилия в бизнеса си, може би щях да спечеля същите средства, които ОЧАКВАМ като безвъзмездна помощ.

И все пак въпроса ми е – след като администрацията не може да се справи с нищожно малките като бройка и средства проекти по ФАР, как ще се справи със структурните фондове ? Убедено твърдя, че пробемът не е в бизнеса, вече не е и в общините (тъй като съм и общински съветник имам представа и за положението при общинските проекти). Проблемът е изцяло в администрацията и той ще става все по-тежък, тъй като изглежда, че не успяхме да натрупаме опит и да извлечем поуки от предприсъединителните фондове, за да започнем на една солидна база усвояването на структурните.

Статията е изпратена от г-жа Веселина Ралчева, която е управител на „ИНА“ ЕООД“

Finansirane.eu предлага на всеки който желае да публикува статия на определена тема свързана с възможност за финансиране да го направи.

1 Comment
  1. Поздравления госпожо Ралчева Сега вече се вижда защо не сте успяли
    Просто не сте знаели човека на когото да дадете парите
    дали ще се повтори и сега ситуацията ?

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0