В. Грудев: Ключът е в създаване на групи производители и разширяване на пазара

Васил ГрудевНад 25 групи организации на производители са одобрени от МЗХ през последните няколко месеца. Всяка седмица министерството легитимира по едва-две групи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на дискусия „Конкурентноспособно ли е българското земеделие“.

„Трябва да се върви в посока към  окрупняване и прегрупиране на организациите на производителите, защото малкият производител е най-слабото и уязвимо звено по цялата верига производство – консумация“, убеден е заместник-министърът.

По думите му, по-високата конкурентоспособност на производителите е заложена в развитието на българското земеделие до 2020 г.  „Родното земеделие е в синхрон с Общата селскостопанска политика. То претърпя сериозна промяна след реалното си членство  в Европейския съюз“ , уточни Васил Грудев. Той поясни, че приоритетните сектори, заложени в политиката за подпомагане до 2020 г., са зеленчукопроизводство, овощарство, животновъдство и биологично земеделие. „Това са секторите, които се нуждаят от по-сериозни вложения, които да допринесат за нарастване на тяхната конкурентоспособност“, уточни заместник-министърът.  Според него, трябва да се търси пазарният потенциал на тези сектори, за да може да има възвращаемост.

„1 млрд. евро е отделен за развитие на селските райони, защото ние трябва да се грижим отговорно за социална и демографска функция, както и за качеството на живот, който се характеризира с развитието на земеделието“, каза още Грудев.

Той добави, че прилагането на почти всички мерки, заложени в Програмата за развитие на селските райони дават възможност за реакция при динамична ситуация на пазара. ‚Именно това е целта и на МЗХ , нашите производители да реагират по-бързо и адекватно чрез определени финансирания, които Програмата предоставя“, допълни заместник-министърът.

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0