В края на май ЕК ще обяви новите аграрни закони след 2020 г.

Бюджетът за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 година се определя от мнозина като приемлив, тъй като директните плащания на площ се запазват в сегашния си вид, но с малки намаления. Това съобщи в интервю за Канал 3 председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова.

Известно е, че след 2020 г. Европейската комисия предлага таванът на плащанията да падне още и вместо досегашните 150 хил. евро максимални субсидии за едно стопанство годишно да се отпускат по 60 хиляди евро. Всичко това обаче ще стане ясно в края на май тази година, когато ЕК ще оповести и проектозаконодателството след 2020 г.

Според многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 бюджетът за ОСП е намален с 5% и става 365,005 млрд. евро, разпределен отново в Първи и Втори стълб. От тях за директните плащания средствата са 286, 195 млрд. евро и за фонда за развитие на селските райони – 78,811 млрд. евро.

Ще има още 10 млрд. евро за програма „Хоризонт Европа“, която ще подкрепя изследвания и иновации в храни, земеделие, развитие на селски райони и биоикономика.

Председателят на института за агростратегии предупреди да не се спекулира с бюджетите на всяка отделна държава, тъй като Европейската комисия  още не е дала подобна разбивка.“Всякакъв вид информации по отношение на това колко България ще получи за директни плащания са спекулации и не е правилно да се тиражират“, подчерта Светлана Боянова. В момента имаме един пакет за ОСП, намален с 4-5%. Разпределението по години и по държави ще се появи на по-късен етап.

Според Боянова от изключителна важност ще бъде новият критерий за разпределението на тези средства между държавите членки, защото отделните правителства трябва да предложат индивидуални стратегически планове според приоритите, които ще заложат. В тези стратегии отделните държави членки ще избират и инструментите, разписани в бъдещите еврорегламенти.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0