Географското правно основание е базова справедливост, според Васил Грудев

Васил Грудев

Преди подаване на заявлението за директните плащания всеки бенефициент ще получи уведомително писмо. То ще има за цел да се отстранят всички грешки, които системата отчита по самото кандидатстване. Това съобщи днес заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на дискусия на тема „Новата ОСП – една година по-късно. Първите ефекти. Предизвикателства през 2016 година“.

Тазгодишната кампания за директни плащания, която стартира от 1 март, надгражда старата кампания с въвеждането на изискването за географско правно основание на база, на която земеделците ще завяват площите си за подпомагане. Според Грудев това е пътят,  по който следва да се върви при въвеждане на тази базова справедливост в подпомагането.

„Ние посочваме на всеки един бенефициент геометрията на площите, за които той има правно основание, в рамките на които могат да бъдат заявявани площите за подпомагане. Само за миналата година чрез въвеждането му не изплатихме 100  млн. лв. за площи, които не бяха покрити с валидно основание. В момента те са в общия пакет и ставката нa всеки ползвател е увеличена на база на тази редукция от неполучени субсидии за тези площи“, подчерта заместник-министър Грудев.

Интересът за инвестиции в земеделието чрез финансовите инструменти на Общата селскостопанска политика (ОСП) надхвърля в пъти възможностите, които страната ни има като финансова рамка за подпомагане, констатира зам.-министърът. Той допълни, че промените във финансовите условия до 2020 г. са продиктувани от желанието да се подкрепя реалният бизнес и да се елиминират спекулативните проекти.

„В ОСП до 2020 г. е заложен основният принцип за изравняване на конкурентоспособността. Интензивните отрасли, които загубиха своята конкурентност и трябва да бъдат подкрепяни са плодове, зеленчуци, животновъдство и биологично производство“, категоричен бе Грудев

В дискусията участие взеха изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Румен Порожанов, доц. д-р Божидар Иванов от Института по аграрна икономика, както и експерти от МЗХ и ДФЗ.

 

 

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0