Да действаме – операция селски туризъм

Следвайте следващите стъпки и създайте семейния бизнес на вашите мечти.

През последните 20 години туризма в България се характеризира с много висок темп на развитие, което доведе до ултра-урбанизиране и пренасищане в туристическите курорти.

Логично бе това да доведе до отлив на туристи и то платежоспособни туристи. Тази действителност всъщност въобще не прави нещата толкова черни, колкото медиите постоянно се опитват да втълпят на масовата аудитория. В крайна сметка, всеки проблем е довел и води до нови хоризонти, нови възможности за тези които са предприемчиви. Така е и сега – и този път нямаме изключение от правилото.

В този нюанс на туристическия пазар е закономерна появата на селския туризъм като алтернативен вид туризъм. Той противостои на масовия (индустриален туризъм), чиято материална база и туристически продукт характеризират вече една потискаща стандартизираност.

Селския туризъм, като почивка в селска местност се превръща не е само в мода, а необходимост предвид замърсяването на природната среда, динамичния и напрегнат ритъм на живот в градовете, което естествено подтиква хората към търсене на спокойствие и отмора сред чиста природна среда и по-усамотени места. Само за пример, в редица развити западноевропейски страни като Франция, Англия, Холандия, Ирландия, Германия, Испания и др. практикуването на селския туризъм се стимулира на национално равнище. Туристическите пътувания към села и селски местности заемат вече второ място след ваканциите на море. Тази тенденция не отминава и България.

Какво означава селски туризъм?

Определението за Селския туризъм обхваща всички туристически дейности, развивани на село. Основното е алтернативните среда и пространство, които той предлага. Тук се включват пътуването и транзитното преминаване през селските местности с кола, велосипеди, лодка, кон, а също и престой в селска къща. Селския туризъм се свързва както с посещение на селски местности, така и с възможност за провеждане на определена научно- изследователска дейност, свързана с хоби или професия. Определението включва и всичко, свързано със селскостопанското обкръжение, с определени събития, празници, музеи, посветени на производството на селскостопански продукти и с традициите и обичаите в тази област; също и формите на туризъм, които са директно свързани с една ферма, независимо дали е престой, просто минаване с обяд, някакви развлечения или еднократно пътешествие.

Ако имам идея, какво трябва да направя за да финансирам проект по селски туризъм?

Селския туризъм се финансира по мярка 312 по програма за развитие на селските райони, която стартира на 29.09.2008, а първите проекти ще могат да се внасят след 01.10.2008 година. Може да се кандидатства с проекти на стойност до 400 000 евро, като максималният грант (това са парите които ще получите безвъзмездно) е до 200 000 евро. Тъй като максимално допустимият размер на гранта е 70% от стойността на целия проект, икономически ще е най изгодно проекта да е на стойност от 300 000 евро или по-малко.

Преди да решите дали да инвестирате в изграждането на семеен хотел и/или развитието на селски туризъм е необходимо е добре да се запознаете с различните възможности за строителство и особено предимствата, които предоставят новите технологии.

Една от опциите са така наречените пасивни къщи. Това са сгради в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. Къщата може сама да се отоплява и да се охлажда без наличието на отоплителна или климатична инсталация и за това се нарича пасивна. Първоначалната инвестиция е по-скъпа, но дългосрочно инвестицията се оправдава.

Диаграма на пасивна къща

Друга опция е да използвате готова конструкция или така наречените сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са изработени на принципа на модулното конструиране. Самите модули (панели) се произвеждат в завод, след което се монтират на Вашия терен. На място се поставят допълнителните изолации и се изпълняват довършителните дейности (поставяне на подови настилки, външни и вътрешни облицовки). Основните предимства са: употребата на екологично чисти материали при производството на сглобяеми къщи, без допълнителна химическа обработка; липсата на мокри процеси и остатъчна влага; висококачествени изолационни материали; добра устойчивост при земетръс; фиксирана цена на проекта, която не се променя в процеса на монтаж; изключително кратки срокове на производство и монтаж.

 

Проект на сглобяема къща

Етапи в процеса на изграждане на хотел за селски туризъм:

1.      Първата стъпка е да регистрирате фирма – съветваме ви фирмата да бъде регистрирана като дружество с ограничена отговорност или като еднолично такова. Допълнителен плюс би било ако управителя на фирмата е жена;

2.      Следващата стъпка е избора и покупка на земя. Алтернативен вариант е да придобиете земята с учредяване на вещно право, тоест да намете земята за период не-по малък от 10 години с право на строеж;

3.      Изготвяне на подробен устройствен план;

4.      Ако терена е земеделски, задължително трябва да смените статута на земята. Ако обаче закупите терен, на който вече има построена сграда, тази стъпка отпада;

5.      Инвестиционен проект;

6.      Проектиране – проектът се прави от лицензиран архитект;

7.      Изготвяне на технически или работен проект за съответния вид строителство (монолитно или сглобяемо строителство)

8.      Изготвяне на количествени сметки – това е най-общо казано описание на материалите със съответните параметри (брой, квадратни метри или обем) и имена на производител;

9.      Получаване на разрешение за строеж от съответната община;

10.  Изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони;

11.  Кандидатстване по мярка 312;

12.  Сключване на договор за финансиране на проекта;

13.  Намиране на първоначален източник на финансиране – информация за източниците на финансиране можете да получите от секцията кредитиране в нашия сайт.

14.  Стартиране с изпълнение дейностите по проекта/бизнес плана – това включва доставка на материали, строително – монтажни дейности, управление и пр.

15.  Приключването на дейностите по проекта, е съпътстващо с одит и преглед на цялата документация от страна на управляващия орган;

16.  Приключването на проекта завършва с неговото финансиране по мярка 312;

17.  Вече имате реален семеен бизнес, който можете да развивате.

Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие и насоки при избора на подходящи консултанти в различните етапи. Finansirane.eu може да Ви съдейства при подготовката за изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони.

936 Comments
 1. Хахаха да си осигуря аз източника на финансиране …Нали уж безвъзмездно били парите по европрограми.Т.е. някой да си заложи жилището например/защото банките няма да дадат пари иначе/ и после,ако стане нещо с проекта ,да си търси и въже за бесене.Ма много евтин номер някой иска да ни врътне !!!

 2. Здравейте,интеесува ме професионална консултация по темата селски туризъм ,имот в приоритетен район , разработване на бизнес план,и актуалност към днешна дата от-до .Интересува ме какви са условията за лица с ТЕЛК .
  Благодаря

 3. Reply
  Радостина 27.06.2019 at 22:02

  Здравейте ,имам къща в село Жиленци Кюстендилско искам да я правя къща за гости май не попада в селския туризъм ,но някакви други варианти може ли да съществуват ,че й трябват ремонтни дейности?

 4. Здравейте, какво става ако кандидатсваш и част от разходите са приети като неоправдани, примерно закуването на 2 превозни средства вместо 1? Целият проект ли се отхвърля?

  Благодаря за информацията

 5. Здравейте имам готова къща област Кърджали село Бенковски на 12км от Златоград 7км от Кирково 50км от Гърция какви са възможностите за кандидатстване по програма между друготе се продава

 6. Здравейте,
  Имам голяма къща и голям двор в една махала на с. Златна Панега, обл. Ловеч. Има нужда от довършителни работи. Района позволява ли ми да кандидатствам по мярка 6.4 за къща за гости? Ако не позволява, какви други варианти за финансиране има за осъществяване на идеята ми? Благодаря ви!

  • Здравейте,
   стана ясно, че инвестициите в къщи за гости са допустими за финансиране по мярка 6.4, но при изключително ограничени условия. Предстои да бъде изготвен списък с райони, които по икономическо и статистическо значение са с алтернативен туризъм. Към момента този списък не е актуален, но се надяваме, че до средата на година ще има поне негов проект – публикуван за обществено обсъждане.
   Мярката предстои да отвори за прием през ноември 2017г., но предвид политическата ситуация в страната е възможно да остане за първото тримесечие на 2018г.
   Други варианти за реализирането на подобен тип инвестиция – няма.

 7. Reply
  Светлин Братанов 11.01.2017 at 22:20

  Здравейте,
  Имам стара къща в с.Граничар Бургаски окръг, мога ли да кандидатствам за еврофондовете по селски туризъм. Имам стара къща с двор в Котел – там каква е ситуацията по еврофондове?
  Благодаря
  Светлин

  • Здравейте,
   стана ясно, че инвестициите в къщи за гости са допустими за финансиране по мярка 6.4, но при изключително ограничени условия. Предстои да бъде изготвен списък с райони, които по икономическо и статистическо значение са с алтернативен туризъм. Към момента този списък не е актуален, но се надяваме, че до средата на година ще има поне негов проект – публикуван за обществено обсъждане.
   Мярката предстои да отвори за прием през ноември 2017г., но предвид политическата ситуация в страната е възможно да остане за първото тримесечие на 2018г.

 8. Здравейте имам 20 дек гори в с.Дивля общ.Земен имам идея за направа на завод за преработка на горски продукти (боровинки капини гъби и билки ) какви са възможностите и колко е финансирането.И още една идея за ловно стопаство хижа със стаи за спане и лов търся някоя друга идея за да избера най добрата и финансирана Може ли да ме посъветвате

  • Здравейте,
   идеите Ви биха могли да бъдат реализирани по мерки 4.2 и 6.4 от Програма за развитие на селски райони.
   За да получите повече информация, ще Ви помоля да се обадите на телефон: 02/ 489 6959.

 9. Reply
  Марияна 05.07.2016 at 8:53

  Здравейте искам да закупя къща вила за селски туризъм в гр Троян как мога да получа повече информация.Имате ли представител в града или тел на който мога да се обадя за повече информация

  • здравейте,
   инвестицията за къща за гости е допустима, но закупуването на готова къща/вила е недопустимо по мярка 6.4 от Програма за развитие на селски райони. Повече информация може да получите на телефон:
   02/ 489 6959

 10. Здравейте,

  Имаме имот,къща с двор в курортно селище Старозагорски мин бани .Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.

 11. Reply
  Инна Щерева 08.03.2016 at 23:35

  Здравейте, имам къща в село Велчево, което знам, че до момента не попадаше в общините за финансиране, но все пак да Ви попитам дали има някакви промени? Има много природни и културни забележителности наоколо. Благодаря!

 12. Reply
  Валентина 24.02.2016 at 16:29

  Здравейте!
  Имам семеен хотел с. Кранево община Балчик.Мога ли да кандидатствам по програмата за развитието на селските райони ,за да го :
  -преустроя като дом за възрастни хора
  или
  -да извърша ремонт с цел енергийна ефективност.

  • Reply
   Надя Петрова Иванова 17.04.2016 at 22:59

   Закупих къща в квартал на гр,Добрич -Рилци.Мястото е тихо и спокойно .Мога ли да кандидатствам и каква е следващата стъпка .Благодаря.

 13. Здравейте,
  подмярка 6.4 финансира ли построяването на глинени и сламени къщи?
  Благодаря ви.

 14. Reply
  Димитрина Щерева 08.02.2016 at 16:12

  Здравейте, имам къща в село Велчево, обл. Велико Търново. Купих я с цел селски туризъм.Наблизо има много манастири и забележителности. Мога ли да кандидатствам по някоя програма. Имате ли офис във Варна?

  • Reply
   Димитрова 26.07.2016 at 0:55

   Здравейте!Имам парцел в село Баня,община Разлог.Мога ли да кандидатствам по програмата за развитие на селските райони.Имам идея за построяване на къща за гости.Кога ще се приемат необходимите документи за кандидатстване по мярка 6.4?

 15. Reply
  Лазарова 08.01.2016 at 23:03

  Имам парцел и къща в с. Луков о община Своге мога ли да кандидатствам по програмата за развитието на селски те райони

  • Здравейте,
   бихте могли да кандидатствате по Програма за развитие на селски райони- мярка 6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“.
   За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната.

 16. Reply
  Радостина 08.01.2016 at 14:01

  Здравейте,имам двуетажна къща с двор в с.Долен общ . Златоград на мое име . Мога ли да кандидатствам по програмата за къща за гости или семеен хотел. Благодаря.

  • Здравейте,
   бихте могли да кандидатствате по Програма за развитие на селски райони, за изграждане на къща за гости/хотел. За повече информация, заповядайте на среща в някой от офисите ни в страната.

 17. Reply
  Радостина Табакова 05.01.2016 at 19:43

  Здравейте,г-н Янков! Имаме закупен имот в с.Жеравна,община Котел.Имаме вс.изброени точки по-горе до номер 6,а също и разрешение от общината за строеж.Инвестиционен проект,скица,виза.Ние сме от Бургас.Искаме да се консултираме с вашата фирма.Имате ли офис тук в Бургас?

  • Здравейте,

   Не разполагаме с офис в град Бургас, като най-близко разположеният ни офис е в град Сливен. Може да запазите час за среща, за офиса в град Сливен, на телефон: 0876/ 377833.

 18. Reply
  Димитрина Малева 01.01.2016 at 16:49

  Здравейте, имаме имот къща в.с Барутин общ.Доспат

  Дали ще е възможно да кандидатстваме по програма за развитие на селските райони.
  Благодаря предварително за отговора.

 19. Reply
  Пламен Иванов 18.12.2015 at 18:09

  Здравейте,
  1) Имам вила в община Червен бряг с прилежащи 5 декара овощни градини,стар плувен басейн и идея за селски туризъм.Мога ли да кандидатствам по програма“Развитие на селските райони“.
  2) Закупил съм 80 декара ябълкови овощни градини подлежащи на бракуване с идеята за създаване на нови орехови градини по 4.1 и уплътняващи култури поради голямата схема на засаждане на ореха и бавното му влизане в плододаване. Наясно съм,че става на въпрос за два различни проекта по различни мерки в различни периоди.Имам нужда от сериозна консултация за да започна от някъде и да не изпусна сроковете за кандидатстване.Ще чакам отговор.

  • Здравейте,

   може да реализирате и двете си идеи по Програмата. Добре ще е да направим консултация/която е безплатна/, на която ще можем да обсъдим всички възможности за реализацията на Вашите идеи.
   Може да запазите час на телефон: 02/ 489 69 59 /офис София/.

 20. Reply
  Деян Тодоров 10.12.2015 at 21:32

  Здр г-н Янков. Въпросът ми е Парцел в град Берковитца област Монтана. Възможно ли е финансиране на проекта ми за къща и ресторант за гости?

 21. Здравейте! Притежавам имот в с. Плачи дол, Общ. Добричка.
  Бих ли могла да се ползвам от услугите ви и какво ще ми струва това?
  Благодаря!

  • Здравейте,

   бихте могла да се възползвате от нашите услуги. Добре е да дойдете на място в някой от офисите ни в страната, за да обсъдим подробно какво Вашата идея и стойността на услугите ни.

 22. Reply
  Димитър 25.11.2015 at 22:30

  Здравейте, имам стара къща в с.добростан,асеновград с страхотна гледка.мога ли да я превърна в къща за гости с финансиране?и ако да, по-коя мярка,има ли срокове? Благодаря предварително

  • Здравей Митко,

   За област Пловдив, приоритетните общини са Брезово, Калояново, Карлово, Кричим, Куклен, Лъки, Марица, Перущица, Първомай, Раковски, Родопи, Садово, Сопот, Стамболийски, Съединение, Хисаря. Асеновград не попада под този обхват и за съжаление не можеш да реализираш идеята си в с. Добростан. Все пак ако имаш подходящ парцел в някоя от приоритетните общини, можеш да се свържеш с нашия офис в град Пловдив, където ще получиш адекватен и компетентен съвет.

 23. Reply
  Марияна 24.11.2015 at 22:13

  Имаме къща във Вълчи дол, която има нужда от ремонт. Искаме да я преустроим като малък семеен хотел. Нямаме възможност на този етап. Дали бихме могли да кандидатстваме по проект?

  • Здравей Марияна,

   Вълчи Дол – област Варна попада под обхвата на приоритетните общини. Тоест може да реализирате подобен проект. За повече и по-подробна информация можеш да си запазиш час за консултация, като се обадиш в някой от нашите офиси поне един ден предварително.

 24. Може ли да се кандидатства за къща в Полски Тръмбеш

  • Здравей Иванка,

   Полски Тръмбеш – област В. Търново попада под обхвата на приоритетните общини. Тоест може да реализирате подобен проект. За повече и по-подробна информация можеш да си запазиш час за консултация, като се обадиш в някой от нашите офиси поне един ден предварително.

 25. Reply
  Александър 23.11.2015 at 15:20

  Здравейте! Бих желал да закупя водоем на територията на община Брезник и да реализирам проект едновременно с рибарство и аквакултури и развитие на селските райони, искам да построя къщички на самия водоем за спорт и отдих!

  • Здравей Александър,

   Идеята е добра, но това, което възнамеряваш да направиш са два различни проекта, които биха се осъществили по две различни програми. За повече и по-подробна информация можеш да си запазиш час за консултация, като се обадиш в някой от нашите офиси поне един ден предварително.

 26. Бихте ли ми дали адрес на офис във Варна, за да мога да получа подробна информация за реализация на моя проект.

  • Здравей Петър,

   В момента не разполагаме с офис в град Варна. Може да посетите някой от нашите други офиси.

 27. Имам къща в село Солник, която смятам да ремонтирам и преустроя в къща за гости.В съседство да изградя още една.Мога ли да бъда финансиран по Подмярка 6.4 от ПРСР 2014-2020.

  • Reply
   daniela viktorova 25.05.2016 at 19:40

   Здравейте,
   Имаме вила в с. Рибарица, община Тетевен, с недовършен втори етаж и първи, нуждаещ се от ремонт. Искаме да я превърнем в къща за гости. Какви са възможностите за европейско финансиране?

   • Здравейте,
    възможностите за финансиране на този тип дейност, се свеждат до мярка 6.4 от ПРСР. Повече и по-подробна информация, може да получите в някой от офисите ни в страната, които може да видите в секция: контакти.

  • Привет Петър!

   Ако става въпрос за село Солник в община Долни Чифлик би могъл да реализираш твоята идея по Подмярка 6.4. За повече и по-подробна информация би могъл да се обърнеш към някой от нашите офиси в София, Варна, Пловдив или Сливен, като се обадиш и запишеш един час за безплатна консултация.

 28. Reply
  Росен Пешев 08.11.2015 at 5:35

  Здравейте,

  Имам имот,къща с двор в с. Долна Козница Кюстендилски окръг община Невестино моя собственост на мое име ,като физическо лице.Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.
  Благодаря предварително за отделеното внимание.

  • Reply
   Камелия Димитрова 10.11.2015 at 12:57

   Здравейте Росен Пешев,
   На територията на общ. Невестино бихте могли да финансирате проект за къща за гости по ПРСР 2014-2020 и по-конкретно по Подмярка 6.4. Финансирането по тази мярка е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 29. imam kushta na dva etaja malko pove4e ot 200 kv m iskam da q napravq semeen hotel ili neshto ot sorta , dosta golqm parcel v goce del4evsi region moga li da kandidatstvam za subsidirane

  • Reply
   Камелия Димитрова 10.11.2015 at 12:55

   Здравейте Eli,
   Бихте могли да финансирате проект за изграждане на къща за гости в общ. Гоце Делчев. Финансирането по програмата е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 30. imam dvrno mqsto ot dqdo mi 2dekara iskam da napravq ne6to kato tyristi4iska k6ta s basen selo troqnovo oblast byrgas ob6tina kaminovo

  • Reply
   Камелия Димитрова 10.11.2015 at 12:53

   Здравейте Milka Dobreva,
   С. Трояново, община Камено попада в общините в списъка със селски райони от ПРСР. Бихте могла да финансирате проект за изграждане на къща за гости на територията на тази община. Финансирането по мярката е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 31. Reply
  Ася Недева 18.10.2015 at 22:39

  Здравейте,

  Имаме имот,къща с двор в село Павелско община Чепеларе.Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.

  Благодаря предварително за отделеното внимание.

  • Reply
   Камелия Димитрова 10.11.2015 at 12:49

   Здравейте Ася Недева,
   Исканата от Вас дейност може да бъде финансирана по Подмярка 6.4 от ПРСР 2014-2020. Финансирането по тази мярка е 75 % от общите допустими разходи по проекта. За повече информация запазете безплатен час за консултация сега – 02 489 69 59!

 32. Reply
  Ивайло Янков 07.09.2015 at 14:39

  Здравейте Деница,

  Исканата от вас дейност не може да бъде финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Велико Търново, не е сред приоритетните за програмата.

 33. Reply
  Георги Ангелов 09.08.2015 at 0:42

  Здравейте,

  Имаме имот,къща с двор в централната част на град Средец обл.Бургас.Искам да разбера какви са възможностите за кандидатстване по програми за развитие на селските райони.

  Благодаря предварително за отделеното внимание.

  • Reply
   Ивайло Янков 12.08.2015 at 8:46

   Здравейте Георги,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Средец е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 34. Reply
  Ивайло Янков 24.07.2015 at 8:28

  Здравейте Ваня,
  За да сте допустим кандидат по програма „Развитие на селските райони“ исканата от вас дейност трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Смолян, а те са както следва: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе
  За повече и по подробна информация заповядайте при нас, като ни уведомите поне един ден предварително.

 35. Здравейте,

  Има ли някакъв шанс за получаване на събсидия за разширйване на вилата ми, която се намира в близост до град Батак, община Батак, област Пазарджик?

  Поздрави!

  • Здравейте,
   Имаме къща в с.Кутела, област Смолян имаме ли шанс да кандидатстваме по проект и до кога е срока за подаване на документи?

   Много Благодаря!

 36. Reply
  Никокай Тончев 17.06.2015 at 23:04

  Здравейте, г-н Янков!
  Имам къща в малко селище по пътя Гурково-Търново „Хаин Боаз“. Мястото е тихо и спокойно. Селището се състои от няколко съседни къщи, но за съжаление не се обитават. Искам да започна свои бизнес в сверата на селския туризъм. Млад и ентусиазиран човек съм. Интересува ме по коя програма мога да кандидатствам и какъв е редът на нещата които трябва да се направят преди кандидатстването. Благодаря!

  • Reply
   Ивайло Янков 23.06.2015 at 11:09

   Здравейте Николай,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, при положение, че дейността се развива под обхвата на приоритетна община за програмата. Тях може да видите тук: https://finansirane.eu/?p=310
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 37. Reply
  Антон Тотев 06.05.2015 at 17:03

  Здравейте г-н Янков,
  как да се свържа с вас и имате ли в Пловдив офис?

  • Reply
   Ивайло Янков 08.05.2015 at 10:14

   Здравейте Антон,

   Към момента нямаме офис в град Пловдив. Заповядайте на среща при нас в София, като ни уведомите поне един ден предварително.

 38. Reply
  Антон Тотев 04.05.2015 at 18:34

  Здравейте,
  имам няколко имота в село Средно Градище, община Чирпан, област Стара Загора, а именно това са:
  – наследствена къща с 2 декара двор и пристройки към нея – нуждаеща се от леки ремонти.
  – наследствена стопанска постройка – обор за овце или кози – нуждаеща се от значителен ремонт, с 2,5 декара прилежаща площ към него, недалеч от къщата в края на селото.
  – 30 декара наследствена земеделска земя, от която 10 декара лозя винени сортове, нуждаещи се от въстановяване, останалата е ниви.
  Тези имоти се водят на майка ми на името.
  Интересува ме може ли да кандидатстваме с тези имоти по някоя от мерките по програмата за развитие на селските райони като желая да стартираме бизнес, който включва къща за гости, животновъдство и преработка на собствената продукция и лозаро-винарска дейност? По коя мярка може да кандидатстваме, какви са условията да кандидатстваме и каква част от проекта трябва да бъде финансирана със собствени средства?
  Моля да ми отговорите на емейла.
  Благодаря предварително за отговора ви.
  С уважение: Антон Тотев

  • Reply
   Ивайло Янков 05.05.2015 at 9:28

   Здравейте Антон,

   Исканата от вас дейност/и би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Чирпан е сред приоритетните за програма.

   За повече и по подробна информация запоявайте при нас!

 39. Reply
  Николай 27.04.2015 at 21:22

  Здравейте мисля да закупя къща с 2дк. земя на 3ет. намира се в с.Гурково община Ботевград дали е възможно да кандидатствам по някоя програма. Искам да я пригодя на къща за гости което винаги ми е било мечта. Довиждане надявамсе за съвет.

  • Reply
   Ивайло Янков 28.04.2015 at 13:32

   Здравейте Николай,

   Исканата от вас дейност би могла да се финансира по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Ботевград е сред приоритетните за програмата.

   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 40. Reply
  Наташа Илийкова 20.03.2015 at 11:19

  Здравейте,
  имам къща на 4 етажа в с. Давидково община Баните. По коя програма мога да кандидатствам – къща за гости или тип хотел. Благодаря!

  • Reply
   Ивайло Янков 23.03.2015 at 13:24

   Здравейте Наташа,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Баните е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 41. Здравеите имам 4 декара земя в село Сестримо община Белово има 3 постройки с статут търпимост искам да построя 3 4 къщички за гости .Възможно ли е да се кандидатства за финансиране и можете ли да ми кажете какъв е реда. Благодаря Ви

 42. Здравеите,имам двуетажна фамилна къща в село факия,общ.Средец ,обл. Бургаска с 500 кв.м. двор с с пристроика до къщата,където дядо ми е гледал животни ,мога ли да кандидастжам по някаква мярка и можете ли да ми помогнете .Предварително благодаря за вниманието

  • Reply
   Ивайло Янков 06.01.2015 at 16:20

   Здравейте Пламен,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Средец е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация може да посетите нашия офис в град Сливен. Техните контакти може да вземете от нашия сайт.

 43. Reply
  илия илиев 01.01.2015 at 23:51

  Здравейте ,имам заведение в село Левски община Панагюрище и искам да си разширя бизнеса има ли някакъв начин

  • Reply
   Ивайло Янков 06.01.2015 at 16:00

   Здравейте Илия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Панагюрище е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 44. Забравих да добавя, че всичко това се случва в гр. Разлог.

  • Reply
   Ивайло Янков 06.01.2015 at 15:27

   Здравейте Марин,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 45. Здравейте!
  Имам бизнес план за изграждане на разсадник + парник за отглеждане основно на дървета и декоративни растения. Имам лична земя около 2 дка,към която мога да наема за 10 години още 4 дка. Също така съм съсобственик в ООД.
  1.Възможно ли е да получа някакво финансиране?
  2. Ако е възможно трябва ли да се регистрирам като земеделски производител или мога да си използвам фирмата?

 46. здр имам частен имот в гористата част на гр Велинград искам да направа къща за гости с природно чисти продукти и билки който да консумират какви са стъпките и как да се свържа с вас за допълнителен разговор

  • Reply
   Ивайло Янков 06.01.2015 at 14:22

   Здравейте Мирослава,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Велинград е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 47. Reply
  Анелия Книжарова 19.11.2014 at 15:38

  Здравейте, имаме къща в село Осиково, община Девин, област Смолян. Може ли да се кандидатства по програма РСР за развиване на селски туризъм и след сериозен ремонт да се превърне в къща за гости. И ако може кога трябва да се започне с подготовка на проекта, за да се спазят сроковете за подаване на всички документи за кандидатстване?

  • Reply
   Ивайло Янков 21.11.2014 at 12:23

   Здравейте Анелия,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Девин, е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при анс!

 48. Reply
  Tsvetelina Todorova 19.09.2014 at 16:42

  Здравейте Г-н. Янков,

  аз и семейството ми живеем в Германия, но разполагаме с имот (къща с дворно място-1000 кв.м.) в с.Пороище, общ. Разград. Бихме желали да развиваме селски туризъм. Интересува ме, имаме ли право да кандидатстваме по програмата за развитие на селските райони, както и какви са необходимите документи и сроковете за представянето им.
  Ще Ви бъда много благодарна за предоставената информация.

  С Уважение Г-жа. Тодорова

  • Reply
   Ивайло Янков 24.09.2014 at 10:55

   Здравейте Цветелина,
   Село Пороище попада под обхвата на община Разград, която не е сред приоритетните за програмата. За да сте допустим кандидат по програмата, дейността трябва да се развива под обхвата на следните приоритетни общини за област Разград, а те са както следва: Завет, Исперих, Кубрат, Лозница, Самуил, Цар Калоян

 49. Reply
  КРИСТИНА НАЧЕВА 01.09.2014 at 10:13

  Имам къща с 4 дка дворно място в с.Бели Брод намира се до река Рибине красива с водните лилии.Интересува ме мога ли да кандидатствам по програма за развитие на селските райони 312 за къща за гости и кога се подават молбите .Колко време отнема изготвянето на проекта.Благодаря Ви!

  • Reply
   Ивайло Янков 02.09.2014 at 15:08

   Здравейте Кристина,
   Исканата от вас дейност може да бъде финансирана по програма „Развитие на селските райони“, тъй като община Бойчиновци е сред приоритетните за програмата.
   За повече и по подробна информация заповядайте при нас!

 50. Здравейте , имам къща в близост до Трявна, мога ли да кандидатствам по програма селски
  туризъм и какви са условията?

1 2 3 17

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0