Да действаме – операция селски туризъм

Следвайте следващите стъпки и създайте семейния бизнес на вашите мечти.

През последните 20 години туризма в България се характеризира с много висок темп на развитие, което доведе до ултра-урбанизиране и пренасищане в туристическите курорти.

Логично бе това да доведе до отлив на туристи и то платежоспособни туристи. Тази действителност всъщност въобще не прави нещата толкова черни, колкото медиите постоянно се опитват да втълпят на масовата аудитория. В крайна сметка, всеки проблем е довел и води до нови хоризонти, нови възможности за тези които са предприемчиви. Така е и сега – и този път нямаме изключение от правилото.

В този нюанс на туристическия пазар е закономерна появата на селския туризъм като алтернативен вид туризъм. Той противостои на масовия (индустриален туризъм), чиято материална база и туристически продукт характеризират вече една потискаща стандартизираност.

Селския туризъм, като почивка в селска местност се превръща не е само в мода, а необходимост предвид замърсяването на природната среда, динамичния и напрегнат ритъм на живот в градовете, което естествено подтиква хората към търсене на спокойствие и отмора сред чиста природна среда и по-усамотени места. Само за пример, в редица развити западноевропейски страни като Франция, Англия, Холандия, Ирландия, Германия, Испания и др. практикуването на селския туризъм се стимулира на национално равнище. Туристическите пътувания към села и селски местности заемат вече второ място след ваканциите на море. Тази тенденция не отминава и България.

Какво означава селски туризъм?

Определението за Селския туризъм обхваща всички туристически дейности, развивани на село. Основното е алтернативните среда и пространство, които той предлага. Тук се включват пътуването и транзитното преминаване през селските местности с кола, велосипеди, лодка, кон, а също и престой в селска къща. Селския туризъм се свързва както с посещение на селски местности, така и с възможност за провеждане на определена научно- изследователска дейност, свързана с хоби или професия. Определението включва и всичко, свързано със селскостопанското обкръжение, с определени събития, празници, музеи, посветени на производството на селскостопански продукти и с традициите и обичаите в тази област; също и формите на туризъм, които са директно свързани с една ферма, независимо дали е престой, просто минаване с обяд, някакви развлечения или еднократно пътешествие.

Ако имам идея, какво трябва да направя за да финансирам проект по селски туризъм?

Селския туризъм се финансира по мярка 312 по програма за развитие на селските райони, която стартира на 29.09.2008, а първите проекти ще могат да се внасят след 01.10.2008 година. Може да се кандидатства с проекти на стойност до 400 000 евро, като максималният грант (това са парите които ще получите безвъзмездно) е до 200 000 евро. Тъй като максимално допустимият размер на гранта е 70% от стойността на целия проект, икономически ще е най изгодно проекта да е на стойност от 300 000 евро или по-малко.

Преди да решите дали да инвестирате в изграждането на семеен хотел и/или развитието на селски туризъм е необходимо е добре да се запознаете с различните възможности за строителство и особено предимствата, които предоставят новите технологии.

Една от опциите са така наречените пасивни къщи. Това са сгради в които вътрешният климат може да се получи без активно отоплителна или охладителна система. Къщата може сама да се отоплява и да се охлажда без наличието на отоплителна или климатична инсталация и за това се нарича пасивна. Първоначалната инвестиция е по-скъпа, но дългосрочно инвестицията се оправдава.

Диаграма на пасивна къща

Друга опция е да използвате готова конструкция или така наречените сглобяеми къщи. Сглобяемите къщи са изработени на принципа на модулното конструиране. Самите модули (панели) се произвеждат в завод, след което се монтират на Вашия терен. На място се поставят допълнителните изолации и се изпълняват довършителните дейности (поставяне на подови настилки, външни и вътрешни облицовки). Основните предимства са: употребата на екологично чисти материали при производството на сглобяеми къщи, без допълнителна химическа обработка; липсата на мокри процеси и остатъчна влага; висококачествени изолационни материали; добра устойчивост при земетръс; фиксирана цена на проекта, която не се променя в процеса на монтаж; изключително кратки срокове на производство и монтаж.

 

Проект на сглобяема къща

Етапи в процеса на изграждане на хотел за селски туризъм:

1.      Първата стъпка е да регистрирате фирма – съветваме ви фирмата да бъде регистрирана като дружество с ограничена отговорност или като еднолично такова. Допълнителен плюс би било ако управителя на фирмата е жена;

2.      Следващата стъпка е избора и покупка на земя. Алтернативен вариант е да придобиете земята с учредяване на вещно право, тоест да намете земята за период не-по малък от 10 години с право на строеж;

3.      Изготвяне на подробен устройствен план;

4.      Ако терена е земеделски, задължително трябва да смените статута на земята. Ако обаче закупите терен, на който вече има построена сграда, тази стъпка отпада;

5.      Инвестиционен проект;

6.      Проектиране – проектът се прави от лицензиран архитект;

7.      Изготвяне на технически или работен проект за съответния вид строителство (монолитно или сглобяемо строителство)

8.      Изготвяне на количествени сметки – това е най-общо казано описание на материалите със съответните параметри (брой, квадратни метри или обем) и имена на производител;

9.      Получаване на разрешение за строеж от съответната община;

10.  Изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони;

11.  Кандидатстване по мярка 312;

12.  Сключване на договор за финансиране на проекта;

13.  Намиране на първоначален източник на финансиране – информация за източниците на финансиране можете да получите от секцията кредитиране в нашия сайт.

14.  Стартиране с изпълнение дейностите по проекта/бизнес плана – това включва доставка на материали, строително – монтажни дейности, управление и пр.

15.  Приключването на дейностите по проекта, е съпътстващо с одит и преглед на цялата документация от страна на управляващия орган;

16.  Приключването на проекта завършва с неговото финансиране по мярка 312;

17.  Вече имате реален семеен бизнес, който можете да развивате.

Finansirane.eu може да Ви окаже съдействие и насоки при избора на подходящи консултанти в различните етапи. Finansirane.eu може да Ви съдейства при подготовката за изготвяне на съответната документация, бизнес план и заявление за кандидатстване по мярка 312 за развитие на селските райони.

936 Comments
 1. Reply
  Ирена Ковачева 25.02.2009 at 10:31

  Здравейте,интересувам се от Програмата за развитие на селския туризъм. Идеите ми са насочени към с.Горна Росица област Габрово,община Севлиево .Необходими са ми Вашите препоръки,да ли мога да осъщетвя този проект за селски туризъм сред тази хубава природа в която се намира селото.

 2. Reply
  Ивайло Янков 23.02.2009 at 13:48

  Здравейте,
  На сайта на „Министерство на земеделието и храните” може да изтеглите цялата документация за кандидатстване

 3. Reply
  Ивайло Янков 23.02.2009 at 12:48

  Здравейте г – жа Велева,

  Може да кандидатствате по програма „РСР” само при условие, че селото за което говорите е към една от приоритетните общини за област Бургас а те са както следва: Айтос, Камено, Карнобат, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Руен, Созопол, Средец, Сунгурларе, Царево.

  Ако селото обаче е едно от долу изброените, нямате право да кандидатствате по програмата

  „Списък на населени места и курортни селища с развит масов туризъм, които няма да бъдат подпомагани за туристически дейности”

  к.к.Албена, с.Ахелой, гр.Ахтопол, гр.Балчик, гр.Банско, с.Божурец, к.к.Боровец, с.Българево, гр.Бяла (област Варна), с.Варвара, в.с. Дюни, с.Езерец, в.с.Елените, с.Емона, гр.Каварна, с.Камен бряг, к.к. Камчия, гр.Китен, с.Кранево, с.Крапец, с.Лозенец, гр.Несебър, гр.Обзор, к.к.Пампорово, гр.Поморие, гр.Приморско, ММЦ–Приморско, с.Равда, с.Резово, в.с.Русалка, с.Св. Влас, с.Синеморец, к.к.Слънчев бряг, гр.Созопол, с.Топола, с.Тюленово, гр.Царево, с.Черноморец, гр.Шабла, с.Шкорпиловци.

 4. Здравейте. Имам желание да направя нещо за туризна в селото, в което живея. То се намира на 4 километра от Слънчев бряг. Желанието ми е да кандидатствам по някаква програма и да си направя малък хотел. Тъй като имам много приятели от чужбина, които идват да почиват по нашето черноморие, бих искала да изпълня едно мое и тяхно желание да направя малко хотелче за почиващи. Ще кандидатствам, независимо от това че се говори, че “чуждите пари”, трудно се дават. Аз съм на 28 години и смятам че ще успея да помогна както на себе си така и на развитието на слото ни. Пишете ми моля, как мога да намеря първоначален инвеститор и коя банка отпуска такива средатва? Имам регистрирано ЕООД на мое име, нова е фирмата, без задължения и мисля че мога да кандидатствам.

  • Можели тел за вразка
   Имам дворно място 840 квм в центъра на село Попович общ.Бяла обл.Варна ,на 7 км от грОбзор.Морето.
   Искам да направя Наргиле Бар и бързо хранене,имам опит в това .Благодаря…

  • Можели тел за вразка

 5. Zdraveite…Az v momenta sam studentka v Pz,sas specialnost Ikonomika na turizma.Imam mnogo goliamo jelanie da se zanimavam sas Selski tyrizam.Ot kade moga da nameria nujnite dokomenti za da kandidatstvam za tazi programa

 6. Здравей Илия,
  Община Велинград е приоритетна за програма „Развитие на селските райони”, тоест ти може да кандидатстваш с проект за финансиране към нея.

 7. Reply
  Илия Ангелинов 20.02.2009 at 16:10

  Имаме стара къща ( на 3 етажа ) в центъра на град Велинград. Може ли да кандидатстваме по програмата?

 8. Здравей Стоян,
  Мерки 311 ”Разнообразяване към не земеделски дейности” и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на макро предприятия” по ос 3 от Програмата за развитие на селските райони, по които се подпомага изграждане на туристически обекти ще се прилагат на територията на общините от селските райони на страната 231 общини. Не приoротените общини по програма „РСР” са включени в обхвата на подпомагане на Оперативна програма „Регионално развитие” и Оперативна програма „Конкурентоспособност”.

 9. Reply
  стоян стоянов 20.02.2009 at 14:39

  Здравейте г-н Янков
  Благодаря Ви за отговора, но ще Ви задам същия въпрос както на Делян, а именно – има ли финансираща програма за дейности в областта на селския туризъм за населени места, които не попадат в списъка на селските райони.
  Предварително Ви благодаря за отговора.

 10. Отговорено Вие на посочения електронен адрес,

 11. Здравейте. Често срещан въпрос, на който обаче не открих отговор във форума е има ли финансираща програма за дейности в областта на селския туризъм за населени места, които не попадат в списъка на селските райони. Ако е възможно бих желал да получа отговора на имейла си.

 12. Reply
  Ивайло Янков 18.02.2009 at 10:46

  Здравей Стоян,
  с. Згориград , е към община Враца но тя не е приоритетна по програма „РСР” за област Враца са приоритетни следните общини: Борован, Бяла Слатина, Козлодуй, Криводол, Мездра, Мизия, Оряхово, Роман, Хайредин, тоест трябва да имате имот в една от следните общини за да сте допустим по програмата. Що касае фирмата, Ви съветвам да регистрирате нова в една от приоритетните общини по програмата.

 13. Reply
  стоян стоянов 17.02.2009 at 18:23

  Здравейте г-н Янков
  С. Згориград е село на 3 км. от гр. Враца. Над него във Врачанския балкан притежавам малка къща, която бих желал да реставрирам и разширя по програмата за развитие на селските райони и да развивам селски туризъм. Имам два въпроса:
  1. Попада ли с. Згориград в приоритетните общини за финансиране.
  2. Имам фирма – ЕООД с предмет на дейност:ПОКУПКА,СТРОЕЖ ИЛИ ОБЗАВЕЖДАНЕ НА НЕДВИЖИМИ ИМОТИ С ЦЕЛ ПРОДАЖБА, ПОКУПКА НА СТОКИ ИЛИ ДРУГИ ВЕЩИ С ЦЕЛ ПРЕПРОДАЖБА В ПЪРВОНАЧАЛЕН, ПРЕРАБОТЕН ИЛИ
  ОБРАБОТЕН ВИД,ПРОДАЖБА НА СТОКИ ОТ СОБСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО, ТЪРГОВСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО И ПОСРЕДНИЧЕСТВО, КОМИСИОННИ, СПЕДИЦИОНИ И ПРЕВОЗНИ СДЕЛКИ, СКЛАДОВИ СДЕЛКИ, ЛИЦЕНЗИОННИ СДЕЛКИ, СТОКОВ КОНТРОЛ, СДЕЛКИ С ИНТЕЛЕКТУАЛНА СОБСТВЕНОСТ, ХОТЕЛИЕРСКИ,ТУРИСТИЧЕСКИ, РЕКЛАМНИ, ИНФОРМАЦИОННИ, ПРОГРАМНИ,ИМПРЕСАРСКИ ИЛИ ДРУГИ УСЛУГИ, ЛИЗИНГ И ВСИЧКИ ДРУГИ ДЕЙНОСТИ, НЕЗАБРАНЕНИ СЪС ЗАКОН, но основната и дейност е транспорт. Може ли с нея да участвам по програмата или ще трябва да регистрирам друга фирма.
  Предварително Ви благодаря за отговора.

 14. Reply
  Ивайло Янков 16.02.2009 at 10:25

  Отговорено Вие на посочения електронен адрес

 15. Zdraveite imam niakolko vaprosa.Imam kashta vtrevnenskia balkan tia e ot tursko robstvo jelaia da ia restavriram.Azsam ot Shumen tuk li trabva da kandidatstvam ili v Triavna?Ot bankite li triabva da tarsia kredit za pavonachalnisumi za restavriraneto?Kam koi konsultanti bihte me nasochili v Shumen?Blagodaria za vnimanieto.

 16. Reply
  Ивайло Янков 09.02.2009 at 15:05

  Здравей Валентин,
  Програма „РСР” има приоритетни общини в твоя случай има проблем тъй като за област Смолян приоритетни са следните общини: Баните, Борино, Девин, Доспат, Златоград, Мадан, Неделино, Рудозем, Чепеларе. До колкото разбирам с. Долно Влахово е към община Смолян. За да може да кандидатстваш с проект за финансиране към програмата трябва дейностите на проекта да се развиват в една от приоритетните общини за програмата

 17. Reply
  валентин апостолов 07.02.2009 at 10:15

  здр.г-н здравков,интересуваме програма РСР и мярка 312.притежаваме къща и парцел в регулация в с.долно влахово на 5км. от крайния квартал на общ. смолян,намиращ се на пътя смолян-ксанти.бих ли могъл да кандидатствам по горе посочените и ако може до каква степен трябва да бъде моето участие в финансирането.

 18. Reply
  Ивайло Янков 27.01.2009 at 18:27

  Здравейте
  Според нас долу ще се брои за едно помещение, горе ако са две стаи трябва да има един санитарен възел, ако са три стаи трябва да има два санитарни възела. Ако прецените да работите с нас ще проверим вашия казус с експерти в министерството.

 19. Reply
  Анастасия 27.01.2009 at 15:51

  Здравейте!

  Като вземем предвид условието, че за проекти за туристическо настаняване (ново строителство) ще бъдат подпомагани инвестиции в места за настаняване с не повече от 20 помещения, а едно помещение е с до 2 стаи за настаняване с общ вход и общ санитарен възел, имаме следния въпрос:
  Може ли да канидатстваме с проект за строеж на еднофамилни къщи в приоритетна по програмата община, които да имат на първо ниво- дневен тракт с кът за хранене и готвене+ санитарен възел, а на второ ниво- 2 или 3 спални+ санитарен възел?

  Другият ни въпрос е като колко помещения следва да се броят?

  Надяваме се, че и този път ще ни помогнете. Благодарим предварително!

 20. Reply
  Ивайло Янков 20.01.2009 at 15:56

  Здравей Иван,
  Лошото е,че програма „Развитие на селските райони” е основна за финансиране на проекти в сферата на селския туризъм. Поради тази причина е добре да се закупуват места в приоритетни общини за програмата

 21. Reply
  Ivan Aleksandrov 20.01.2009 at 15:18

  zdravei te!minalata godina zakupix ka6a v selo Ba4kovo ob6ina Asenovgrad,dokolkoto znam ob6inata ne popada v programata za selskite raioni.Az otkade moga da polu4a finansirane na moiata idea atia e da preobrazuvam ka6ata vka6a za gosti? Blagodaria za vnimanieto!

 22. Reply
  Ивайло Янков 20.01.2009 at 14:11

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес!.

 23. Reply
  Ивайло Янков 20.01.2009 at 12:27

  Моите координати са посочени на нашия сайт. На посочения линк: https://finansirane.eu/?page_id=2

 24. Reply
  Elena Vlaikova 19.01.2009 at 19:41

  Mhogo mi beshe interesno da izcheta 4uzdite vaprosi,no imam i svoi:Mogete li da poso4ite ofis,v koiti mogat da izgotviat spored iziskvaniyata na Ministerstvoto?programata/ v Ruse ili izob6to nyakade i kolko struva tazi usluga? Vtoriyat mi vapros e za vatre6en /interioren /remont ha sobstvena sgrada,na sobstven teren neobhodim li e kato 4ast ot iziskvanite dokumenti ARHITEKTUREN proekt i razre6enie ot Ob6tina?Posledno ili nay-vagno:selo Pepelina,do grad Dve mogili,ob6tina Byala,oblast Ruse vklu4ena li e v proekta za finansirane na selski turizam? shte se radvam,ako mi otgovorite,za6toto seriozno vsi4ki ot ssemeistvoto mislim po tozi vapros.

 25. Reply
  Владимир Котов 19.01.2009 at 18:51

  Здравейте г-н Янков ,бих искал да участвам в програмата по мярка 312, бихте ли ми дали кординати за връзка с вас

 26. Reply
  Ивайло Янков 19.01.2009 at 14:47

  Здравейте Мария,
  Права сте, че средствата се възстановяват едва след, като приключите проекта но банките от своя страна имат така нареченото мостово кредитиране това означава, че могат да Ви финансират проекта до 100% предварително на база одобрен проект по Оперативна програма, и след като приключат дейностите, субсидията по програмата ще послужи за връщане на кредита.
  Втората част от питането Ви него разбирам много добре. Бихте ли пояснили точно. Що касае пълната документация и насоки за кандидатстване можете да намерите на сайта на „Министерство на земеделието и храните” ( http://www.mzh.government.bg )

 27. Reply
  Мария Русева 19.01.2009 at 13:36

  Здравейте г-н Янков, от тези неща, които са написана на тази страница, става ясно, че аз мога да си закупя къща и след като тя е готова и пусната за използване като Къща за гости, чак тогава мога да получа финансиране от програмата. А искам да попитам към тази програма може ли да се кандидатства за допълнително преустройване на къщата за енергия от слънчеви колектори и клетки. И къде мога да намеря нещата, за които може да се кандидатства като дейности за развитие. Благодаря предварително

 28. Reply
  Ивайло Янков 16.01.2009 at 11:08

  Здравей Ели,
  Има някой неща, които трябва да се уточнят относно цялостната визия на „детската градина”, според мен има възможност да се кандидатства по програма „Развитие на селските райони”. Но има много неща, които изискват съгласуване със съответния орган (Разплащателна агенция), който е и шапка на програмата. При проявен интерес можем да те насочим към консултант, който да ти помогне в начинанието.

 29. Уважаеми г-н Янков,искам да ви попитам може ли да се кандидатства по някой от Евро проектите за построяването на частна детска градина и какви документи са необходими.

  Благодаря Ви, предварително за информацията.

 30. Reply
  Ивайло Янков 12.01.2009 at 10:18

  Здравейте Михаил,

  Стига да си подготвите проекта според всички изисквания на програмата защо да не може кандидатствате самостоятелно към програмата. Пълна информация за приоритетна ОС3, НАРЕДБА 312 може да намерите на сайта (www.mzh.government.bg) на „Министерство на земеделието и храните”.

  Ще използвам вашия въпрос и ще си позволя да дам един съвет на всички посетители на информационния портал Finansirane.eu

  Използвайте добри консултанти за подготовката на вашите проекти!!!, те знаят как да Ви спечелят проекта. Практиката показва, че хора, които искат сами да си подготвят проекта губят много време и усиля за неговата подготовка, а загубата на това време може да се използва за много други начинания носещи финансов дивидент. Ако се замислите ще видите, че съм прав, чисто и просто икономика!!!

  Но в крайна сметка избора си е изцяло ваш…

 31. Reply
  mihail mihailov 11.01.2009 at 18:37

  Здравейте,мога ли да участвам в програмата по мярка312,без услугите на консултанска фирма,и откъде мога да намеря подробни изисквания на които трябва да отговарят кандидатите?

 32. Reply
  Ивайло Янков 09.01.2009 at 10:43

  Здравейте г – н Атанасов,
  Въпрос 1:
  Допустим разход ли е обзавеждането на къща за селски туризъм?
  Отговор:
  Да, допустим разход е.
  Въпрос 2:
  Процедурата по избор на изпълнител преди подаване на документите ли се извършва или едва след одобрението на проекта?
  Отговор:
  След, като бъде одобрен проекта се провежда процедура за избор на под – изпълнител.

 33. Reply
  Атанасов 08.01.2009 at 23:04

  Здравейте,
  имам 2 въпроса по 312 мярка :
  1.Допустим разход ли е обзавеждането на къща за селски туризъм?
  2.Процедурата по избор на изпълнител преди подаване на документите ли се извършва или едва след одобрението на проекта?
  Благодаря и успех на всички!

 34. Reply
  Ивайло Янков 08.01.2009 at 16:48

  Здравей Василена,
  Да, може да кандидатстваш за изброените дейности стига мястото за което говориш да се намира в приоритетна община за програма „ Развитие на селските райони”. Приоритетните общини може да видиш на нашия сайт.

 35. Здравейте,

  Искам да се поинтересувам дали по тази програма за селски туризъм могат да се финансират проекти за екопътеки, в частност да се направи проходим пътя за изкачване пеша до туристически обект.А също дали може да се кандидатства за тази програма при желанието да се разшири и обнови къща, която е разположена в близост до пътя, който води до туристическия обект, като се има впредвид, че природата около къщате е много хубава и се намира във вилна зона.

  Поздрави!

 36. Reply
  Ивайло Янков 05.01.2009 at 12:33

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес!

 37. Здравейте,
  благодаря за отговора Ви, както разбирам Ваша компания се занимава с подпомагане реализарането на проекти по европейски програми, итересуваме следното:
  1.ако имам идея за селски туризъм и в момента регистрирам компанията – извършвате ли конкретни консултантски услуги на такъв ранен етап?. Важо е да разбера дали моята идея е “жива” и има ли реален шанс за финасиране по европейски прогарами.
  2. можете ли да посочите референти списък с реализирани проекти
  3. на моят e-mail адрес межем да размени актуали координати

  Успешен ден
  Мира

 38. Reply
  Ивайло Янков 05.01.2009 at 11:10

  Здравей Мира,
  Въпрос 1:
  Възможно ли е да се кандидатства за субсидия по мярка 312 преди да са изпълнени всички условия за получаване на разрешение за строеж, т.е. разходите за проектиране да се поемат от парите отпуснати по програмата?;
  Отговор:
  Не е възможно да се внесе проектното предложение с липсващи документи, разрешителното за строеж е един от тях, но разхода направен за него е признат разход по програмата.
  Въпрос 2:
  Ако се регистрира нова фирма, то има ли възможност разходите по управлението на фирмата /заплати, осигуровки, счетоводно и консултантско обслужване/да се поемат отново от отпусканите средства? Предполага се, че тази нова фирма ще има приходи след реализиране на “селския туризъм”
  Отговор:
  Да, възможно е стига хората, на които ще се плащат заплати, осигуровки и т.н. да са вписани в проекта и да е ясно с какво точно се занимават.

 39. Здравейте,
  Относно предложеният от Вас план за дейстивие и в съответствие с мярка 312 имам средните въпроси:
  1. възмоно ли е да се кандидатства за субсидия по мярка 312 преди да са изпълнени всички условия за получаване на разрешение за строеж, т.е. разходите за проектиране да се поемат от парите отпуснати по програмата?;
  2. ако се регистрира нова фирма, то има ли възможност разходите по управлението на фирмата /заплати, осигуровки, счетоводно и консултантско обслужване/да се поемат отново от отпусканите средства? Предполага се, че тази нова фирма ще има приходи след реолизиране на “селкия туризъм”

  Поздрави
  Мира

 40. Reply
  Ивайло Янков 29.12.2008 at 11:09

  Здравей Кристиан,

  Конкретизирайте за какво точно искате да кандидатствате за да Ви насоча към съответна програма. Усвояването на евро средства не „просто нещо”. На база одобрен проект има няколко банки, които ще Ви отпуснат средства да си изпълните проекта към съответната програма, като след това безвъзмездната субсидия ще Ви покрие част от кредита Ви. Но пари на готово не се дават още повече безвъзмездни, „Лесно няма”. На „КОНТАКТИ” ще видите нашия адрес.

 41. gospodin zdravkov ako moze da mi dadete va6 ofice adres ili tel za kontakt

 42. zdraveite
  iskam da popitam kak moga da kandidatsvam po programa selski turizm
  kakto razbiram triabva da si finansiram sam proekta togava za6to mi etazi programa ,molia obiasnete po podrobno

 43. Reply
  Ивайло Янков 04.12.2008 at 10:53

  Отговорено Ви е на посочения електронен адрес

 44. Reply
  Красимир Енчев 04.12.2008 at 10:28

  Здравейте,

  Притежавам наследствени 16 дка двор в село(намира се на 5 км от Балчик). Моят парцел е част от чифлик на пра-дядо ми от началото на XX век. В него се намира и 110-годишна къща, която Министерството на културата е предложила за музей началото на 90те години. В този смисъл са налице дори исторически предпоставки за реализирането на проект по Селски туризъм. Ако е възможно, бих се радвал да уговорим среща.

 45. Reply
  Георгиева 04.12.2008 at 1:17

  Здравейте и поздравления
  Имам конкретен въпрос към вас:
  Притежавам новопостроена къща /2008г./ която е в община Велико Търново, но не попада в мярката за РСР. Къщата все още не е обзаведена, но искам да я използвам за селски туризъм. Има ли възможност да кандидаствам за финансиране по някоя програма на ЕС?
  И ще може ли това което съм извършила до момента да ми бъде приспаднато като лични средства?
  Бих Ви помолила ако е удобно да ми отговорите на имеила.
  С уважение Георгиева

 46. Reply
  Ивайло Янков 30.11.2008 at 19:37

  Благодарим Ви, за коментара

 47. Много полезен материал.

 48. Reply
  Ивайло ЯНКОВ 23.11.2008 at 0:32

  Задали сте въпроса много общо, но ще се опитам да Ви дам отговор до колкото е възможно. За разходи, чиято стойност надвишава левовата равностойност на 15000 евро, трябва да бъдат представени 3 оферти от различни доставчици/подизпълнители. Допълнително провеждането на процедура за избор на доставчик/подизпълнител, трябва да бъде заложена/планирана като дейност в проектното предложение, защото след одобрението на проекта, такава процедура ще трябва да бъде проведена.

 49. Reply
  Атанасов 22.11.2008 at 21:55

  Здравейте и поздрави за хубавия сайт!
  Въпроса ми е следния :
  Изисква ли се процедура по избор на изпълнител/доставчик за сума над 15000 евро или само се прилагат 3 съпоставими независими оферти?

 50. Reply
  Ивайло Янков 18.11.2008 at 16:47

  Здравей Димитър,

  Поради спецификата на въпроса Ви, имате отговор на посочения от вас електронен адрес

  Иво ЯНКОВ

1 14 15 16 17

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0