Депутатите гласуват днес 400 лв. минимален осигурителен доход за земеделци

На  пленарно заседание днес депутатите ще гласуват на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2019 г. Във втория му вариант е залегнало важно изменение, което касае земеделските производители и тютюнопроизводителите. Минималният осигурителен доход за тях е намален от 560 на 400 лева. Това означава, че скокът спрямо 2018 г. няма да е 60%, както бе предвидило финансовото министерство, а около 15 на сто.

Предложението за смъкване на минималния земеделски доход бе направено от председателя на комисията по земеделие, храни и гори Десислава Танева.

В мотивите си тя изтъква, че в последните години фермерите са подложени на силен натиск както от климатичните аномалии и болестите от животни и растения, така и от вноса на селскостопанска продукция от ЕС и трети държави.

Според Танева, драстичният скок на осигуровките ще се отрази най-вече върху дребните земеделски стопани, които ще се откажат от дейността си и така ще увеличат броя на безработните в страната.

Бившият земеделски министър посочва още, че в комисията са постъпили становища на Българска асоциация Биопродукти, на Асоциацията на земеделските производители в България и на Асоциацията на индустриалния капитал, с които организациите се обявяват против непосилния за земеделците скок на осигуровките.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0