Депутати от аграрната комисия ще разгледат проектобюджет 2019, БАБ иска осигурителния доход за фермери да падне

Утре, 31 октомври, депутати от аграрната комисия в парламента ще разгледат държавния проектобюджет за 2019 г. В него е заложено минималният осигурителен доход за земеделските производители да бъде увеличен от 350 на 560 лева.

По този повод днес Българска асоциация Биопродукти (БАБ) изпрати становище на УС, в което настоява да се преосмисли предложения скок на земеделския доход. Промяната е твърде драстична. Тя не би създала никакъв проблем за един относително голям производител, но за най-дребните е сериозно основание да спрат да се осигуряват, пише в становището.

Един пчелар, който има 50 кошера, за да може да продава законно меда който добива трябва да бъде регистриран земеделски стопанин. При среден добив от 19кг/кошер и изкупна цена от 4 лв/кг, цялата произведена от него продукция няма да стигне да покрие стойността на дължимите му осигуровки.

Подобна е ситуацията и с дребните животновъди  и растениевъди. Вероятно не е отчетено, че това е принуда тези хора да влизат в сивия сектор на икономиката и да продават нерегламентирано. Убедени сме, че целта е противоположната посока – към изсветляване на икономиката.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0