Дестилерия за етерични масла по мярка 4.2 – какво трябва да знаем? – Част II

В част I: „Дестилерия за етерични масла по мярка 4.2 – какво трябва да знаем?“ разгледахме няколко базисни компоненти, а именно:

 • Какво представлява дестилерията?
 • Принципна технологична схема.
 • Описание на основните апарати и техните функции в процеса.

В част II, ще се концентрираме върху следните два компонента:

 • Културите – обща характеристика и приложение на етеричните масла;
 • SWOT – анализ на две от най-подходящите за страната ни култури.

КУЛТУРИТЕ – ОБЩА ХАРАКТЕРИСТИКА И ПРИЛОЖЕНИЕ НА ЕТЕРИЧНИТЕ МАСЛА

Растенията, имащи способността да натрупват по-значителни количества от етерични масла, се наричат етерично – маслени растения. Още от Древността, човек използва етерично – маслените растения при религиозни обреди и като билки, дори няколко хилядолетия преди новата ера, египтяните познавали начини за получаване на етерични масла, които днес използваме в медицината, хранителната промишленост и особено широко в парфюмерията.

Етерично – маслени растения има сред дърветата и храстите (лимон, мандарина, евкалипт, лавандула и др.), но особено много сред тревистите (мента, маточина, кимион, анасон, босилек и др.). Някои семейства цветни растения имат много видове, които са етерично – маслени, например Розоцветни (десетки видове рози); Устноцветни (риган, мента, босилек, мащерка, лавандула), Сенникоцветни (копър, магданоз, кимион, анасон), Седевчеви (лимон, портокал, седевче и др.), Бобови и др..

Съдържанието на етерични масла в различните видове растения не е еднаква, като варира от 6 до 10%. Един килограм розово масло например, се получава от средно 3 000 – 4 000 кг. розов цвят. По-богати на етерични масла са видовете, които растат в тропични и субтропични области (в цветните пъпки на карамфиловото дърво има между 15-22%).

Етеричните масла се образуват в цитоплазмата на специални клетки и най-често се отлагат във „вместилища“. Такива клетки има обикновено в цветните части, но също и в листата (мента, лавандула, маточина, мащерка и др.); в цветовете и плодовете (портокал, лимон, праскова, пъпеш и др.); в корените (валериан). При някои растения (чай, кафе, какао, тютюн, ванилия и др.), етеричните масла са свързани със захари и гликозиди и не издават мирис.

Познаването на характерните за всяко етерично – маслено растение „вместилище“ е важно, за да се избегнат неправилните начини на прибиране и манипулация, които биха довели до загуба на етерични масла.

В България се срещат редица видове етерични растения. Събират се главно като билки; като подправки и за други цели. Широко известни като билки са салеп, цикория, червено подъбиче, черен бъз, жълт кантарион, ранилист, риган, мащерка, бял равнец и др…

Приложението на етерично – маслените култури, за други цели е:

 • Във фармацевтиката – използват се добре изразените бактерицидни свойства на тези масла за получаване на лекарства и други медицински продукти;
 • В хранително – вкусовата промишленост – като консерванти и подправки;
 • В парфюмерийната промишленост – за получаване или като добавка за парфюми, кремове, сапуни, шампоани и др..

SWOT – АНАЛИЗ: ЛАВАНДУЛА И МАСЛОДАЙНА РОЗА

                                                                                                                     За да увеличите изображението, моля, кликнете върху него.

Тази част, цели да Ви запознае с общата характеристика на етерично – маслените култури и с плюсовете/минусите/възможностите и рисковете, приизбора на две от най-предпочитаните култури. Както споменахме по-горе, възможностите за дестилация на етерично – маслени култури не се ограничават само до тези две.

В част III, ще обърнем по-голямо внимание върху цените на оборудването; приблизителната стойност, необходима за изграждане на инсталация за дестилация на етерични масла и възвращаемостта на разходите; възможностите за финансиране по Програма за развитие на селски райони и съответно допустимостта на кандидатите и финансираните дейности.

Очаквайте следващия материал – част III – до 10/03/2017 г..

3 Comments
 1. Здравейте, някой може ли да предостави контакт на ф-ма за техническо обслужване за дестилерия?

 2. Reply
  Боряна Василева 16.08.2017 at 16:01

  Здравейте, ще има ли трета част?

 3. Reply
  Гергана Керчева 12.07.2017 at 13:16

  Здравейте,
  А къде бих могла да намеря част III за дестилерия за етерични масла. Не мога да я открия на вашия сайт. Благодаря предварително за отговора!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0