Дестилерия за производство на ракии – част IV

Здравейте, приятели!

Последният материал по тази тема, ще финализирам със себестойността на бутилка плодова ракия, както и конкретен поглед върху себестойността на бутилка гроздова ракия (като най-популярен избор сред голямото разнообразие на пазара), както и възвращаемостта на инвестицията и възможностите, които предлага мярка 4.2 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селски райони.

Да поговорим за себестойността на
бутилка ракия

Себестойността  на продукцията, както е известно на повечето от Вас, са всички разходи, влагащи се в производството на продуктите или изпълнението на услугите. За целите на доброто управление, е необходимо да познаваме себестойността на единица продукт.

Познаването на себестойността е необходимо в няколко основни направления, а именно планиране, контрол, анализ и ценообразуване.

При разработването на планове и бюджети за Вашата компания, включвате цели, касаещи продажбата на продукцията, както и печалбата от единица продукт. Това означава, че трябва да знаете разходите за всеки от произвежданите продукти. Тук се намесва планирането. По време на производствения процес, разходите за единица продукт стават важен контролен параметър. Да речем, ако количеството на използваните от Вас материали се увеличи, тогава печалбата ще се намали. Тук ще е необходима обратна информация, за да бъдат предприети коригиращи действия. В този случай, Ви е необходим контрол. Както за продажбите, така и за потенциални бъдещи продукти се изисква информация за разходите, следователно Ви е необходим анализ. В процеса на вземане на решения относно продажната цена, трябва да знаете данните за разходите за всеки продукт, който предлагате. Тук ще трябва да имате добри познания по икономика, за да се справите с ценообразуването.

Защо Ви казвам всичко това?

Най-вероятно повечето от Вас се чудят защо е необходимо да има синтезирана лекция по икономика? Защото написаното в материалите звучи много примамливо като инвестиция, но самата подготовка, за да бъде тази инвестиция факт, е сложен процес, изискващ екипна работа и компетентни лица, които да я извършат. Тук ще Ви насоча, към колегите от консултантска компания Novek, които освен, че могат да осъществят процеса вместо Вас, могат и да Ви спестят време и пари. Как? Колегите са консултанти, занимаващи се с подготовка, управление и отчитане на проекти, финансирани по европейските и структурни фондове. Те специализират с подготовка на проекти по Програма за развитие на селски райони, вкл. и по мярка 4.2 “Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти” – част от нея. Мярката Ви позволява да направите проект за изграждане на дестилерия, независимо дали ще бъде за етерични масла или ракия.

Тъй като тази част от материала е насочена към изграждане на дестилерия за ракия, ще разгледаме приблизителната себестойност на  бутилка плодова ракия (Таблица № 3 – моля, натиснете изображението, за да  увеличите), както и по-специално себестойността на бутилка гроздова ракия (Таблица № 4 – моля, натиснете, за да увеличите изображението), като най-предпочитан избор сред разнообразието от български ракии.

[box type=”note” align=”aligncenter” class=”” width=””]*40 000 (от работна заплата) х 0,75 лв. = 30 000 лв. (годишна работна заплата) или
5 души х 500 лв./месец + осигуровки.[/box]

За покриване на икономическите показатели като РЗ, може да се повиши себестойността или обема на производството! Режийните разходи включват, както амортизация на оборудването, така и изплащане на кредити, докато в печалбата могат да се включват и амортизации и режийните, за да използват само за изплащане на кредити.

[box type=”info” align=”aligncenter” class=”” width=””]При режийни – 1 евро/бут. и 40 000 бут./год., кредитът за оборудването ще бъде изплатен за 5.7 години (228 400 евро/40 000 бут.).
При режийни – 1 евро/бут. и 50 000 бут./год., кредитът за оборудването ще бъде изплатен за 4.6 години (228 400 евро/50 000 бут.).
При 60% европейска субсидия (мярка 4.2 от ПРСР) – срокът за изплащане се съкращава двойно.[/box]

Като завършек на материала,
мярка 4.2 Ви дава възможност да изградите, придобиете и/или модернизирате сгради и други недвижими активи, свързани с производството; закупите и/или инсталирате нови машини, съоръжения и оборудване – необходими за подобряване на производствения процес по преработка във Вашето предприятие; закупуване на специализирани транспортни средства, вкл. и хладилни такива (за превоз на суровини или готова продукция). Мярката позволява да направите и други разходи, вкл. и такива за консултантски услуги. Повече информация относно финансирането и реализацията на Вашия проект, може да получите, като се свържете с колегите от консултантска компания Novek.

д-р инж. Николай БакаловМатериалът е подготвен благодарение и с любезното съдействие на
д-р инж. технолог Николай Николов Бакалов.

Д-р инж.  Николай Бакалов е проектант и консултант по ферментационни производства на предприятия за производство на биоетанол, биобутанол, етанол, вино, спиртни и безалкохолни напитки.

Член е на камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) в гр. София. Завършва Университета по хранителни технологии (ВИХВП) в гр. Пловдив през 1978 г., което му позволява да натрупа много практически и теоретичен опит. През годините работи в спиртна фабрика в гр. Горна Оряховица и “Винзавод” – гр. Лясковец, като след това в продължение на 16 години работи като научен сътрудник в Института по винарство в гр. София, където защитава и дисертацията си и получава научна степен “Доктор”.

Предмета на неговата дейност включва както консултации по посочените горе производства, така и проектиране на нови предприятия и пускането им в редовна експлоатация. Инж. Бакалов е провеждал консултации по производство на вино и спиртни напитки освен в България и в страните Македония, Украйна, Румъния, Русия и Казахстан.

Професионалист с доказан опит и знания, който може да откриете на телефон: 0888/ 527 585, както и на e-mail: nikbakalov@abv.bg, както и във социалната мрежа Facebook на следния линк: https://goo.gl/TKJuqL

[button color=”orange” size=”medium” link=”http://novek.bg/contacts/” icon=”” target=”true”]Обадете се сега[/button]

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0