Дестилерия за производство на ракии – част III

Здравейте, приятели!

Доста забавих част III, тъй като мислих да приключа темата с тази за изграждането на дестилерия за етерични масла. Поради големия интерес и множеството въпроси на пощата за изграждането на дестилерия за ракии, реших да продължа темата, но ми беше необходимо технологично време, за да намеря правилния партньор, който да ми помогне за писането на материала. След безкрайно много неудовлетворяващи ме срещи с различни технолози, най-накрая намерих подходящ и изключително компетентен такъв – д-р инж. Николай Николов Бакалов, който беше готов да сподели своя опит и знания както с мен, така и с моите читатели.

И така, производството на ракии е факт и ще бъде допустимо по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг
на селскостопански продукти“

Ракията е алкохолна, бих казала национална напитка, получаваща се, чрез ферментация на раздробени плодове и дестилация на ферментиралата каша до алкохолна напитка – запазила вкусовите и ароматни качества на плода. Основният процес при производството на ракия, отличаващ го от другите напитки, е именно дестилацията. При алхимиците е съществувало твърдото убеждение, че чрез дестилацията, те достигали до душата на опияняващите напитки, а самите названия „алкохол“ /ар./ и „спиритус“ / лат./ – означават „дух“, „еманация“.

За производството на ракия се използват само зрели плодове, развили в максимална степен вкусовите и ароматни качества на плода или достигнали до т.н. „технологична зрялост“. За съжаление, когато плодът достигне тази зрялост, той омеква и при транспорта лесно се смачква и загнива, като в този случай продажбата за консумация носи голям риск за търговците и преработката на тези плодове – до плодови сокове и ракии – става наложително.

Предприятието за производство на ракии ще използва плодове, получени като странични продукти от предприятията за преработване на плодове, в следните направления:

  • Плодове, предназначени за пряка консумация.

Производителите на плодове, непрекъснато се сблъскват с проблема, че най-добре узрелите плодове, особено след летни бури, падат на земята и при високите летни температури процеса на гниене започва веднага. Такива плодове – достигнали пълна зрялост – са основна суровина за производството на ракии.

  • При производството на сокове, плодовете се смилат и пресоват….

….след като се отделя мътния сок, остава 20 до 40% от теглото на плода, като пресована плодова каша, която е отлична суровина за производството на ракии. При бистренето на сока остава 3 до 5% утайка, която също е добра суровина за производство на ракии.

  • При производството на нектари…

… 5 до 10% от преработените плодове остават като отпадъчен продукт, който също бива суровина за производство на ракии.

  • Плодовете, съхранявани в хладилни складове….

…. продължително време, често губят търговския си вид и за да намалят своите загуби, собствениците на хладилни помещения ги продават за преработка в ракии. При сортирането на плодовете за охлаждане, също се отделят презрели или наранени плодове.

  • Отпадъците от консервната промишленост…

също биват добра суровина за производство на ракии.

  • Произведените сушени плодове….

които биват съхранявани при неподходящи условия или с изтекъл гаранционен срок, могат да бъдат добра суровина за производство на ракии.

[box type=“info“ align=“aligncenter“ class=““ width=““]Като суровина за производство на ракия, отделните плодове имат различно захарно съдържание по време на технологичната зрялост. Съдържанието на ферментируеми захари от плодове с различна зрялост и получения при ферментацията алкохол, изразен като ракия, може да видите в Таблица № 1
(моля, натиснете изображението, за да увеличите).[/box]

Таблица № 1

Какви машини и съоръжения ще ни бъдат необходими при изграждане на дестилерия?

При изграждането на ново предприятие за производство  на 40 000 до 50 000 бутилки ракия от 0,5 литра – годишно, са необходими следните машини и съоръжения, посочени в Таблица № 2 (моля, натиснете изображението, за да го увеличите).

*Имайте предвид, че цените са ориентировъчни и при различните доставчици на техника, е доста вероятно да има разминавания.

В прикачения файл => СХЕМА НА ДЕСТИЛАЦИОНЕН АПАРАТ АД 2 – 3000  бихте могли да видите примерна схема на Дестилационен апарат с автоматично регулиране на водата в дефлегматора.

За да не Ви доскучае, ще приключа днешният материал до тук, като в утрешната последна част IV-та, ще поговорим за себестойността на бутилка плодова ракия, както и конкретен поглед върху себестойността на бутилка гроздова ракия (като най-популярен избор сред голямото разнообразие на пазара), както и възвращаемостта на инвестицията и възможностите, които предлага мярка 4.2 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селски райони.

През това време може да си припомните предходните материали:

  1. Дестилерия за етерични масла по мярка 4.2 – какво трябва да знаем?
  2. Дестилерия за етерични масла по мярка 4.2 – какво трябва да знаем? – Част II

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0