Директни плащания: По мярка 10 – до 18 март, обвързани – 23 март, „зелени“ в края на април

Последни ще получат субсидиите си младите фермери

Десислава Танева, ХасковоПо кампания`2016 за директни плащания бенефициентите ще могат да подават заявления за подпомагане по същите схеми, по които са кандидатствали през миналогодишната кампания. „Ресурсът, който трябва да се разпредели по различните схеми от кампания за директните плащания за 2016 година е в размер на 1,550 млрд. лв., като плащанията ще започнат в края на тази годината “, съобщи днес в Хасково земеделският министър Десислава Танева.

Тя посочи,  част от средствата по кампания`2015 вече са изплатени, а за останалите има изработен индикативен график. „До 18 март предстои да се разплатят средствата по мярка 10 „Агроекология и климат” от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.)“, съобщи Десислава Танева, като подчерта, че в момента се извършват проверки на терен от структурите на Министерството. „Около 23 март се очаква да се извърши и плащането по схемите за обвързано подпомагане за плодове, зеленчуци и оранжерийно производство.  А края на месец април, са предвидени разплащанията по зелените плащания по директните плащания. Последни ще бъдат разплатени средствата към младите земеделски производители, които са и най-малко като бюджет“, коментира министърът на земеделието.

„За кампания`2016 по директните плащания, с цел улеснение на земеделските стопани, сме визуализирали правните основания, като изготвихме специализирана карта“, обясни Танева. „Тази година заявяването на площи ще бъде географски, на база на работещата специализираната карта за правните основания, което е едно надграждане на правилата за базова справедливост, в сравнение с миналата кампания“, посочи министърът. Тя обясни , че картата е изработена  на основата на регистрираните  от стопаните правни основания до 15 февруари 2016 г. Всеки бенефициент трябва да има регистрирано правно основания, за да може да участва в кампания.

За един имот е възможно да има повече  регистрирани правни основания, ето защо още на етап заявяване,  кандидатите ще могат да видят дали има застъпване на площите при деклариране на земеделските земи. „В тези случаи двете страни трябва да решат спора помежду си със споразумение. При условие, че не се постигне споразумение и не може да се прецени съгласно указанията кое правно основание е валидно, и двете страни, няма да получат субсидия и ще спорят“, разкри основната опасност от евентуално неразбирателство министърът.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0