Драмата на розопроизводителите продължава със среща с омбудсмана

Розопроизводители ще се срещнат днес в 11,30 часа край розов масив между Карлово и Сопот с националния омбудсман Мая Манолова. Инициативата е на земеделците заради ценовия конфликт, който се получи тази година.

В събота розопроизводителите излязоха на масови протести, който бяха най-мащабни в Стара планина. Земеделският министър Румен Порожанов се срещна с протестиращите и с преработвателите на розов цвят в опит да изглади ситуацията. Той обеща на производителите помощ по де минимис и закон за розата, който да наложи правила както при производството, така и при преработката и търговията с готови продукти. Министър Порожанов съобщи в Карлово, че наши дестилерии изнасят розово масло като българско, което е  с произход Иран, Тунис и Турция, с което компрометират продукта, с който България е известна по света.

В неделя, 20 май, министърът покани на среща и собствениците на дестилерии. По-късно от пресцентъра на МЗХГобявиха, че преработвателите са обещали да изкупят по-големи количества розов цвят, за да тушират напрежението.

Конфликтът се създаде заради ниската изкупна цена на розите, която падна до 1,80 лв. за килограм при 4 лева през 2017 г. и 5 – през 2016-а. Розопроизводителите обвиниха дестилериите в забранен монопол, който е натиснал цените и извива ръцете на земеделците.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0