Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на допълнително 36.83 млн. евро за България по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г.

България ще получи допълнително 36.83 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони

money-tree Европейската комисия (ЕК) одобри отпускането на допълнително 36.83 млн. евро за България по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013 г. (ПРСР). Средствата идват по линия на Европейския план за икономическо възстановяване, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Преслав Борисов. Парите са предназначени за изпълнение на дейности по проекти по Ос 1 и Ос 3 на ПРСР, свързани с управление на водите (56% от средствата), производство на възобновяема енергия (35%) и преструктуриране на млечния сектор (9%), каза Борисов. Предвижда се увеличение с 10% на финансовата помощ (субсидия) за инвестиции, свързани с т.н. „нови предизвикателства” – изменение на климата; възобновяеми енергийни източници (ВЕИ);  управление на водите; биологично разнообразие; мерки, съпътстващи преструктурирането на млечния сектор и иновации, както и развитие на широколентов интернет в селските райони. В допълнение ще бъде увеличено и авансовото плащане от досегашните 20% на 50% от размера на субсидията по инвестиционните мерки по Програмата за проекти, подадени и договорирани през 2010 г.

Като примерни дейности за България, по които може да се кандидатства са изграждане на пречиствателни станции, внедряване на водоспестяващи технологии, изграждане на инфраструктура на водоснабдителни системи в селските райони; изграждане на съоръжения за производство на енергия от ВЕИ, на съоръжения за преработка на биомаса и създаване на насаждения от многогодишни енергийни култури; предвижда се и подкрепата на инвестиции за повишаване на конкурентоспособността на млечния сектор.

Управляващият орган (УО) на ПРСР предприе всички необходими действия и процедури за изменение на Националния стратегически план и на Програмата за развитие на селските райони, за да получи България тези средства, каза Цветанка Палазова, директор на дирекция „Развитие на селските райони” в МЗХ.
Допълнителните средства по Европейския план за икономическо възстановяване се предоставят на всички държави-членки за 2009 г. и 2010 г. За България определената сума е 33.15 млн. евро, които заедно с 10% национално съфинансиране, равняващо се на 3.68 млн. евро, възлизат на 36.83 млн. евро.

Европейският план за икономическо възстановяване, приет от Европейският съвет в края на 2008 г., предвижда предприемането на приоритетни действия, позволяващи ускорено адаптиране на икономиките на държавите-членки към предизвикателствата, свързани с икономическата и финансовата криза. Планът разполага с около 1.5 % от БВП на ЕС или приблизително 200 млрд. евро. От тази сума 1.020 млрд. евро се предоставят на всички държави-членки чрез Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) с цел активизиране на проектите, свързани с т. нар. „нови предизвикателства” – изменение на климата; възобновяеми енергийни източници (ВЕИ);  управление на водите; биологично разнообразие; мерки, съпътстващи преструктурирането на млечния сектор и иновации, както и развитие на широколентов интернет в селските райони.

Източник: „Министерство на земеделието и храните”

7 Comments
 1. Reply
  Ивайло Янков 17.08.2010 at 16:29

  Здравейте Снежана,

  Последно се говореше, че се готви специална мярка, която да позволява финансиране изграждане на ШЛИ, но към момента нямам информация в каква посока са се развили нещата. Моля следете нашия форум за информация относно този въпрос. И ако има нещо неясно не се колебайте да зададете своя въпрос.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 2. Reply
  Снежана 11.08.2010 at 13:03

  Здравейте
  Можете ли да ми кажете по коя ос ще се отпускат пари за широколентов интернет и отпускат ли се вече?
  Приятен ден

 3. Совсем недавно попал на ваш блог, теперь каждый день захожу глянуть, а не написали ли чего нового. 🙂 Но, к сожалению, вы далеко не каждый день свой блог обновляете 🙁

 4. Здравейте !

  Къде се внасят проектите.На какъв адрес и може ли по електронен път.
  Благодаря предварително!УСПЕХ на всички във всяко начинание!

 5. Reply
  П.Петров 18.12.2009 at 19:04

  Предположих … Първите внесени проекти – криза не ги лови 😉 !
  Благодаря за отговора ! Весели празници !

 6. Reply
  Иавайло Здравков 18.12.2009 at 13:27

  Здравейте г – н Петров,

  Това ще важи за новите проекти, които ще се набират през 2010г. За вече внесените, няма как да се отнася защото финансовите разчети се правят на база действащата наредба в която са предвидени 20% авансово плащане.

  За информация отнасяща се за всичко свързано с евро програмите следете и нашия ФОРУМ на следния адрес: https://finansirane.eu/forum/

  Ивайло ЯНКОВ – консултантска компания novek, http://www.novek.bg

 7. Reply
  П.Петров 18.12.2009 at 9:03

  Здравейте,
  Новите промени / от 20 на 50 % аванс/ важат ли за вече входирани проекти ? Ако не , не е ли това „лека“ дескриминация спрямо първите две вълни ? Поздрави и весели празници !

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
 • Total (0)
Compare
0