Европейски субсидии за Годжи бери иска асоциация

Стопанство с Годжи бери край Ахелой

Стопанство с Годжи бери

Българската асоциация „Годжи бери“ (БАГБ) настоява производителите на богатите на витамин С плодове да получават от европейските субсидии. В страната вече има стопанства, в които храстите на растението заемат десетки декари. Освен това реколтата е търсена от потребителите заради ценните здравословни качества на хималайските плодове.

В БАГБ членуват около 10 производители на плода. Преди време те са имали срещи в земеделското министерство, за да информират, че вече има площи със стопанско значение, заети с Годжи бери. От МЗХ са определили продукцията като „плодов зеленчук“, но твърдо са отказали отглеждането му да се субсидира със директната схема на обвързаните плащания.

По тази причина от асоциацията са отправили искане към земеделската комисия в Народното събрание за съдействие. Утре, 30 март, в дневния ред на работата на комисията е включена точката „Изслушване на Българската асоциация „Годжи бери“ относно хармонизиране на практиката на Министерството на земеделието и храните с Регламент (ЕО) № 396/2005, Регламент (ЕО) № 178/2002 г., Novel Foods Regulation (ЕС) 258/97 и Директива 2002/55/ЕО на Съвета от 13 юни 2002 г., според които растението Годжи бери е плодов зеленчук и хранителен продукт.“

 

1 Comment
  1. Reply
    иван ивановi 30.03.2016 at 14:51

    Стопанството не е с Годжи бери, а с домати.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0