Един от най-добрите архитекти – Спас Смиленов от екипа на Finansirane.eu спечели награда в конкурса “Нов живот за панелните комплекси”

Арх. Спас Смиленов, който с гордост може да заявим, че е част от екипа на Finansirane.eu, спечели трето място в конкурса “Нов живот за панелните комплекси”,  Арх. Смиленов завършва Университета по Архитектура, строителство и геодезия в София през 2007. Професионалната си кариера започва още през 2005 като стажант в едно от престижните проектантски бюра в София. След дипломирането си работи по различни големи обекти в екип с едни от най-добрите български и израелски архитекти. След началото на икономическата криза през 2009 започва да практикува самостоятелно. В момента работи едновременно като архитект и дизайнер на мебели и потребителски стоки. Ето и какво каза той самият.

Арх. Смиленов разкажете малко повече за конкурса, в който спечелихте едно от 3-те призови места.

Искам първо да използвам възможността да благодаря на организаторите от Archmodule за този конкурс точно на тази тема , а именно „Нов живот за панелните комплекси“. Също така на моите колеги ланд. арх. Антоанета Йорданова за помоща при оформянето на парковото пространство и арх. Владимир Цветанов като консултант за енергоефективността на проекта.

Относно самия конкурс.Панелна сграда Този конкурс беше зададен като концептуален. Целта беше да се набере първоначален ресурс от добри проекти , след което те да бъдат оценени конструктивно, финансово и нормативно и предложени като възможни решения за реконструкции на панелни сгради в режим на етажна собственост. Искам да вметна едно уточнение – когато казвам ресурс имам предвид всички проекти взели участие в надпреварата, не само премираните.

Конкретната цел на конкурса беше панелна сграда от 4 секции от тип, който е масово разпространен в град София – така наречената панелна система „Земляне“.Системата е разработена за земетръсни райони, каквито са София и Пловдив. Проектите са изготвени от Панелна сграда - саниранаНипроИТИС Институт за типизация и индустриализация на строителството. През 1964 г. Нипро ИТИС разработва номенклатурата Бс-2-64. Производството на сгради по нея започва в Домостроителен Комбинат -2 в Земляне и затова тя е по-известна като2-64 „Земляне“. Конструктивната схема е с носещи вътрешни и външни стенни панели. Всички вътрешни, подови и покривни панели са изпълнени от бетон Б20, а всички фасадни стени са еднослойни от лек бетон Б10. Сградите са до 8 етажа с етажна височина от 2.70 м., плосък двоен вентилируем покрив с вътрешно отводняване. Панелните жилищни комплекси са неразделна част от облика на почти всеки български град, като в тях са съсредоточени 23% от всички жилища в страната. В градовете 33% от тях са в панелни блокове. В София тези жилища са около 190 000 бр., като заемат площ от над 15 000 дка и с над половин милион обитатели.

При строителството им като основни критерии са следвани количествените и икономически

показатели.Лошата поддръжка на панелните комплекси, както и факта, че много от тях са строени преди повече от 40 години, поставя въпроса за тяхната дъготрайност. Според проведени специализирани проучвания в края на 20 век, е съставена прогнозна експертна оценка, която определя общото физическо състояние на конструкцията на панелните сгради като добро, което би могло да остане такова и в следващите 50 години. Разбира се при неподходяща експлоатация или напротив – полагани грижи, този срок може да се намали или удължи.

От казаното до тук мисля ,че става ясно пред колко голям проблем сме изложени всички ние ,което от своя страна ме накара да участвам в този конкурс.

Каква беше идеята за реконструкция, на какви основни проблеми се спряхте?

Нека да започнем от проблемите. Като всяко нещо оставено години наред без поддръжка и панелните сгради търпят амортизация. За съжаление това , съчетано с безогледното остъкляване , усвояване на балкони и облепването на сградите с топлоизолациони плоскости (наричам го облепване, защото това не е качествено топлозиолиране), както и липса на поддръжка на общите части доведе до лошото име на тези сгради.

Един от основните проблеми за този тип сгради остава този за енергийната ефективност, като се наблюдава буквално разхищение на енергия. Топлинните загуби са огромни, като най-голям е делът им през външните стени. При правилно проектиране и прилагане на подходящи мерки, икономиите на топлинна енергия ще достигнат нива от над 35%, както и съответното намаляване вредните емисии на CO2. Резултатът би позволил включване на страната ни в единната европейска среда на обитаване – с единни, общопризнати норми и изисквания за постигане на устойчиво развитие в хармония с околната среда.

След като направих анализ на сегашното лошо състояние на конкретната сграда и пространствата около нея и имайки предвид казаното по-горе, си поставих основни цели , които да бъдат постигнати с настоящото проектно предложение, а именно:

– пълна подмяна на инсталациите – Ел, ВиК , Парно отопление, Асансьорни уредби

– проверка на всички конструктивни елементи и мерки по укрепването им, ако има нужда

– напълно нова фасадна система

– ремонт и усвояване на покрива

– осигуряване на достатъчно паркоместа

– рекултивация на околните зелени пространства и осигуряване на места за отдих , игра и спорт, които може да се каже , че в момента липсват

– финансиране на проекта и неговата поддръжка – чрез създаване на нови офис площи , които да са собственост на етажната собственост като юридическо лице, наема от които да се ползва за подръжка на сградата.

Как решихте проблемите с паркирането и детските площадки?

P1130277Поради това ,че сградата се намира в непосредствена близост до бъдеща метростанция , проектното решение предвижда , както вече споменах, офисна част. Това ще увеличи натоварването на съществуващите паркинги , които и без това са недостатъчни. Ето защо върху съществуващите паркинги проекта предлага изграждане на общински паркинг системи , които да поемат това натоварване. Тези паркинг системи са със статут на временни съоръжения , евтини, бързо се изграждат , а при нужда лесно се демонтират и преместват. Относно въпросът за детските площадки. В проекта са предвидени 4 броя детски площадки – 1 за най-малките, една за подрастващи и две за младежи, както и 2 многофункционални спортни игрища. Идеята е игрищата да се ползват срещу заплащане, за да може да се поддържат винаги в добро състояние.cam02

Какъв ще бъде режима на използване на новите офис части и новите паркинг системи предвидени във вашия проект?

Офисите, които са предвидени, са обособени в 2 групи. Едната е обособена като кула , която функционира независимо от жилищната сграда и е с отделен вход и вертикални комуникации. Втората група от офиси е разположена върху покрива на жилищната сграда. Тук е интересната част на проекта. Покрива се реконструира напълно като се предвижда покривно озеленяване от видове с плитка коренова система и декоративни дървесни видове засадени в кашпи. Настилките са от дърво , за да не натоварваме излишно конструкцията. Самите офиси представляват кабини с олекотена конструкция, облечена с композитни панели, които имитират дърво , но са устойчиви на атмосферни влияния. За осветление се използват енергоспестяващи светодиодни лампи, които са захранени от фотоволтаични системи, монтирани на всеки офисен модул. Излишъка от произведена енергия се препраща в енергийната система на сградата или в националната електрическа мрежа. cam09По този начин обитателите ще плащат по-малко за ел.енергия. Целта на усвояването на покрива е , чрез създаване на благоприятна среда за работа с прекрасни гледки към Витоша , да генерираме приходи за сградата. Не на последно място озеленените покриви предпазват покривните пластове от повреди , съответно от нужда от ремонти. Това озеленено пространство ще може да се ползва и от обитателите след края на работния ден. Достъпа до покрива се предвижда да става с магнитни карти, за да нямат достъп случайни хора до него и за да го предпазим от ванадализъм.

Паркинг системите се предвижда да са общински, като за ползването им да се заплаща. За живущите се предвижда годишен абонамент на по-ниски цени. Ползвателите на офисите също могат да ползват такъв абонамент, в зависимост от срока на договора им за наем. За всички останали желаещи да ползват етажните паркинги, те ще функционират като „синя зона” при условие , че в момента има свободни места.

След всичко казано до тук имате ли идея за финансирането на този проект и би ли могъл той да се приложи масово за панелните комплекси в България?

Възможни варианти за финансирането на такива проекти са основно 2 – Програма „Регионално развитие” и така наречените ЕСКО договори. И при двата варианта задължително трябва да има решение на етажната собственост за реконструкция, за да може да се кандидатства за такова финансиране.

Принципите на този проект може да се приложат при всяка панелна сграда, но с уговорката , че тя трябва да се разглежда самостоятелно всеки път, защото средата в която се намира сградата, етажността и още много фактори не са еднакви при всяка сграда от такъв тип. Идеята е в крайна сметка да получим няколко унифицирани системи за реконструкция , но не и много еднакви сгради!

1 Comment
  1. Reply
    Възхитена 25.08.2011 at 11:28

    Браво! Това мога да кажа на този млад човек. Браво за информираността, за професионализма и положените усилия. Областта, в която работя няма общо с архитектурата, затова не мога да дам компетентно мнение, но позицията ми на гражданин е, че когато повече хора в България започнат да полагат същото старание и усилия в работата си както арх.Смиленов, тогава ще имаме по-хубаво и спокойно място за живот.
    Поздравления!

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0