Експерт от МЗХГ: Мярка 4.2 ще е отворена към предприятията с история

Допълнителни точки ще получат земеделците, които са имали по 5 работника годишно в последните 3 г. и преработвателите с по 15 души персонал

При предстоящия прием по мярка 4.2 „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“ Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) се обръща към предприятията с история. Това разясни на семинар в Пловдив Цветомира Стайкова, шеф на отдел „Конкурентноспособност“ в дирекция „Развитие на селските райони“ в министерството.

Справка с резултатите от мярка 123 (за преработка) през предишния програмен период показва, че 30 на сто от одобрените проекти не са били реализирани, защото бенефициентите са били начинаещи в преработвателния сектор.

Промените в норматива, направени за предстоящия прием, дават допълнителни 15 точки за селскостопански предприятия, които могат да докажат поне 3 години история и поне по 5 души средносписъчен персонал за всяка една от тези години. Те се броят от годината, предхождаща годината на кандидатстване. За да получат 15 точки, от преработвателните предприятия също се изисква 3 години фирмена история и минимум по 15 души нает персонал годишно. 15-те точки се дават за кандидати, които досега не са получавали финансиране по мярката. Ако вече са получили подпомагане, ще бъдат поощрени с 1о точки, уточни Цветомира Стайкова.

Тя изброи и другите промени, първата от които е намаляване на общия размер на инвестиционен разход от 3 на 2 млн. евро, с цел финансиране на повече проекти. Ако по мярка 123 средната стойност на един проект беше около 400 хил. евро, то по време на първия прием по мярка 4.2 той се увеличи на 753 хил. евро, тоест почти се удвои, посочи експертът от МЗХГ.

Съществен плюс за кандидатите е удължаването на срока за прием на заявления от един месец, както бе в края на 2015 г., до 3 месеца сега. (Преди това министър Порожанов съобщи, че се очаква мярката да се отвори на 20 октомври – б.р.)

„Ще имаме задължение докато тече приема в много кратки срокове да отговаряме на въпроси, поставени от кандидатите. Ще бъдат публикувани още контролните листи, по които проектите ще бъдат проверявани в Разплащателна агенция. А също така и административните договори, които ще бъдат сключвани с кандидатите при одобрението им. Ще осигурим една много по-голяма публичност и прозрачност на правилата“, заяви Стайкова.

Друг нов критерий е насочен към предприятия, които са затвърдили позиции на външни пазари и са изнасяли определен процент продукция. Това трябва да се докаже с документи, които изчерпателно са изброени в наредбата. Става въпрос за вътрешнообщностни доставки или към трети страни. Изискването е да са експортирани земеделски продукти или преработени земеделски продукти.

Новост още са електронното кандидатстване през ИСУН и намалената административна тежест.

При предстоящия прием ще има по-реалистични производствени програми в периода на мониторинг след окончателното изплащане на помощта, който е 3 г. за малките и средни предприятия и 5 г. за големите. Това правило е създадено заради занижените прогнози за производство от страна на бенефициентите.

 

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0