ЕК одобри регистрацията на Странджанския мед като защитено наименование

ЕК одобри регистрацията на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход, съобщи еврокомисарят Мария Габриел в Царево при откриването на Световния симпозиум на пчеларите. Вписването в регистъра се очаква да стане в началото на 2019 г., като преди това решението на ЕК ще бъде оповестено в официалния вестник на Европейския съюз, цитира думите на Габриел БНР.

Преди да стане еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество, Габриел активно защитаваше каузите на българските пчелари и създаде инициативи за популяризиране на пчелния мед. Днес в Царево тя поясни, че регистрирането на Странджанския манов мед означава повече местно производство и по-добри цени за продуктите. Производителите от региона ще имат своя емблема, с която Европа ще разпознава и България.

Следващата стъпка на местните пчелари е регистрацията на Странджанския цветен пчелен прашец. Половината от необходимите документи вече са събрани, обясни Манол Тодоров, председател на местното пчеларско сдружение. Продуктът е уникален, защото липсват полени от технически култури: „Пчелите го събират от диворастящи храсти, дървета и дървесни видове. Съдържа полен и прашец от памуклийка“, каза той.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0