ЕК одобри решението на МОСВ за актуализация на критериите и процедурите за подготовка и оценка на водни проекти

Европейската комисия одобри решението на МОСВ за актуализация на критериите и процедурите за подготовка и оценка проекти във водния сектор, които ще се финансират от Оперативната програма „Околна среда”.

В писмо от името на Генерална дирекция „Регионална политика” Брюксел изразява подкрепа и поздравява МОСВ за решението. Това е първият голям проблем, който България решава самостоятелно и показва, че министерството има капацитета да реализира корективни мерки за подобряване на управлението на Оперативната програма „Околна среда”, пише в писмото.

Решението на МОСВ за актуализация на критериите и процедурите за подготовка и оценка на проекти във водния сектор се наложи по няколко основни причини:
– влезлите в сила промени в Закона за водите (обн. ДВ. бр. 47 от 23 юни 2009 г.), с които бяха въведени нови принципи и условия на планиране и управление на ВиК сектора;
– разработването на нов подход и допълнителни критерии за оценка на проектните предложения, направено по препоръка на ЕК с цел въвеждане на допълнителни изисквания и гаранции за икономическата ефективност на финансираните проекти и предотвратяване на излишни инвестиции;
нова трактовка та т.н. „големи” проекти на стойност над 25 млн. евро.
не отговарят на истината публикации в медиите, че то е наложено след санкция на Брюксел за спиране на 11 проекта във ВиК сектора.

Няма спрени проекти по ОП „Околна среда”, всички договори за 29 проекта за изграждане на водна ифраструктура и 157 договора за техническа помощ в сектор „води” се изпълняват успешно и по тях се извършват плащания. Механизмът за контрол на разходите включва проверки на достоверността на всеки един разход. Разходи, които не бъдат доказани като достоверни, няма да бъдат възстановявани.

Допълнителните критерии ще бъдат одобрени на насрочен за 23 юли извънреден Комитет за наблюдение на ОП „Околна среда”. На първо място те ще бъде приложено към всичките 201 проекта, регистрирани по последните две процедури за изграждане на водна инфраструктура – едната за населени места с над 10 000 еквивалент жители, другата – за населени места от 2000 до 10 000 еквивалент жители

МОСВ има готовност да обяви нови процедури, по които да бъдат внесени отново актуализираните проекти от посочените две процедури, както и нови.
Преработените критерии дават допълнителни гаранции, че ще бъдат финансирани проекти, които са добре обосновани икономически и приоритетни от екологична гледна точка.

Подобрява се ефективното изразходване на средства по Оперативната програма до разработването и приемането на генералните планове и инвестиционните програми с възприемането на водещ принцип на стратегическите инвестиции и решения (no regret solution principle). Той гарантира финансиране на проекти и решения, които са безусловно належащи и ще имат най-значима екологична полза.

Министър Джевдет Чакъров пое ангажимент за организиране на среща с Националното сдружение на общините в България, на която преработените критерии и процедури да бъдат разяснени и консултирани с кметовете. Тя ще се състои до 15 юли, за което ръководството на НСОРБ е поканено с официално писмо.

Източник: Министерство на икономиката и енергетиката

Екипът на Finansirane.eu може да Ви съдейства при управлението и изпълнението на проекта Ви за финансиране!

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0