Животновъдите подават заявления за извънредната помощ от 16 ноември до 4 декември

животновъдствоПроектът на Наредба за условията и реда за предоставяне на извънредно подпомагане на производителите на животински продукти, засегнати от кризата в сектора е публикувана на страницата на земеделското министерство за обществено обсъждане. Извънредната помощ в размер на 6 004 009 евро е разпределена в 4 схеми. Право да се възползват от нея имат регистрирани животновъди, в чиито ферми има не повече от 200 млечни крави или биволи и не повече от 500 овце-майки или кози-майки.

Помощта ще се дава както на глава животно за крави, овце и/или кози-майки и биволици, така и на база реализирани и декларирани от изкупвачите доставки и от производителите на краве мляко директни продажби през квотния период 2014/2015 г.

По схема за реализирани и декларирани количества мляко земеделските стопани трябва да притежават индивидуална млечна квота над нула и да са вписани в регистъра на производителите на краве мляко по чл. 15 от Наредба № 23 от 2007 г. за управление на националната млечна квота. Те също трябва да са извършили доставки и/или директни продажби на краве мляко през квотния период 2014/2015 г., за които са подадени съответните годишни декларации по чл. 8 и/или чл. 11 от Регламент 595/2004 на Европейската комисия. Минималните количества трябва да бъдат съответно 10 000 кг, когато поне един от животновъдните обекти е разположен в необлагодетелстван район, и 20 000 кг за останалите райони в страната. Максималният размер на помощта е до 720 000 кг мляко за един производител.

Животновъдите, които отглеждат млечни крави могат да кандидатстват едновременно и по двете схеми.

За да кандидатстват по схемата за  подпомагане на глава животно, животновъдите, отглеждащи овце-майки и/или кози-майки, трябва да са допустими за подпомагане по схемата за обвързано подпомагане за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол и/или по схемата за преходна национална помощ за овце-майки и/или кози-майки, обвързана с производството. Те трябва да са отглеждали и заявили за подпомагане най-малко 50 животни, които са допустими за подпомагане по едната или по двете схеми.

Чрез схемата за подпомагане на брой биволици ще се подпомагат животновъди, които са отглеждали най-малко 10 животни, които са заявени за подпомагане и са допустими по схемата за обвързано подпомагане на биволици, и са навършили 27 месеца към последната дата за задържане.

ДФ „Земеделие” ще изготви списък на животновъдите, които отговарят на условията на Наредбата, след извършване на необходимите административни проверки. Списъците ще бъдат оповестени публично на определените за това места в сградите на Централното управление и в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие”, както и на интернет страниците на МЗХ и на ДФЗ.

От 16 ноември до 4 декември земеделските производители трябва да подадат заявления по образец в съответната областна дирекция на ДФЗ. Размерът на плащането за килограм краве мляко и за едно допустимо за подпомагане животно ще бъде определен със заповед нас министъра на земеделието и храните. Средствата ще постъпят по сметките на животновъдите, които са допустими за подпомагане, до 18 декември.

С радост ще отговорим на всеки зададен въпрос.

Задай въпрос

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Финансирай идеите си по програми на Европейския съюз :: Finansirane.eu ::
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0